“Ozolu” maize – Gulbenes novada gada produkts

GalerijaPrint

Ingūna un Ainārs Ozoli no Lejasciema pagasta “Majaniem” ir ievēroti un novērtēti Gulbenes novada uzņēmēji.

Maizes cepšanu mājas apstākļos Ingūna uzsāka pirms četriem gadiem, pirmais produkts bija saldskābmaize. Recepte pārņemta no Aināra mammas Maigas kundzes. Šobrīd mājražotāju piedāvājumā ir divpadsmit veidu maize: rupjmaize “parastā”, ar sēklām, ar burkāniem, ar augļiem; baltmaize; saldskābmaize, rudzu saldskābmaize, saldskābmaize ar augļiem, ar saulespuķu sēklām, ar sieru, ar burkāniem, trīssēklu saldskābmaize; kā arī plātsmaizes.

Saimnieks Ainārs, atgriezies no darba ārzemēs, pats savām rokām ir uzbūvējis jaunu telpu ceptuvei 80 kvadrātmetruplatībā. Plašajā, gaišajā telpā tagad uzstādītas jaunās stāvu cepšanas krāsnis ar akmens virsmām, mīklas mīcītājs, galdi kukuļu veidošanai. Ainārs izgatavojis arī koka galdus, kur maizītei pēc cepšanas atpūsties. Saimnieki iegādājušies atsevišķu konditorejas izstrādājumu cepšanas krāsni. Ar konditorejas produktiem tiks dažādots “Ozolu” piedāvājuma klāsts. Smalkmaizīšu cepšanā pašlaik ir tapšanas un mācību laiks, bet jau drīzumā tās tiks piedāvātas pircējiem tirdziņos.

Jaunās cepšanas iekārtas un aprīkojums iegādāti, piedaloties biedrības “Sateka” lauku attīstības programmas “Atbalsts LEADER vietējai attīstībai” projekta ietvaros. Projekta kopējās izmaksas ir 27 777,37 eiro, ELFLA līdzfinansējums ir 19 444,16 eiro. Iekārtas izgatavotas Dānijā. Stāvu krāsnī tagad vienā reizē var izcept divpadsmit lielus maizes kukuļus. Galvenās maizes cepējas ir saimniece Ingūna un vēl divas darbinieces. Biezpienmaizes galvenā cepēja ir meita Alise. Kopumā uzņēmumā strādā deviņi darbinieki. Galvenokārt produkcija tiek realizēta dažādos tirdziņos, kuri parasti notiek nedēļu nogalēs. Tāpēc intensīvs darbs ceptuvē sākas no trešdienas. Cepšana noris tā, lai pircēji vienmēr saņemtu svaigi ceptu maizīti.

Ingūna un Ainārs vienmēr atsaucīgi atbalsta pagasta un novada dažādu pasākumu organizatorus ar savu “Ozolu” maizi. Janvāra nogalē notika novada uzņēmēju godināšanas pasākums, kurā tika sumināti uzņēmēji septiņās nominācijās. Uzņēmēju veikumu vērtēja konkursa komisija un ap 700 iedzīvotāji ar savu balsojumu – puse uz pusi. “Ozolu” mājas maizes cepēji saņēma galveno balvu par daudzveidīgu produktu piedāvājumu un uzņēmējdarbības vides attīstību Gulbenes novadā.

“Pats galvenais mūsu darbā ir kvalitāte. Izejvielas izvēlamies vislabākās, lai produkts vienmēr būtu svaigs un kvalitatīvs. Tagad jāskatās, kā tirgū veiksies ar smalkmaizītēm, kā tās nodrošināt svaigas. Ir prieks, ka mūsu saražotā maizīte garšo un patērētāji to novērtē,” saka Ingūna. “Ir idejas, tālākie uzņēmējdarbības plāni. Darbs pats rādīs, kā tas darāms,” tā teic saimnieks Ainārs un dodas uz ceptuvi saņemt kārtējo maizes cepienu. Lai veicas!

Anita Rozenberga, Gulbenes novada lauku attīstības konsultante

Foto: Anita Rozenberga 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru