Krāslavā baudāma “Grāfu maizes” garša
LLKC Krāslavas konsultāciju birojs 7. jūnijā pansijā “forest b@b”, Krāslavā, organizēja mājražotājiem un potenciālajiem mājražotājiem grupas tikšanos un konsultāciju dienu. Tās mērķis bija aktivizēt un izglītot esošos un potenciālos mājražotājus, praksē skatot jau pieredzējušas mājražotājas Valentīnas Pugajevas darbu.
Saimnieces Valentīnas Pugajevas darbībai Pārtikas veterinārajā dienestā reģistrēts mājražotājas statuss, papildus tam ir izveidota un attīstīta pansija tūristu izmitināšanas pakalpojumu sniegšanai. Sākumā saimniece pastāstīja par uzņēmumu un tā piedāvājumu ceļotājiem un Krāslavas pilsētas viesiem. Viesu nams un beķereja “forest b@b” atrodas Krāslavā, Mednieku ielā, un ir gastronomiskā EKO tūrisma dalībnieki. Tās darbības laiks mērāms gada garumā. Vieta ir unikāla atpūtai, pansiju ieskauj mežs, kā arī pieejamas ūdenssporta iespējas. Pansijas reģistratūra ir atvērta visu diennakti. Viesiem ir pieejamas piknika un īpaši iekārtotas ugunskura vietas, kā arī gaišas un aprīkotas atpūtas istabas. Apkārtne ir iecienīta kā makšķerēšanas un pārgājienu vieta. Šīs vietas “rozīnīte” ir tā, ka Valentīna Pugajeva jau vairākus gadus cep “Grāfu maizi” un savas tradicionālās bulciņas, ko pati sauc par “bučiņām”, ar ko cienā tūristus un realizē gala patērētājam. Valentīna saka – Dievs bija lēmis viņai cept maizi. Un viņai izdevās! Līdz ar to Krāslavā ir baudāma “Grāfu maizes” garša.
Saimniece izstāstīja un parādīja iekārtu, ar ko tiek maisīta mīkla, un profesionālo krāsni maizes cepšanai, kā arī bija skatāmas nepieciešamās izejvielas, ko pievieno maizes izstrādājumiem. Pēc tam dalībnieki tika aicināti uz virtuvi, kur katrs izveidoja savu 330 gramu smagu maizes klaipiņu, lika tos uz paplātes, apbēra ar linu un sezama sēkliņām. Izveidotos maizes klaipiņus saimniece ievietoja cepamajā krāsnī.
Kamēr cepās maize, saimniece cienāja ar svaigām triju veidu bulciņām tējas pauzē. Dzerot tēju un ēdot „bučiņas”, pasākuma dalībnieki stāstīja par savu pieredzi maizes cepšanā, kā arī dalījās atmiņās, kā maizi ir cepuši viņu vecāki.
Maize gatava. Saimniece pastāstīja, ka, izņemot no krāsns, maize jāapsedz, jo tad tā atpūšas. Vēl nedaudz laika, un katrs saņēma savu kukulīti. Pasākuma dalībniekiem sagādāja lielu prieku tas, ka bija iespējams izcept savu kukulīti, sajust svaigi ceptas maizes smaržu.
Paldies Valentīnai Pugajevai par iespēju iepazīstināt pasākuma dalībniekus ar maizes tapšanu, kā arī ar dalībnieku iedrošināšanu reģistrēties mājražotāja statusā, būt aktīviem, darīt darbu, par kuru pašiem būtu gandarījums.
Terēze Brazeviča,
LLKC Krāslavas konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante
Pievienot komentāru