Vecumniekos darbojas ģimenes uzņēmums „Dzintarlāse”

GalerijaPrint

„Dzintarlāse” ir ģimenes uzņēmums, kas strādā savā bišu dravā un nodarbojas ar biškopību, biškopības produktu, alkoholisko dzērienu ražošanu un tirdzniecību.

 Šobrīd uzņēmumā Vecumnieku novada Vecumnieku pagasta „Birzemniekos” saimnieko Marija un Nikolajs Urbāni.

 Uzņēmuma darbības pirmsākumi meklējami pirms divdesmit gadiem, kad tika nopirkts īpašums Vecumniekos un uzsākta biškopība ar vienu bišu stropu akācijās. Taču  IK „Dzintarlāse” tika reģistrēta 2011. gadā.  Šobrīd saimniecībā ir 100 bišu saimes un tiek apsaimniekoti trīs hektāri zemes. 

 Tiek ražota daudzveidīga biškopības produkcija – medus, propoliss, ziedputekšņi, vasks, sveces, bišu maize u. c. Oficiāli tiek ražots arī kvalitatīvs un legāls alkohols.

 – Kāds ir piedāvātās produkcijas klāsts un kā tas ir mainījies laika gaitā kopš ražošanas pirmsākumiem?

Marija un Nikolajs Urbāni:  – Sākotnēji tika ražots medus, taču saprotot, ka ar biškopību vien nevar iztikt, tika domāts par blakus produktu ražošanu. Šobrīd mēs piedāvājam dažādus medus produktus – meža ziedu medu, ziedputekšņus medū, bišu maizi medū, kaltētus ziedputekšņus un bišu maizi, smiltsērkšķus medū, riekstus un dzērvenes medū, vasku, kā arī alkoholisko dzērienu „ Bites buča”, kas ir patentēts, un dažādus vīnus. Dzērienu ražošanā netiek izmantots cukurs, bet gan medus.

Kā tiek sastādīta ražoto produktu receptūra?

– Galvenais pamatprincips ir meklēt to, kas pašiem garšo, un eksperimentēt. Ražošanā tiek izmantoti produkti, kas tiek izaudzēti pašu dārzā vai ievākti  mežā.  Idejas tiek smeltas, arī lasot dažādu literatūru, – literatūru krievu valodā, informāciju internetā. Visas receptes  tiek praktiski izmēģinātas, nebaidāmies arī eksperimentēt ar esošajām receptēm.

Kā radās nosaukums „Bites buča” ?

– Nosaukums „Bites buča” radās, izsludinot konkursu, kurā tika iesaistīta visa ģimene. Idejas bija dažādas, taču šis nosaukums „ Bites buča” šķita vispiemērotākais.

Vai tiek veidots īpaši jūsu produkcijai paredzēts iepakojums vai marķējums?

– Tiek iepirktas burciņas, pudeles, blašķītes, kas tiek ražoti ārzemēs, taču  spainīši medus iepakošanai tiek iepirkti Olainē. Pie produktu etiķetēm  tiek strādāts sadarbībā ar Cēsu tipogrāfiju, šobrīd uzņēmumā aktuāla ir etiķešu izstrādāšana saražotajam vīnam, lai tās būtu pārskatāmas un pievilcīgas pircējiem.

Kā produkcija tiek reklamēta?

– Informācija par IK „Dzintarlāse”, tā atrašanās vietu, kā arī piedāvātajiem produktiem un pakalpojumiem ir pieejama uzņēmuma mājaslapā www.dzintarlase.lv. Svarīgākais atpazīstamības veicināšanas līdzeklis ir trafarētais transporta līdzeklis ar uzņēmuma simbolu – lācīti un informāciju par IK „Dzintarlāse”. Esam viesojušies Latvijas Radio 1 raidījumā „Viensētas stāsti”, kā arī snieguši intervijas avīzēm –  „Bauskas dzīve” un „Latvijas Avīze”.

Kur tiek realizēta produkcija?

– Produkcija galvenokārt tiek realizēta dažādos tirdziņos un gada tirgos, pilsētu un novadu svētkos visā Latvijā. Preci ir iespēja iegādāties arī tepat „Birzemniekos”, kur norit to ražošana. Organizējam arī ekskursijas un degustācijas. Vispirms ir iespēja pastaigāties pa bišu dravu un apskatīt bišu stropus. Tad var iepazīties ar ražotni – medus apstrādes, stipro alkoholisko dzērienu un vīna ražotnēm. Interesenti var apskatīt arī raudzēšanas un uzglabāšanas telpas. Pēc tam degustāciju zālē katrs var nogaršot, ko sirds vēlas. Papildus visiem saldajiem un stiprajiem kārumiem ciemiņi tiek pacienāti ar kādu kūku un tēju.

Vai plānojat turpmāku attīstību?

– Plāni ir! Kā jau iepriekš minējām, ar biškopību vien nevar iztikt, tāpēc nepārtraukti jādomā par uzņēmuma darbības paplašināšanu.

Jūsu ieteikumi cilvēkiem, kuri vēlas uzsākt savu biznesu?

– Būt uzņēmīgiem, nemest plinti krūmos! Ja pakrīt, tad jāceļas un jāiet uz priekšu!

 Iveta Balcere,

Vecumnieku novada domes projektu koordinatore

Foto galerija: 

Pievienot komentāru