„Ceļvedis mājražošanā”–palīgs ikvienam
„Nebijām domājuši, ka vieglums, kāds valdīja mūsu sarunās, pāraugs tik nopietnā un interesantā materiālā,”LLKC sagatavotā izdevuma „Ceļvedis mājražošanā” atvēršanas pasākumā atzina pirmie, kuri ar to iepazinās.
Tiesa gan, LLKC nav bijis pirmais, kas pievērsies mājražotājiem svarīgas informācijas apkopošanā vienuviet. Celmlauži šai ceļā ar izdevumu „Rokasgrāmata labas prakses vadlīnijām pārtikas amatniecībā” bija Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) un Latvijas Lauku sieviešu apvienība (LLSA).
Tomēr LLKC vienmēr sekojis līdzi tam, kā mājražotāji attīstās, meklējis iespējas tiem palīdzēt – kā ar mūsu uzņēmējdarbības konsultantu līdzdalību šajā procesā no sākuma līdz idejas īstenošanai, tā ar dažādiem apmācību kursiem par mājražotājiem svarīgiem jautājumiem.
Mārtiņš Cimermanis, LLKC valdes priekšsēdētājs: „Mājražotājs noteikti nav tikai uzņēmējdarbības forma, bet gan – dzīvesveids, pārliecība un aizrautība. Tādēļ ir prieks par šo grāmatu, kas palīdzēs un varbūt pat iedrošinās pievērsties mājražošanai un dzīvei laukos. Katrā ziņā lielu paldies vēlos sacīt gan LLKC komandai, gan visiem, kas palīdzēja tās tapšanā!”
Aktīvi mājražošanu atbalsta, sniedzot vērtīgus padomus tiem, kuri vēlas ar to nodarboties, arī mūsu Jelgavas nodaļas speciāliste Videga Vītola: „Ir prieks vērot, kā cilvēki pārvar nedrošību un sāk savu ceļu mājražošanā. Līdz ar šo grāmatu mums, konsultantiem, būs vēl labāka iespēja dot padomus visiem interesentiem, jo varēsim kopīgi analizēt tajā minētos piemērus, izprast dažādo aprēķinu līkločus un likuma prasību patieso sarežģītību. ”
LLKC grāmatas tapšanā piesaistīja katras jomas speciālistus no Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) akadēmiskajām aprindām ar praktisku pieredzi, lai iegūtu ikvienam saprotami izskaidrojamus sarežģītos tehnoloģiskos procesus. „Mājražotāji jo bieži meklē palīdzību un padomu pie mums un, mēs nekad neatsakām,” uzsver LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Solvita Kampuse. „Varbūt sākotnēji pie kādas trakas idejas jāpiedomā nedaudz vairāk, kā to realizēt, bet mēs vienmēr esam gatavi palīdzēt. Tādējādi dažs mājražotājs jau izaudzis līdz atzīta uzņēmuma statusam, bet dažs – pat uzsācis savas produkcijas eksportu,” uzsver S. Kampuse. Paldies vēlamies sacīt arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes mācībspēkiem Ilzei Grāmatiņai, Dainai Kārkliņai, Ingai Ciprovičai un Daigai Kunkulbergai.
Lielu atbalstu ceļveža tapšanā sniedza arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) eksperti, piemēram, dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova ceļvedī sniedz praktiskus un noderīgus padomus ēdienu pagatavošanai mājas apstākļos.
Ceļveža atvēršanas pasākumā Zemkopības ministrijas Pārtikas drošuma un higiēnas nodaļas departamenta direktora vietniece Dace Ugare pavēstīja arī par jaunākajām izmaiņām likumdošanā, kas attiecas uz mājražotājiem. „Pirmā labā ziņa ir tā, ka nu mājražotāji, atbilstoši grozījumiem likumdošanā, savu produkciju drīkst tirgot ne vairs tikai tiešajā tirdzniecībā, bet arī mazumtirdzniecībā. Par otro ziņu vēl nezinu teikt, vai tā būs laba – tas ir Ministru kabineta noteikumu projekts, kas aizsūtīts izskatīšanai uz Eiropas Komisiju (EK). Janvāra otrajā pusē gaidām informāciju, vai EK būs akceptējusi mūsu ieceri atļaut 35% dzīvnieku izcelsmes produkcijas realizēt vai nu citiem mājražotājiem, vai – mazajiem uzņēmumiem, piemēram, kafejnīcām, sabiedriskās ēdināšanas iestādēm, veikaliem. Tur gan būs ierobežojumi – ne vairāk kā 4000 kilogramu nedēļā, iespējams, šie apjomi būs jāsamazina. Sliktais šajā noteikumu projektā ir tas, ka tiem mājražošanas uzņēmumiem, kas nestrādā mājās vai pie fermām, bet darbojas jau kā ražošanas uzņēmumi, divu gadu laikā būs jāveic atzīšanas procedūra. ”
Ceļvedī pie katras nozares ir arī pieredzes stāsts. Daži no šiem cilvēkiem savu vietu mājražotāju pulciņā izcīnījuši pirms vairākiem gadiem, daži – sākuši pavisam nesen. Taču viņus visus vieno degsme darboties izvēlētajā virzienā, kā arī vēlme sagādāt prieku līdzcilvēkiem ar kvalitatīvu produktu. Tādēļ paldies visiem, kuri šajā ceļvedī dalījās savā pieredzē un dzīvesstāstos – Annai un Oļegam Metliem, Ingai Celmai, Inārai Mālkalnei, Ingūnai Bakuradzei, Ievai Dūmiņai un Aleksandram Stockim.
Materiālu sagatavoja: Ilze Rūtenberga-Bērziņa, LLKC Sabiedrisko attiecību speciāliste
Foto: Māris Millers
Pievienot komentāru