Decembrī ES stājās spēkā jauni noteikumi par vīna un aromatizēto vīna produktu sastāvdaļu un uzturvērtības marķēšanu. Uz etiķetēm sniegtā papildu informācija ļaus patērētājiem izdarīt apzinātāku izvēli.
Jaunie noteikumi attieksies uz visiem vīniem un vīna produktiem, kas iegūti no 2024. gada ražas, savukārt visi vīni, kas ražoti līdz 2023. gada 8. decembrim, joprojām tiks atbrīvoti no jaunajiem noteikumiem, līdz būs beigušies krājumi.
Uzņēmēji varēs izvēlēties norādīt sastāvdaļu sarakstu un paziņojumu par uzturvērtību vai nu vīna fiziskajā marķējumā, vai izmantojot īpašu elektronisku līdzekli, piemēram, QR kodu.
Jaunajās vīnu etiķetēs patērētāji varēs atrast šādu informāciju: vīnogu produkta kategorijas apzīmējums; termins “aizsargāts cilmes vietas nosaukums” (ACVN) vai “aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde” (AĢIN) un tā nosaukums vīniem, kas reģistrēti kā ģeogrāfiskās izcelsmes produkti; faktiskā spirta tilpumkoncentrācija; izcelsmes, ražotāja vai pārdevēja nosaukums; neto saturs; cukura saturs dzirkstošo vīnu kategorijās; paziņojums par uzturvērtību; sastāvdaļu saraksts; vielas, kas izraisa alerģiju vai nepanesamību; minimālais derīguma termiņš.
Pēc AG-Press materiāliem informāciju sagatavoja Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja
Pievienot komentāru