Atklāj konditorejas izstrādājumu pagatavošanas noslēpumus

GalerijaPrint

Aizvadītas divu dienu mācības par konditorejas izstrādājumiem, kuras šogad bija jau trešās, ko organizēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Liepājas birojs   LAP apakšpasākumā “Profesionālās izglītības un prasmju apguves pasākumi” par lauksaimniecības produktu ražošanas procesu un tehnoloģiju pilnveidošanu un attīstīšanu. Šoreiz dalībnieki uzzināja īpašus konditorejas izstrādājumu pagatavošanas noslēpumus un to, kādas ir prasības attiecībā uz gatavo izstrādājumu iepakojumu.

Šo mācību galvenais mērķis bija parādīt, kā ar dažādām inovatīvām metodēm konditorejas izstrādājumus var padarīt nosacīti veselīgākus jeb mazāk kaitīgus mūsu veselībai. Tomēr, kā atzīst Linda Bekmane, tā ir tāda viltīga lieta, jo konditorejas izstrādājumi ir paredzēti tieši tam, lai mēs sevi laiku pa laikam palutinātu ar kādu našķi. Varam, piemēram, samazināt cukura vai palielināt augļu-ogu daudzumu izstrādājumā, aizstāt kādas izejvielas, bet būtību tas nemaina – konditorejas izstrādājumi ir un būs kā gards bonuss labam garastāvoklim.

Praktisko nodarbību laikā uzņēmuma SIA “Puratos Latvia” eksperimentālajā mācību virtuvē lektoru Daces Kļavas un Lindas Bekmanes vadībā mācību dalībnieki iepazinās ar konditorejas izstrādājumu izejvielu kvalitātes novērtēšanu un piemērotību konditorejas izstrādājumu (biskvītu, kēksu, taršu) ražošanā, produktu tehnoloģisko procesu analīzi un pilnveidošanu, kā arī ar iepakojuma, dažādu izejvielu un piedevu izmantošanu izstrādājumu pievienotās vērtības radīšanā un paaugstināšanā. Tika demonstrēti dažādu veidu milti (kviešu, rudzu, miežu, auzu, rīsu, kukurūzas, zirņu, griķu, mandeļu), vairāku veidu cietes (kartupeļu, rīsu, kukurūzas), uzņēmumā ražotie konditorejas izstrādājumu pildījumi (čia-ābolu-cidoniju, ananasu, upeņu, marakujas, mango, kivi, zemeņu, citronu u. c.), ražošanas procesā izmantojamās iekārtas, ierīces, trauki, izejvielas, piedevas, materiāli.

Dalībnieki tika iepazīstināti ar uzņēmuma veiktajiem pētījumiem par patērētāju vēlmēm, jaunākajām tirgus tendencēm: kā mainās pircēju uzvedība dažādu faktoru ietekmē un kā tas kopumā ietekmē tirgu. Ņemot vērā pētījumu rezultātus par mūsdienu tendencēm un to, kā, laikam ejot, mainās patērētāju vēlmes, tiek meklēti risinājumi, kā konditorejas izstrādājumus pagatavot ne tikai maksimāli pievilcīgus un gardus, bet arī piešķirt tiem sava veida autentiskumu, izveidot produktu “ar savu stāstu”.  Arī šogad “Puratos Latvia” 27.-29. novembrī aicina ikvienu interesentu apmeklēt Sensobusu jeb laboratoriju uz riteņiem Rīgā pie T/C “Alfa” un, piedaloties uzņēmuma jaunradīto izstrādājumu degustācijā, sniegt savu vērtējumu, kas kalpos par pamatu tam, vai šie izstrādājumi tiks iekļauti uzņēmuma sortimentā.

Tika praktiski gatavoti tādi izstrādājumi kā inovatīvs rudzu maizes kārtojums jeb rudzu miltu smilšu mīklas groziņi (tartes) ar upeņu ievārījuma pildījumu un Aquafab (olu baltumu aizstājējs, augu valsts produkts) zefīra cepurīti, vegāniskie bezglutēna smilšu mīklas cepumi no griķu un kokosa miltiem, vegāniskais bezglutēna mandeļu miltu biskvīts ar olu baltumu.

Mācību laikā iegūtās teorētiskās un praktiskās zināšanas bija ļoti vērtīgas. Dalībnieki izrādīja lielu interesi par SIA “Puratos Latvia” ražoto produktu plašo sortimentu konditorejas izstrādājumu radīšanai un ņēma vērā lektoru ieteikumus attiecībā uz dažādu veidu miltu un citu izejvielu un piedevu izmantošanu kvalitatīvu konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.

Konditorejas izstrādājumu degustācijas laikā bija iespēja izvērtēt un salīdzināt pēc ierastās klasiskās receptūras un ar inovatīvu pieeju pagatavoto latviešu tradicionālo rudzu maizes kārtojumu, kā arī tradicionālo olbaltuma masu un augu izcelsmes olbaltuma masu groziņu (tartes) pildījumam.

Mācību noslēgumā dalībnieki saņēma apliecinājumus, lektoru prezentāciju materiālus un receptūras, lai vēlreiz atsauktu atmiņā iepatikušos produktu pagatavošanas procesu un mēģinātu to atkārtot patstāvīgi un, iespējams, savā interpretācijā.

Lielu paldies sakām lektorēm Sandrai Muižniecei-Brasavai un Dacei Kļavai, kuras teorijas mācību dienā dalībniekiem sniedza daudz vērtīgas un noderīgas informācijas par iepakojuma materiāliem un to izmantošanu konditorejas izstrādājumiem, par miltu konditorejas izejvielu kvalitātes raksturojošiem parametriem, par produktu ražošanas procesu, tā pilnveides un attīstīšanas iespējām kvalitātes nodrošināšanai.

Šīs mācības tapa ar ES atbalstu un sadarbībā ar LBTU Pārtikas institūtu un SIA “Puratos Latvia”. Ja arī jūs vēlaties piedalīties šādās vai līdzīgās mācībās, sazinieties ar mums vai mūsu kolēģiem visā Latvijā, labprāt uzklausīsim.


 

Irina Gintere,

LLKC Liepājas biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru