Kur smaržo pēc mājām: “Celms maize” stāsts Kuldīgā

Maize cilvēka uzturā jau izsenis ieņem īpašu vietu – tā ir gan pirmās nepieciešamības produkts, gan ēdienreizes centrālais elements, ko var baudīt gan vienu pašu, gan kā piedevu. Iespēja iegādāties svaigi ceptu maizi no rīta brokastīm vai vakarā – vakariņu galdam – ir pieejama visiem LEADER vietējās rīcības grupas “Darīsim paši!” teritorijā dzīvojošajiem un viesiem.
Šķietami vienkāršs mirklis – šķēle vēl siltas maizes ar saldkrējuma sviestu kļūst par izcilu baudu, kas uzrunā visas maņas. Tieši šī izjūta raksturo projekta iesniedzēja biznesa redzējumu: ik rītu piedāvāt uz vietas, maiznīcā, ceptu, no augstvērtīgām izejvielām gatavotu maizi, kas top pēc mūsdienīgas, pārbaudītas receptūras. Ražošana notiek atvērtā tipa ceptuvē-kafejnīcā, kur klienti ne vien iegādājas produktu, bet arī vēro tā tapšanas procesu – tas rada uzticību, pievienoto vērtību un ciešāku saikni ar vietējo ražotāju.
Kuldīgas sirdī, Liepājas ielā 23, atrodas neliela, bet īpaša maiznīca “Celms maize”, kas kļuvusi par iecienītu vietu gan vietējiem iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem. Šī ģimenes uzņēmuma stāsts ir par sapni, kas pārtapis realitātē, un par mīlestību pret kvalitatīvu, dabīgu pārtiku. “Dabīgais ieraugs ir iemesls, kāpēc nevaram aši piecept klāt vēl maizi, kad tā ir izpirkta,” stāsta ceptuves galvenais maiznieks Aigars Celms. “Ieraugs padara maizes gatavošanas procesu lēnu un pamatīgu, un tieši tādēļ ierauga maize ir tik īpaša un garšīga.”
Ierauga sastāvā atrodas labās baktērijas, kuras maizes raudzēšanas procesā “apēd” lielu daļu glutēna un padara maizi pilnvērtīgāku uzturvielu ziņā. Ieraugs arī ir iemesls, kāpēc daudzi cilvēki jūtas labi pēc ierauga maizes ēšanas, pat ja klasiskā veikala maize viņiem parasti rada diskomfortu: “Ieraugu atradīsi pilnīgi visās mūsu maizēs, kā arī gardajos sāļajos krekeros un kardamona maizītēs.”
No mājas cepeškrāsns līdz savai maiznīcai
“Celms maize” dibinātāji Aigars un Kristīne Celmi kopā ar draugiem Aigaru un Katrīnu Mamjiem savu ceļojumu uz maizes pasauli sāka mājas apstākļos, cepot maizi ģimenes vajadzībām. Iedvesmu viņi guva, viesojoties pie draugiem Kanādā, kuri dalījās ar savām zināšanām par dabīgā ierauga maizes cepšanu. Saprotot, ka mājas cepeškrāsns nespēj apmierināt pieaugošo pieprasījumu, Celmu ģimene nolēma paplašināt savu darbību un atvēra maiznīcu Kuldīgā. Viņi saņēma atbalstu no LEADER programmas, kas palīdzēja iegādāties nepieciešamās iekārtas un iekārtot ceptuvi.
LEADER finansējums – lai palīdzētu jaunajiem uzņēmējiem spert pirmos soļus
LEADER instruments veidots tā, lai jaunie uzņēmēji, kuri vēlas uzsākt savu darbību lauku teritorijās, var izmantot vairākas iespējas īstenot savas radošās idejas.
Projektā iegādāts maizes un konditorejas ražošanas iekārtu un aprīkojuma komplekts un iekārtotas nelielas kafejnīcas telpas, kur kopā ar gardu kafiju iespējams produkciju nobaudīt uz vietas. Gatavojot mīklu un pēc tam to ieveidojot kukulīšos, bagetēs, smalkmaizītēs un vēl daudzos citos produktos, ikvienam saprotams, cik “maizes loks” ir nebeidzams. Viss sākas ar dabīgo ieraugu, miltiem, sāli un ūdeni. Tas izklausās vienkārši, viena šķēle svaigi ceptas maizes ar saldkrējuma sviestu – bauda garšas kārpiņām. Tieši šie pāris teikumi īsumā raksturo projekta iesniedzēja biznesa redzējumu. Katru rītu pieejama uz vietas cepta svaiga maize no kvalitatīvām izejvielām, kas pieejama atvērta tipa ražotnē/kafejnīcā, kur ikvienam klientam ir iespēja redzēt maizes gatavošanas procesu.
Maize ar raksturu un stāstu
“Celms maize” piedāvā dažādu veidu maizi, tostarp klasisko baltmaizi, rudzu maizi, bagetes, fokačas, kā arī maizes ar olīvām un sēklām. Maize tiek cepta no dabīgā ierauga, kas nodrošina īpašu garšu un tekstūru, kā arī labvēlīgi ietekmē gremošanu. Rudzu milti tiek iegūti no bioloģiskās zemnieku saimniecības “Kaņepītes”, kas garantē augstu kvalitāti un autentisku garšu.
Ceļojumu uz maizes pasauli kopīgi uzsāka Aigars un Kristīne Celmi kopā ar draugiem Aigaru un Katrīnu Mamjiem, kuriem bijusi liela nozīme arī ideju īstenošanā.
Projekta īstenotājam Aigaram ir liela praktiska pieredze darbā HoReCa sektorā, tieši kafejnīcu/bāru darbības uzsākšanā un vadīšanā. Viņš vairākus gadus ir strādājis kopā ar sabiedrībā atpazīstamo pavāru Mārtiņu Sirmo. Pēdējos trīs gadus maiznieks Aigars ir vadījis Kuldīgā labi atpazīstamo kafejnīcu “Rezidence cafe Venta”. Viņam ir arī liela praktiskā pieredze un atbilstoši sertifikāti kafijas grauzdēšanas un pagatavošanas jomā, kura apgūta gan Latvijā, gan ārvalstīs (Kanādā, Islandē).
Maize, kuru cep maiznīcā, ir unikāla ar to, ka tās īpašā recepte ir aizgūta no pasaules slavenās Kalifornijas ceptuves “Tartine Bread”, ko ir izveidojis Čads Robertsons, kurš ir strādājis kopā ar maizes cepējiem gan ASV, gan Francijā. Maiznieks ir veicis izpēti un izmēģinājumus, kā arī apkopojis klientu atsauksmes un secinājis, ka šī recepte gūst vislabākās atsauksmes. “Tā ir ļoti viegli papildināma un “apspēlējama”, lai izveidotu citas garšas, un citus maizes veidus,” stāsta galvenais maiznieks Aigars Celms.
Iesaistās biedrībā “Darīsim paši!”
Pateicoties biedrības “Darīsim paši!” atbalstam, šī ideja varēja pāraugt par reālu uzņēmējdarbības projektu, kas balstīts uz starptautiski atzītu pieredzi un vietējām vērtībām. Biedrības sniegtais ieguldījums ir nozīmīgs solis ceļā uz kvalitatīvas un autentiskas maizes cepšanas uzsākšanu Kuldīgas pusē. Tas ļāva realizēt ieceri par maiznīcu, kur tiek izmantoti bioloģiski vietējie produkti, kā arī īstenota labās ārvalstu prakses ieviešana. Attīstot beķereju, uzņēmēji ir sagatavojuši nākamo pieteikumu LEADER finansējuma iegūšanai, kura ietvaros iecerēts attīstīt kārtainās mīklas izstrādājumu ražošanu.
Saldumi un kafija gardēžiem
Papildus maizei “Celms maize” piedāvā arī dažādus saldumus, piemēram, tahini šokolādes cepumus, mandeļu keksus, banānu maizi un skones. Šie gardumi ir piemēroti arī vegāniem, un tos bieži vien papildina ar kvalitatīvu kafiju, kas pieejama ar dažādiem piena aizvietotājiem, piemēram, zirņu pienu.
Vieta ar sirdi un dvēseli
Maiznīcas nosaukums “Celms” nav izvēlēts nejauši – tas simbolizē saknes, stiprumu un ģimenes uzvārdu. Celmu ģimene ir radījusi vietu, kurā valda mājīgums, sirsnība un patiesa mīlestība pret savu darbu. Ja esi Kuldīgā, noteikti apmeklē “Celms maize” – vietu, kur maize tiek cepta ar mīlestību un cieņu pret tradīcijām!
Ja tev ir kāda ideja, kuru vēlies īstenot – atrodi savas teritorijas vietējo rīcības grupu (VRG) un sazinies ar to! VRG palīdzēs saprast, vai tava ideja atbilst vietējās attīstības stratēģijai. Iesniedzot savu projektu, tas piedalīsies projektu konkursā, uz kuru pieteikšanos konkrētās teritorijas VRG izsludinās savā noteiktā laikā. Nepalaid garām – sazinies ar savu VRG jau šodien!
Materiālu sagatavoja:
Pievienot komentāru