Pēc skolu pavāru meistarklases dalās ar atziņām

Alsviķu pagasta Strautiņu pamatskolas pavāre Agrita Šaicāne     12. novembra pēcpusdienā dalījās savās iegūtajās zināšanās LLKC organizētajā meistarklasē “Svaigi un sezonāli Latvijas produkti veselīgā un garšīgā maltītē skolēniem”, kuru vadīja šefpavārs Ēriks Dreibants. Pie kafijas tases un pašceptiem pīrāgiem bija satikušās skolu un bērnudārzu pavāres. Agrita stāstīja par visas dienas norisi, darba atmosfēru, visu papildinot ar uzņemtajām fotogrāfijām.

Agrita ir ļoti meistarīga un atbildīga pavāre, bet viena no tām, kura pēdējos gados nav apmeklējusi kvalifikācijas kursus. Viņa ir ļoti apmierināta ar iegūto pieredzi.

Pavāres “3 pavāru restorānā” sagaidīja sakārtotas darba vietas ar priekšautiem, cepurēm un profesionāliem darba rīkiem. Uz galda bija bioloģiski audzēti dārzeņi – kāposti, ķirbji, burkāni, pastinaki, sīpoli, selerijas, āboli, bietes un pupiņas, gaļu un zivis sagādāja restorāns. Pavāres veica dārzeņu pirmapstrādi un servēšanu, ēdienu gatavošanu – restorāna pavāri.

Ēriks Dreibants ar saviem palīgiem un dalībniecēm gatavoja septiņus ēdienus: galda biešu salāti ar svaigsieru; sautēti sarkanie kāposti ar āboliem, kaņepju mērci un lazdu riekstiem; balto pupiņu biezenis ar rapšu eļļu un graudu maizi; burkānu un ķirbju krēmzupa ar rudzu maizes grauzdiņiem; cepti dārzeņi medus un sinepju marinādē ar lēnvārī gatavotu vistas krūtiņu; kartupeļu fondants ar mencas fileju un cukīni salsu; cūkas krūtiņas rulete ar karamelizētiem sīpoliem, ceptu ķirbi un meža sēņu mērci; burkānu šokolādes kūciņa ar cidoniju sīrupu un svaigsieru.

 Agrita ieguva idejas, kā pielietot dažādas garšvielas, ēdienu gatavošanā izmantot veselīgo cidoniju sīrupu un smiltsērkšķu sulu, kā iegūt ēdiena formu, izmantojot pārtikas plēvi. Mājās tika izmēģināts pupiņu biezenis. Mīnuss bija tas, ka netika veikts kaloriju aprēķins, ko prasa MK noteikumi. Skolas pavāriem gan ir maz laika ēdiena dekorēšanai, kā to rādīja šefpavārs.

Agrita dalījās domās ar citiem pavāriem, kā bērniem iemācīt ēst zivis, jo skolas virtuvē tiek gatavotas dažādu veidu zivis, kuras tiek iepirktas no SIA “Salas zivis”.

Agrita pati skolas ēdnīcā maltītes laikā bērniem izskaidro, kā tiek gatavots ēdiens un cik tas veselīgs. Tiek piestrādāts pie galda kultūras. Svētkos galds tiek klāts atbilstoši svētku tematam, ar baltiem galdautiem un svecēm, dekorēta ēdamzāle.

Agrita iesaka organizēt pavāru meistarklasi novada mērogā, lai visi mācību iestāžu pavāri iegūtu jaunas zināšanas.  Viņa ar Ērika Dreibanta ēdiena receptēm dalīsies ar citiem pavāriem. Agrita 25. novembrī savas iegūtās zināšanas prezentēs Strautiņu pamatskolas bērnu vecākiem. Agrita izsaka lielu pateicību LLKC speciālistiem par noorganizēto meistarklasi.

Vaira Vērse,

Alūksnes novada lauku attīstības speciāliste

Pievienot komentāru