Atskats uz apmācībām par jaunu medus produktu izstrādi

LLLKC Liepājas birojs sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti un Kuldīgas novada Turlavas pagasta zemnieku saimniecību “Baļļas” septembrī organizēja četras dienas ilgas mācības, kas pulcēja no visas Latvijas gan pieredzējušus biškopjus, gan tos, kuri tikai plāno attīstīt savu saimniecību medus produktu jomā.
Šo mācību mērķis bija sniegt praktiskās un teorētiskās zināšanas par jaunu, konkurētspējīgu medus produktu izstrādi, sākot no idejas ģenerēšanas līdz produkta marķējumam un iepakojumam, lai paplašinātu piedāvāto sortimentu tirgū.
Pirmās divas dienas norisinājās ZOOM tiešsaistē, kur lektores Ieva Bergholde no z/s „Baļļas“ un Jeļena Zagorska no LBTU Pārtikas institūta dalījās teorētiskās zināšanās par jaunu pārtikas produktu izstrādes pamatprincipiem – tirgus izpēti, receptūru un tehnoloģiju izstrādi, lielu uzmanību vēršot uz marķējuma prasībām, derīguma termiņa noteikšanu un uzturvērtības aprēķinu.
Trešo un ceturto dienu pavadījām z/s “Baļļas” ražošanas telpās, kur LBTU Pārtikas institūta profesore Sandra Muižniece-Brasava iepazīsināja mācību dalībniekus ar mūsdienu tendencēm iepakojuma jomā un tā veiksmīgāko un piemērotāko izvēli. Izrādās, mēs, latvieši, esam diezgan konservatīvi medus iepakojumu izvēlē, jo pamatā lietojam stikla burciņas vai plastmasas spainīšus. Tomēr šobrīd diezgan aktuāls jautājums ir medus iepakojums, kurš būtu ērts un ekonomisks transportēšanai arī uz ārzemēm, un šājā gadījumā notekti ne mazāk svarīgs faktors ir tas, kādam iepakojumam dod priekšroku izvēlētās importētājvalsts iedzīvotāji, balstoties uz saviem paradumiem un pat tradīcijām.
Z/s „Baļļas“ īpašnieces Ievas Bergholdes pavadībā dalībnieki ieguva praktiskās iemaņas jaunu produktu izstrādē, liekot lietā ideju ģenerēšanas metodes un radošumu. Dalībnieki sadalījās trīs grupās un katras uzdevums bija izgudrot jaunu produktu vai pakalpojumu. Tā, ideju vētras rezultātā, tika uzburta vīzija par ļoti noderīgām lietām, kuras, iespējams, jau pavisam tuvā nākotnē redzēsim plašā piedāvājumā. Pagaidām to paturēsim noslēpumā. Savukārt no medus un dažādām piedevām (garšvielu, kaltētu ogu, augļu, dārzeņu, grašaugu, zāļu tēju un pat jūras aļģu pulveriem, pļavas puķu ziedlapiņām, ziedputekšņiem, riekstu skaidiņām, sēklu maisījumiem), eksperimentējot ar proporcijām, krāsām, garšām un struktūru, bija uzdevums kreatīvi radīt kaut ko oriģinālu. Laiks paskrēja ātri, un ļoti radošā gaisotnē tapa vairāki interesanti risinājumi, no kuriem katra grupa atlasīja trīs, viņuprāt, veiksmīgākos paraugus. Un tad sākās pats intersantākais – degustācija, balsošana un uzvarētājprodukta prezentācija. Jā, te garšas kārpiņām nenācās viegli, jo katrs jaunradītais medus produkts bija unikāls ar savu garšas buķeti un krāsas niansēm. Tomēr balsošanas rezultātā izvirzījās trīs labākie produkti, no kuriem pirmā vieta tika absolūtajam līderim – putotam medum ar brūkleņu, krustnagliņu un kanēļa pulvera piedevu.
Dalībnieki uzteica mācību praktisko pieeju, draudzīgo atmosfēru un vērtīgo informāciju, kas palīdzēs attīstīt saimniecību un radīt jaunus produktus ar pievienoto vērtību.
Jāatzīst, ka šīs mācības gan mums kā organizatoriem, gan Ievai Bergholdei kā lektorei bija tiešām liels izaicinājums, kas mums kārtējo reizi sneidza jaunu pieredzi. Jā, arī mēs nepārtraukti mācāmies, lai spētu sniegt jums nepieciešamās zināšanas un darīt to arvien labāk.
Paldies lektorēm un visiem dalībniekiem! Liels paldies Latvijas Biškopības biedrībai par aktīvu iesaistīt iespējamo dalībnieku apzināšanā.
Tiecamies uz jauniem mērķiem!
Apmeklējuma tēma: Jauna, konkurētspējīga nišas pārtikas produktu izstrāde (medus produkti). Grupas Nr. LLKC23Lp17-M. Datumi: 08.-11.09.2025.
Irina Gintere,
LLKC Liepājas biroja uzņēmējdarbības konsultante
Pievienot komentāru