Zemnieku saimniecība “Pasakas” uzsāks ogu pārstrādi

GalerijaPrint

Vircavas pagasta “Dravniekos-1” 2015. gadā Deniss kopā ar vecākiem iestādīja pirmos 80 000 zemeņu stādus. Vēlāk reģistrēta zemnieku saimniecība "Pasakas", kas patlaban nodarbojas ar zemeņu, aveņu un ķiploku audzēšanu un realizāciju. Saimniecībā strādā visa ģimene, šogad tiek audzētas zemenes jau 3,35 ha platībā, no kurām daļa – plēves tuneļos. Zemeņu šķirnes tiek pārbaudītas, atlasot vērtīgākās pēc garšas, izskata un uzglabāšanas īpašībām. Jelgavā pie tirdzniecības centra “Vivo” izvietots saimniecības stends, kur var iegādāties ogas, ir iespēja nopirkt uz vietas saimniecībā, kā arī tiek piedāvāta pašlasīšana.

Lai saimniecisko darbību padarītu efektīvāku un samazinātu ražošanas izmaksas, 2020. gadā sadarbībā ar LLKC Jelgavas biroja konsultantu tika sagatavots un apstiprināts projekta iesniegums pasākumā “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības”. Iegādāts refrižerators ogu transportēšanai un uzglabāšanai, putnu atbaidītājs, pļāvējs un citi pamatlīdzekļi. Projekta uzraudzības ietvaros šogad tika apmeklēta saimniecība, lai veiktu iegāžu fotofiksācijas. Tobrīd aktīvi norisinājās zemeņu lasīšana, tika apstaigāti saimniecības lauki, un saimniecības pārstāve Madara stāstīja un rādīja, ka šogad kultūraugu sortiments papildināts ar melonēm un  arbūziem, kuriem jau var redzēt aizmetušās ogas. Šogad ogas nogatavojoties strauji, darba ļoti daudz. Pašlasīšana šogad mazāk pieprasīta lielā karstuma dēļ.

Ogas tiek realizētas svaigā veidā, mazāka izmēra ogas tiek pārdotas par zemāku cenu, tādēļ sākts domāt par ogu pārstrādes uzsākšanu, lai radītu ogām pievienoto vērtību, nodrošinātu bezatlikumu ražošanu un pagarinātu produktu uzglabāšanas laiku. 2021. gada sākumā apstiprināts LEADER projekts “Ogu pārstrādes attīstība z/s “Pasakas”” ar mērķi iegādāties un uzstādīt moduļu ēku un divas sublimācijas iekārtas ogu pārstrādes veikšanai. Sublimējot augļi un ogas saglabā savu garšu, krāsu, ogas izmēru, vitamīnus un šķiedrvielas, un ievērojami tiek pagarināts produkta uzglabāšanas un realizācijas laiks. Sākumā plānots sublimēt zemenes un avenes, vēlāk papildināt produktu klāstu ar citiem augļiem un ogām.

Ir prieks un gandarījums sekot līdzi un palīdzēt piesaistīt ES finansējumu uzņēmīgai, pozitīvai un veiksmīgai ģimenes saimniecībai, kas izkopusi ļoti garšīgas un kvalitatīvas ogu šķirnes, kā arī turpina saimniecības attīstību ar vietējo produktu pārstrādi. Gaidīsim pirmās sublimētās ogas, ko varēsim nogaršot un iegādāties.

Agnese Stivriņa,
LLKC Jelgavas biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto: Agnese Stivriņa

Foto galerija: 

Pievienot komentāru