“Pabeerzner” – alus mūsdienu tradīcijās

GalerijaPrint

Daugavpils novada Skrudalienas pagasta Silenes ciema pašā centrā kopš 2015. gada ir izvietojusies alus un kvasa ražotne. SIA “Pabeerzner” ir maza, privāta alus darītava, kas ražo dzīvu, nefiltrētu, nepasterizētu, dabīgi raudzētu alu un kvasu.

Uzņēmuma īpašnieks Lauris Pabērzs alus ražotni ir atvēris, ieguldot ārzemēs nopelnītos līdzekļus. Jaunais uzņēmējs jau sākotnēji devies uz ārzemēm nopelnīt naudu, lai būtu atspēriens uzņēmējdarbības uzsākšanai. Lauris nekad nav vēlējies palikt uz dzīvi ārzemēs, jo šeit ir ģimene, draugi, kā arī klimats un laikapstākļi ir labāki. 2013. gadā Lauris iegādājās īpašumu no pašvaldības, kur ir neliels zemes gabals un ēka, kurā pašlaik arī ir ierīkota alus darītava. Iesākumā tika ieguldīti aptuveni 5000 lati, lai iekārtotu alus darītavu, kā arī tika saņemta palīdzība no vecākiem. Jaunais uzņēmējs ar savu ideju tika uzņemts arī LIAA Daugavpils biznesa inkubatorā.

Sākumā tika tirgots iesals, bet vēlāk nolemts, ka jāsāk arī pašiem brūvēt alu. Lai gūtu pieredzi, Lauris viesojās pie vecajiem alus meistariem, meklēja informāciju grāmatās, skatījās video YouTube kanālā par to, kā cilvēki brūvē mājās alu. Tad sāka arī pats eksperimentēt, veidojos savas receptes. SIA “Pabeerzner”  patlaban piedāvā trīs stabilas alus receptes: divas gaišā alus receptes – “White Obama” un “Janka Meistars” – un vienu tumšā alus recepti “X 2”, kā arī kvasu ar interesantu nosaukumu “Fantomass”.

Nosaukums “Pabeerzner” ir tapis no uzvārda Pabērzs, vidū ieliekot vārdu “beer” un pieliekot galotni “er”, kā ir ļoti daudziem alus veidiem. Katrā no nosaukumiem ir daļiņa humora un, kā saka Lauris, tad humora izjūta spēlē ļoti lielu lomu alus darītāja dzīvē, Laurim tā palīdz arī uzņēmuma vadīšanā.

Izejvielas tiek iepirktas Latvijā un no ārvalstīm. Uzņēmums no ārzemēm vairumā iepērk iesalu, raugu un apiņus, tāpēc ir iespēja tos pārdot arī citiem alus brūvētājiem. SIA “Pabeerzner” alus darītavas kapacitāte ļauj saražot vairāk nekā tonnu alus nedēļā. No alus brūvēšanas līdz nonākšanai pie pircēja ir nepieciešams vidēji viens mēnesis. Šobrīd alus darītava ražo mazos apjomos un lielākoties orientējas uz izbraukuma tirdzniecību dažādos tirdziņos un pasākumos, kā arī ir izveidojusies sadarbība ar dažām kafejnīcām, kur var nobaudīt vietējo alu, taču pašlaik Covid-19 izplatības dēļ nākas strādāt tikai ar individuālajiem pasūtījumiem.

Pašlaik uzņēmumā strādā trīs cilvēki – īpašnieks, cilvēks, kas parasti atbild par izbraukuma tirdzniecību, un grāmatvede, tāpēc alus brūvēšanas procesā ļoti liels darba apjoms ir jādara pašam – jāseko līdzi temperatūrai, jāskatās, lai alus nesaskābst, un visādi citi nozīmīgi darbi jādara.

Uzņēmēja nākotnes plānos ir noieta tirgus paplašināšana. Lauris nedomā orientēties tikai uz Latvijas tirgu, plāno eksportu, piemēram, uz Angliju. Vasarā tiks atvērts veikals Daugavpils pilsētas Jaunforštadtes rajonā. Ir doma arī izgatavot T-kreklus ar alus darītavas simboliku un dažādiem smieklīgiem uzrakstiem par alu, pašlaik šādus T-kreklus Lauris nēsā pats un dažreiz dāvina draugiem.

Gatavo produkciju ir iespējams iegādāties, zvanot saimniekam, iespējama arī piegāde, iepriekš vienojoties. SIA “Pabeerzner” ir atrodams Facebook.com vietnē facebook.com/pabeerzner, kā arī visa informācija par uzņēmumu, tā produkcijas veidiem, atrašanās vietu un kontaktiem ir iegūstama jaunajā Novada garšas katalogā www.novadagarsa.lv (https://www.novadagarsa.lv/saimnieciba/642/sabiedriba-ar-ierobezotu-atbi...).

Inna Kolomijčuka,
LLKC Daugavpils KB uzņēmējdarbības konsultante

Foto: no Laura Pabērza personīgā arhīva

Foto galerija: 

Pievienot komentāru