Mājražošana Alsungā – maize un sklandrauši

GalerijaPrint

Alsunga ir pazīstama ne tikai ar savām „Suitu sievām”, bet arī ar maizi un sklandraušiem. Pēdējos apmēram piecos gados ir reģistrējušies daudzi mājražotāji, kas gatavo šo produkciju.

Galvenokārt tiek ražota maize un skalndrauši. Mājražotāju produkcija tiek tirgota vietējā tirdziņā, kas notiek katru nedēļu pirmdienās un piektdienās, bet tūrisma sezonā – arī pie ceļa, kas ved uz Jūrkalni.

Prasības, protams, ir, bet, runājot ar mājražotājiem, kļūst skaidrs, ka tās ir izpildāmas. Mazajā Alsungas novadā, ilgi nedomājot, saskaitu vismaz septiņus maizes cepējus. Tirdziņā, protams, tiek piedāvāta ne tikai maize, bet arī gaļa, zivis, medus un rūpniecības preces, kā arī pavasarī – stādi,  augļukoki un košumkrūmi.

Pirmdienas rītā, piebraucot pie tirgus laukuma, ir jādomā, kur novietot transportlīdzekli. Tātad cilvēki ir informēti, un šajā dienā tirdziņš ir ļoti apmeklēts. Brauc ne tikai vietējie, bet arī apkārtējo novadu ļaudis.

Vietējo mājražotāju  „Suitu amatnieku” izstrādājumus var iegādāties arī vietējā veikaliņā. „Rijā” ir ne tikai adījumi, koka izstrādājumi, bet arī austi lina galdauti, rotas, pašdarinātas ziepes utt.

Alsundznieki realizē savu produkciju ne tikai Alsungā, bet arī Liepājā, Aizputē, Ventspilī, Rīgā.

Cepēju daudz un konkurence liela, bet, ja nebūtu noieta, vai tad ražotu... Manuprāt, konkurence nāk par labu , jo tad aug kvalitāte, kas nav mazsvarīgi, mums kā pircējiem ir izvēle.

Tātad, ja mēs gribam, tad varam, un mājražošana ir viens no ienākumu gūšanas un uzņēmējdarbības veidiem laukos. Galvenais ir uzdrīkstēties!

Zenta Mauriņa sacījusi: „Nevis šaubīties un vilcināties, bet rīkoties un uzdrīkstēties.”

 

Santa Kreičmane,

LLKC Kuldīgas nodaļas Alsungas novada lauku attīstības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru