Radoša pieeja tirdzniecībai zemnieku saimniecībā “Rīvēni”

GalerijaPrint

Zemnieku saimniecība “Rīvēni” Dikļu pagastā ir viena no lielākajām augļkopības saimniecībām Kocēnu novadā, kur ar ābolu audzēšanu nodarbojas kopš 2000. gada. Patlaban  saimniecībai ir apmēram 10 ha liels dārzs, ražojošie ir 6,5 ha. Jaunākie augļu koki ir stādīti pirms trim gadiem – 1 ha platībā bumbieres un 2 ha ābeles. Ābolu šķirnes: ‘Konfetnaja’, ‘Ligol’, ‘Auksis’, ‘Lobo’, ‘Antejs’, ‘Sinap Orlovskij’, ‘Belorusskaja Maļinovaja’, bumbieres – ‘Belorusskaja Pozdņaja’.

Saimniecība ir viens no LPKS “Zelta ābele” astoņiem biedriem. Piecu gadu laikā savas ražotāju grupas ietvaros biedri ir īstenojuši ļoti izdevīgu investīciju projektu – modernizējuši augļu glabātavas, iegādājušies nepieciešamās iekārtas un tehniku. Par saviem līdzekļiem šādas investīcijas saimniecības nebūtu varējušas atļauties. Modernizācijas iespējas ir viens no biedrus vienojošiem faktoriem, vienlaikus ar kooperatīva palīdzību tiek tirgota arī sava produkcija, piedāvājot to mazumtirdzniecības tīkliem un piedaloties programmā “Skolas auglis”. Kooperatīva biedri apgādā diezgan daudz skolu ar āboliem. Notiek arī sadarbība faktiski ar visiem lielveikalu tīkliem – Maxima, Rimi, Elvi, Tops u. c. Lai dažādotu piedāvājumu, saimnieks izmanto pakalpojumu kaltēto ābolu izgatavošanai. No sliktākas kvalitātes āboliem tur gatavo arī ābolu miltus, ko pēc tam izmanto dažādos mušļos un citos ar šķiedrvielām bagātos maisījumos.

Vidēji ābolu raža ir 10- 15 t/ha, bet 2018. gadā bija rekordraža – 20 t/ha. Īpaši liela raža bija vasaras un rudens šķirņēm, kurām glabāšanās laiks ir īss, tādēļ tika izmēģināti jauni ābolu realizācijas veidi. Viens no tiem bija ābolu lasīšanas talkas, tādējādi dodot iespēju cilvēkiem, kam pašiem nav dārzu, pabūt dienu lauku vidē un par nelielu samaksu saņemt sava darba augļus. Otrs ābolu realizācijas veids, kas veiksmīgi darbojas vēl arvien, ir ābolu pašapkalpošanās lete jeb vitrīna Dikļu – Mazbrenguļu ceļa malā. Sākumā tā bija vienkārši kaste, vēlāk lāde ar maisiņos safasētiem āboliem un kārbiņa, kur atstāt naudu. Sākoties nelabvēlīgiem laika apstākļiem, radās ideja uzstādīt apgaismotu elektrisko vitrīnu, kas gan pasargā ābolus no aukstuma un mitruma, gan piesaista garāmbraucēju uzmanību tumšajā diennakts laikā. Šāda tirdzniecības metode ir ierasta Rietumeiropā, bet Latvijā tā ir inovācija, kas vienlaikus parāda, ka cilvēki ir gatavi arī šādam tirdzniecības veidam. Protams, gadās kāds, kas aizmirst par āboliem atstāt naudu, bet uz kopējā fona tā ir neliela daļa. Šajā rudenī tiek izmēģināts variants ābolus un bumbierus vitrīnā likt kompostējamos maisiņos. Ir gan radušās bažas, vai šis risinājums der, jo, ja ir liels atmosfēras mitrums, ilgāk pastāvot, maisiņi sāk vienkārši sadalīties. Bet toties videi draudzīgi!

Inga Ozoliņa,

LLKC Valmieras nodaļas uzņēmējdarbības konsultante

 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru