ES 2021. gadā tika izšķiests aptuveni 131 kg pārtikas uz vienu iedzīvotāju. Kopumā ES radās 58,4 milj. tonnu pārtikas atkritumu, kas ietver ēdamās un neēdamas daļas – ziņo ES statistikas birojas Eurostat.
No visām ekonomiskajām grupām mājsaimniecību atkritumi veidoja lielāko daļu – 54% no kopējā pārtikas atkritumu daudzuma, kas atbilst 70 kg uz vienu iedzīvotāju. Atlikušie 46% bija atkritumi, kas radušies pārtikas piegādes ķēdē, 21% pārtikas produktu un dzērienu ražošanā (28 kg), 9% restorānos un ēdināšanas pakalpojumu nozarē (12 kg), 9% primārajā ražošanā (11 kg) un 7% mazumtirdzniecības grupā (9 kg).
Eurostat norāda, ka apkopotie dati uzskatāmi par ticamiem, jo vairākas valstis ir pārbaudījušas vai uzlabojušas mērījumu metodiku, bet 8 dalībvalstis ir pārskatījušas savus 2020. gada rādītājus.
Pārtikas atkritumi sastāv no ēdiena daļām, ko paredzēts uzņemt uzturā (ēdama pārtika) un pārtikas daļām, kuras nav paredzētas uzņemšanai (neēdama pārtika – mizas, kauli u. c.). Pārtikas atkritumi ir jebkura pārtika, kas ir kļuvusi par atkritumiem šādos apstākļos: tā ir nonākusi pārtikas piegādes ķēdē, pēc tam izņemta vai izmesta no pārtikas piegādes ķēdes vai gala patēriņa posmā un paredzēta pārstrādei kā atkritumi.
Pārtikas akritumi ES pa sektoriem, 2021
Kopā: 131 kg uz iedzīvotāju
70 kg mājsaimniecības
9 kg pārtikas veikai un piegāde
11 kg primārie pārtikas ražotāji
12 kg ēdināšanas uzņēmumi
28 kg pārtikas pārstrādes sektors
Pēc AG-Press informācijas ziņas sagatavoja Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja
Pievienot komentāru