Daļēji mākoņains
16 °C
Svētdiena
24 °C
Pirmdiena
22 °C
Otrdiena
17 °C
Trešdiena

Polijai bagātīga lauksaimniecības pieredze

GalerijaPrint

LLKC Ogres biroja organizētajā braucienā pārdesmit Latvijas lauksaimnieku un mazo ražotāju pavadīja nedēļu Polijas laukos un saimniecībās, kā arī ar lauksaimniecību saistītās iestādēs, lai iepazītu to bagātīgo pieredzi.

Sākumā devāmies visgarākajā pārbraucienā no Ogres līdz pat Varšavai un vēl tālāk, lai apmeklētu dārzkopības institūtu “In Hort” Skiernevicē. Tur apskatījām dažāda veida augļu un dārzeņu pārstrādes un uzglabāšanas telpas, iepazināmies ar institūta laboratorijām, pārstrādes cehiem un tehnoloģiskajām iespējām pārtikas pārstrādē. Institūtā tiek veikti zinātniskie pētījumi dārzkopības un augļkopības nozarēs. Tā ražošanas telpās notiek plaša un daudzveidīga augļu un dārzeņu pārstrāde – smalcināšana, atdalīšana no kauliņiem, biezumiem, pasterizēšana, iepakošana vakuumā, kaltēšana ar trīs dažādām tehnoloģijām dažādās iekārtās.

Viesojāmies Polijas Lauksaimniecības konsultāciju centrā Radomā, kura pamatfunkcijas ir ļoti līdzīgas kā Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram – lauku attīstības konsultācijas un klientu pieejamības radīšana zināšanām. Centrs kopš 2008. gada ir izveidojis Eiropā unikālu apmācību sistēmu un praktisko mācību bāzi mājražotāju apmācībai, kur mācīties brauc arī interesenti no citām Eiropas valstīm un Ukrainas. Uzņēmuma teritorijā ir izbūvētas četras pilnībā aprīkotas mācību klases – pārstrādes cehi, kuros iespējams apgūt visus pārtikas pārstrādes posmus gaļai, pienam, augļiem un dārzeņiem, kā arī maizei.

Gaļas pārstrādes uzņēmumā “Pysiak” uzklausījāmsaimnieku stāstījumu un piedalījāmies plašā produktu klāsta degustācijā  gan tieši no krāsns, gan no bagātīgi klātā galda viesmīlīgās ģimenes mājās.

Nākamajā dienā biškopības saimniecībā “Pasieka Nadbuzanska” bija iespēja praktiski iepazīties ar bitenieka darbu no medus ievākšanas posma līdz pat mārketingam un tirdzniecībai. Saimniecībā ir 200 bišu saimes, tiek veidotas arī jaunas, un Latvijas bitenieki, kuri bija devušies šajā braucienā, izmantoja iespēju iegādāties bišu mātes. Saimniecībā ir ļoti labi attīstīts mārketings un pārdošana, – izveidota lapene viesu uzņemšanai, uzskates materiāli stāstījumam par saimniecības darbu, tajā skaitā bišu saime stiklotā ietvarā, kā arī pašu ražotās produkcijas veikaliņš turpat saimniecības pagalmā.

Saldinājuši savu dienu, braucām uz eļļas pārstrādes saimniecība “Olejowy Raj”. Šī uzņēmuma apmeklējums bija ļoti vērtīgs ar profesionāli izstrādātajām produkcijas demonstrēšanas un degustācijas metodēm, kā arī pārliecinošo stāstījumu un augsto produkcijas kvalitāti.

Trešo dienu pavadījām lielās ražošanas un agrotūrisma saimniecībās “Ziolowy Zakatek” un “Dary Natury”. Saimniecībā ir izveidots botāniskais dārzs, kurā iespējams iegūt zināšanas par ārstniecības augiem, un brīvdabas muzejs, kas sastāv no atsevišķām senām atjaunotām poļu lauku sētu ēkām, kurās izvietotas naktsmītnes viesiem. Vienā no šādām ēkām latviešu saimniekiem bija iespēja nobaudīt no vietējiem  produktiem gatavotu nātru zupu. Otra uzņēmuma darbības joma ir dažādu ārstniecības un garšaugu audzēšana un produktu ražošana – tējas, eļļas, sulas, maisījumi, dabiski pretodu līdzekļi u. c. Plānots attīstīt arī bērnu pārtikas ražošanu. Produkciju eksportē pat uz ASV. Brauciena dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar visiem ražošanas procesa posmiem, redzēt un uzzināt visu par pašu ražošanas un iepakošanas procesu (kas notiek 24 stundas diennaktī, jo pieprasījums aizvien turpina augt) – gan pilnībā automatizētu, gan roku darba, kā arī pašiem pagatavot sev zāļu tējas maisījumu un ārstniecības augu tinktūru. Teritorijā ir izveidota akmeņkaļa darbnīca, kur tiek veidoti darbi izvietošanai plašajā uzņēmuma teritorijā, kā arī mini zoo, kurā apskatāmi dažādi dzīvnieki un putni, kas īpaši piesaista mazākos apmeklētājus.

Noslēgumā apskatījām latviešiem tuvas ražošanas jomas – alus darīšanu un siera siešanu. Alus darītavā “Browar Zascianki” bija iespēja iepazīties ar dzērienu gatavošanas tehnoloģiju, vietējā tirgus tendencēm un mārketinga veidošanas pieredzi, neizpalika arī degustācija tieši no lielā rezervuāra. Siera ražotnē “Ser Koricinski” saimniece izrādīja ražošanas telpas, iepakošanas aprīkojumu un, protams, piedāvāja degustēt produkciju. Šī siera ražotne ir vietējā tradicionālā kulinārā mantojuma siera ražotājs, kuru atbalsta valsts, lai sekmētu poļu tradīciju turpināšanu un popularizētu tās. Saimnieks izmantoja iespēju paust savu kategorisko viedokli par ES politiku un atbalsta atšķirībām starp dalībvalstīm, labprāt iesaistījās diskusijās.

Brauciena gaitā visi dalībnieki savstarpēji saliedējās un turpina uzturēt regulāru komunikāciju arī pēc brauciena, veicinot Latvijas lauku saimniecību savstarpējo saziņu. Šis Polijas apmeklējums Latvijas saimniekiem, spriežot pēc daudzajām pozitīvajām atsauksmēm, ir bijis vērtīgs, – ražotāji atzīst, ka ir iegūta plašāka izpratne par dažādiem pārstrādes procesiem un iepazītas jaunas tehnoloģiskās iekārtas, radusies sapratne par poļu patērētāju un tirgu, gūtas jaunas idejas un praktiskas zināšanas, kas tieši ietekmēs turpmāko saimniecisko darbību.

Saimniecību apmeklējumi tika nodrošināti Latvijas Lauku attīstības programmas (LAP) investīciju pasākuma 2014.-2020. gadam “Zināšanu pārneses un informācijas pasākumi” apakšpasākuma “Atbalsts saimniecību un mežu apmeklējumiem” ietvaros, LAD līguma Nr. LAD011018/P43.

Elīna Masteiko,

LLKC Ogres biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru

Partneri

Iepriekšējais

Kļūda | Lauku tīkls

Kļūda

Statusa ziņojums

  • node_cron: Launched in thread 1
  • ctools_cron: Launched in thread 1
  • simplenews_scheduler_cron: Launched in thread 1
  • queue_smtp_failure_queue: Launched in thread 1
  • queue_views_bulk_operations: Launched in thread 1
  • simplenews_cron: Launched in thread 1
  • queue_smtp_send_queue: Launched in thread 1
Tīmekļa vietnē notika negaidīta kļūda. Lūdzu, mēģiniet vēlreiz vēlāk.