Divas trešdaļas jeb 67% no ES saražotā piena tiek pārstrādāts sierā un sviestā, liecina ES statistikas biroja “Eurostat” apkopotie dati par piena pārstrādi.
“Eurostat” janvāra beigās publiskotie dati liecina, ka 2018. gadā ES pārstrādāja 156,8 miljonus tonnu pilnpiena. ES pienotavas saražoja 10,3 miljonus tonnu siera, kā arī 2,4 miljonus tonnu sviesta un citus piena tauku produktus. Kopā siera un sviesta ražošanā izmantotas divas trešdaļas (67%) no piena pārstrādes uzņēmumiem pieejamā pilnpiena.
ES saražoja arī 30,1 miljonu tonnu dzeramā piena (apmēram 17 milj. t pilnpiena un 13 milj. t vājpiena) un 3 miljonus tonnu piena pulveru. Dzeramais piens veidoja apmēram desmito daļu (11%) no visa piena, ko pienotavas izmantoja 2018. gadā.
Vācijā saražots visvairāk siera ES dalībvalstīs (2,2 milj. t, 22% no ES kopējā apjoma), seko Francija (provizoriski 1,9 milj. t, 19% no ES kopējā apjoma) un Itālija (1,3 milj. t, 13% no visām dalībvalstīm). Apvienotā Karaliste 2018. gadā saražoja 6,8 miljonus tonnu dzeramā piena, kas veido nedaudz vairāk kā piekto daļu (23%) no ES kopējā apjoma.
Latvija saražoja 47,4 tūkst. t siera, 3,2 tūkst. t sviesta, 37,6 tūkst. t jogurta, 27,6 tūkst. t krējuma un 42 tūkst. t dzeramā piena.
Pēc AG-Press materiāliem informāciju sagatavoja Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja
Pievienot komentāru