Šovasar Eiropas Komisijas pieņēmusi lēmumu iekļaut Lietuvā ražoto cieto sieru “Džiugas” aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu (AĢIN) reģistrā.
EK paziņojumā par “Džiugas” siera iekļaušanu AĢIN reģistrā norādīts, ka šo sieru no pasterizēta piena ražo Lietuvas ziemeļrietumos, Telšu pilsētas apkaimē. Šī siera nosaukums cēlies no kalna Telšu reģionā, ko sauc par Džiugas kalnu. Tas nosaukts par godu žemaišu varonim, kurš no šī siera ieguvis spēku. EK min, ka siers un citi piena produkti jau sen ir būtiska vietējo iedzīvotāju uztura sastāvdaļa, un Lietuvā šis cietais siers ir visiecienītākais. Lai izgatavotu 4 kilogramus lielo siera rituli, nepieciešami 60 litri govs piena, un šī siera saražošanai nepieciešamas specifiskas zināšanas un prasmes. EK atzīmē, ka 2013. gadā Telšos, Viļņā un Klaipēdā tika izveidotas “Džiugas” siera mājas, kas piedāvā siera degustācijas un darbnīcas. Šīs degustācijas jau ir piesaistījušas aptuveni 13 000 apmeklētāju. Kopš 2016. gada šajās mājās ir izveidoti arī “Džiugas” siera muzeji. Līdz ar to “Džiugas” siers pievienots AĢIN sarakstam, kurā iekļauti kopskaitā 1445 produkti, ko ražo ES valstīs un kas ir specifiski konkrētam reģionom.
Informāciju sagatavoja Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja
Pievienot komentāru