Pievienotās vērtības radīšana lauksaimniecības produkcijai

Jau piecus gadus z/s „Paipalas” Alūksnes novada Ilzenes pagastā audzē ķiplokus un pārstrādā tos kopā ar citiem garšaugiem garšvielu maisījumos. 

Sākumā ķiploki tika pārdoti nepārstrādāti. Pēdējos gados  ķiploku audzētāju skaits būtiski palielinājies, tādējādi radot konkurenci un cenas kritumu. Tas lika domāt par pievienotās vērtības radīšanu ķiplokiem. Saimnieki nonāca pie idejas gatavot garšvielu maisījumus,  kuru pamatsastāvā būtu ķiploki, pievienojot citus saimniecībā izaudzētos garšaugus, piemēram, baziliku, pētersīļus, selerijas u. c.

Lai nonāktu līdz aromātiskajiem garšvielu maisījumiem, 2012. gadā Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai projekta sadaļā „Lauksaimniecības produkta ražošanas, pārstrādes un pirmapstrādes veicināšana” ietvaros tika iegādāta kondensāta tipa augļu un dārzeņu žāvēšanas iekārta un dārzeņu griezējs. 

Saimniecībai 2013. gadā nokārtots mājražotāja statuss. Piedaloties visai ģimenei produkcijas tapšanā, novembrī ar pirmo saražoto produkciju varēja doties uz pirmo mājražotāju un amatnieku tirgu.

Lielākoties visas izejvielas maisījumiem tik izaudzētas saimniecībā, taču daļa produkcijas tiek iepirkta no mazpulkiem. Iepriekšējā vasarā saimniecība pirka no vietējiem iedzīvotājiem gailenes, no kurām šobrīd tiek ražots pircēju iecienītākais produkts „Gailenīte”.  Vēl bez „Gailenītes”  tiek ražoti tādi produkti kā „Zaļais sāls”, „Garšvielu Mix”, „Ugunīgais ķiploks” u. c.  Lielāks produkcijas noiets ir tieši uz Ziemassvētkiem, jo tad garšvielu maisījumi noder kā laba Ziemassvētku dāvana.

Ražotajai produkcijai ir izveidojies savs pastāvīgais pircēju loks, kas vēlas kādu no iecienītajiem produktiem iegādāties atkārtoti un iesaka saviem draugiem, radiem un paziņām.  Z/s „Paipalas” saimnieki atzīst, ka pieprasījuma netrūkst. Šobrīd tiešu konkurentu šajā jomā praktiski nav, tā kā vajag tikai strādāt un pilnveidot savas produkcijas sortimentu.

Audzējot dārzeņus un garšaugus, vienmēr paliek pāri nestandarta produkti, kas garšvielu ražošanā nevar tikt izmantoti, bet kuriem var rast lietderīgas izmantošanas iespējas. Saimniecībā 2014. gadā ir uzsākta  šķirnes vistu audzēšanu.  Tādēļ nākotnē vistkopība tiks attīstīta divos virzienos – olu ražošanā un kā tūrisma apskates objekts.

Ideju nākotnei ir daudz. Plānots piesaistīt ES fondu līdzekļus, lai  saimniecība kļūtu saistoša apskatei gan lieliem, gan maziem un vienlaicīgi nestu peļņu.

Ieva Kaparšmite,

LLKC Alūksnes nodaļas lauku attīstības konsultante 

Pievienot komentāru