Brauc ciemos, izgaršo un uzzini, kā top vietējie produkti Zemgalē!

GalerijaPrint

Biedrības “Pārtikas amatnieki” biedri kopā ar Jelgavas konsultāciju biroja speciālistiem, kas jau vairākus gadus atbalsta un veicina mazo ražotāju sadarbību, kopīgiem spēkiem izveidojuši karti, kurā vienkopus redzami tie biedrības biedri, kas aicina pie sevis ciemos uz saimniecībām.

Katram ir tikai sev raksturīgi produkti un piedāvājums.  Ja tos vienkopus celtu galdā, sanāktu krāšņs un bagāts Zemgales galds no Jelgavas, Dobeles, Tērvetes un Auces novadu vietējiem produktiem. Kopā kartē atzīmētas 19 saimniecības. Pārstāvētas sekojošas nozares: maize, gaļa, siers, augļi, dārzeņi, lauku olas, medus, karameles, konditoreja, neparasti piparmētru un ķiploku produkti, diedzētas sēklas, vasarā – pat melones un arbūzi. Ko tik visu neražo Zemgalē? Tas pierāda, ka te neaug tikai lieli labības lauki, bet mazās saimniecības kā mazas saliņas ir aktīvas un spēj piedāvāt daudzveidīgu produktu klāstu vietējam patēriņam.

Pirmo reizi šī karte pavisam nesen tika prezentēta tikko aizvadītajā Starptautiskajā izstādē “Balttour 2016” Ķīpsalā. Šī karte ne tikai parāda, kur Jelgavas un Dobeles pusē ir mazo pārtikas ražotāju saimniecības, bet tā ir reāla iespēja ikvienam iepazīt, kā dzīvo un strādā brīnišķīgi, strādīgi un krietni ļaudis Zemgalē, kas nebaidās darba sūruma, ir aktīvi un prot sadarboties. Katrs no stāstiem ir unikāls un neatkārtojams, jo aiz tā stāv radošs un interesants cilvēks.

Pagājuša gada vasarā “Pārtikas amatniekos” iestājās arī kaimiņu ražotāji ar savu biedrību “Tērvetes mājražotāji un amatnieki”. Tāpēc karte izdevusies krietni vien bagātīgāka un interesantāka ceļot gribētājiem, kas vēlas apmeklēt vietējo produktu saimniecības.

Pašiem ražotājiem piedalīšanās tūrisma aktivitātēs ir būtisks atspaids savas produkcijas atpazīstamības veicināšanā un realizācijā uz vietas saimniecībā. Tāpat šīs aktivitātes ir ilgtermiņa ieguldījums sabiedrības izglītošanā par vietējā produkta nozīmi. Līdz ar to veidojas gan izpratne, gan tieša saikne starp mazo ražotāju un vietējo pircēju, kas ir visnotaļ pozitīvs aspekts.

Jauns izaicinājums šiem uzņēmējiem varētu būt pavisam jauns piedāvājums pilsētniekiem  – īpaša svētku maltīte no vietējiem produktiem, kas gatavoti uz vietas un servēti uz lauku saimnieces galda. Tas ir pretstats pilsētvides restorānam. Tas aicina doties, izbaudīt un novērtēt lauku vides neatkārtojamo burvību un savā veidā atgriež cilvēku pie pirmsākuma, kas ir dabisks un nepieciešams ikvienam.

Pēc iepriekšējas pieteikšanās interesenti var apciemot saimniecības vai lūgt biedrības gidam sagatavot īpašu ekskursiju pie izvēlētajām saimniecībām!

Nobaudi Zemgales garšu!

Videga Vītola,

Jelgavas nodaļas uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru