“Purmaļu” saimniekam Vilnim Vehi patīk audzēt dārzeņus
Valkas novads ir viens no Latvijas mazākajiem novadiem, bet tas nenozīmē, ka viss te ir mazs. To gribu attiecināt arī uz mūsu biroja klientu, lielāko dārzeņu audzētāju šajā pusē – Vilni Vehi, kuram pieder zemnieku saimniecība “ Purmaļi”.
“Purmaļos” dārzeņi tiek audzēti apmēram 40 ha platībā uz lauka un arī plēves siltumnīcās. Ar saimniecībā izaudzēto var iepazīties ne tikai, apmeklējot tirgu Valkā, bet arī atverot saimniecības Facebook lapu un arī “Novada Garšas” mājaslapu.
“Purmaļos” bez tradicionālajām dārzeņu kultūrām – kartupeļiem, kāpostiem, burkāniem, galda bietēm un sīpoliem – uz lauka un plēves siltumnīcās audzē gurķus, tomātus, papriku, bet, lai sortiments būtu pēc iespējas plašāks, uz lauka audzē arī puravus, Ķīnas kāpostus, kabačus, pētersīļus, ķirbjus, ziedkāpostus un gan jau vēl kādu dārzeņu kultūru.
Jau bija vēlme uzrakstīt par zemnieku saimniecības “Purmaļi” veikumu, kad parādījās ziņa, ka Vilnis Vehi ir viens no 11 uzņēmējiem, kurus Ungurmuižas dārzā godināja Vidzemes plānošanas reģiona pasākumā “Vidzemes stāsti 2023”. Uzņēmējus par veiksmīgu un iedvesmojošu darbošanos Vidzemē nominējušas pašvaldības. Šie vienpadsmit pašvaldību nominēties uzņēmēji tika izvēlēti no 32 pretendentiem, ņemot vērā principu – skaisti, ilgtspējīgi, iekļaujoši. Liels prieks bija, ka starp “Vidzemes stāstu 2023” iedvesmotājiem ir arī Valkas novada Ērģemes pagasta zemnieku saimniecība “Purmaļi”. Viļņa Vehi saimniecība ir mūsu biroja klients jau vairāk nekā 20 gadus, un mēs esam bijuši klāt šīs saimniecības attīstībā. “Purmaļu” saimnieks saka: “Galvenais, lai pietiek spēka! Lai būtu par uzņēmēju laukos, nepieciešama liela apņemšanās, vēlme un ļoti daudz spēka darīt.”
Mēs esam bijuši liecinieki tam, cik liela ir Viļņa apņemšanās, vēlme un galvenais – spēks, attīstot savu saimniecību, kuras ceļš, ne tuvu nav bijis un nav “rozēm kaisīts”. Drīzāk var apbrīnot Viļņa apņēmību un spēku turpināt un nepamest iesākto. Tieši šis fakts lika apdomāt, vai “Purmaļu” saimnieka veikumu var saukt par “veiksmes stāstu” , drīzāk tas ir stāsts par lielu neatlaidību un izdzīvošanas spēju par spīti visam. Jo dārzeņu audzēšana līdzās dārzkopībai ir sarežģītākās un resursu ietilpīgākās augkopības nozares. Vilnis atzīst, ka ne vienmēr labs ražas gads dārzeņu audzētājiem ir veiksmīgākais, jo tirgus reaģē ātri un vairumpircēji cenas uzreiz cenšas samazināt, bet audzētājs jau ir ieguldījis līdzekļus, un tad kā rezultāts pārdošanas cena ir zemāka par pašizmaksu. Labas ražas gada blakne var būt pārprodukcija, jo katram audzētājam jau ir zināms pircēju loks. Šogad gan nekas tāds nedraud, jo lielais sausuma periods maijā un jūnijā, kad ir akūti svarīgs mitrums augu attīstībai, ir darījis savu, un raža lauka dārzeņiem ir mazāka vidēji par 30%. Visvairāk ir cietuši burkāni, neskatoties uz laistīšanu, tos nācās arī pārsēt, bet kartupeļiem sausuma un pavasara sala ietekmē ir aizmetušies maz bumbuļu. “Purmaļu” saimniecībai galvenie klienti ir tepat Valkas un Smiltenes pusē – gan ēdināšanas uzņēmumi, gan skolas un sociālās aprūpes nami. Daļa produkcijas nonāk arī vietējos veikalos, bet pārsvarā izaudzētais tiek realizēts vairumtirdzniecībā, vien mazu daļu piedāvājot tirgū un uz vietas saimniecībā. Tie pircēji, kuri Viļņa Vehi audzētos dārzeņus iegādājas tirgū, ar nepacietību gaida, kad būs nopērkami Viļņa sautētie kāposti ar putraimiem, kurus viņš pats gatavo pēc savas receptes uz malkas plīts no “Purmaļos” izaudzētiem un skābētiem kāpostiem. Daudzi prasa sautēto kāpostu recepti un viņš ar to arī dalās, bet rezultāti izpaliek, Vilnis smej, ka, iespējams, viņi maisa ne ar to roku un ne tajā virzienā, kurā viņš, sautējot kāpostus.
Jau minēju, ka “Purmaļu” saimniecība ir LLKC Valkas konsultāciju biroja klients. Mēs esam ļoti priecīgi, ka šī sadarbība neaprobežojas ar grāmatvedības kārtošanu un projektu izstrādi. Tā kā Viļņa pieredze šajos 25 gados, kopš viņš nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu, ir sakrājusies gana liela, esam pratuši sadarboties un iesaistīt viņu dažādos pieredzes un zināšanu nodošanas pasākumos. Liels prieks bija, kad Vilnis atsaucās lauka dienu organizēšanai savā saimniecībā un arī piekrita mūsu aicinājumiem uzņemt mācību dalībniekus, lai dalītos ar savām zināšanām un pieredzi.
Vilnis veido savu stāstījumu tā, lai tas ir saprotams visiem. Viņš gan atdzīstas, ka agronomiju nav mācījies, ka viņa specialitāte, beidzot tehnikumu Priekuļos, bija tehniķis mehāniķis, bet arī šīs zināšanas ir nozīmīgas dārzeņkopībā. Runājot par augiem, Vilnis saka, ka viņš tos jūt un daudz no darītā ir sajūtu līmenī. Ja kaut kas neizdodas, viņš mācās no savām kļūdām, bet, ja ir labi, tad necenšas neko radikāli mainīt, lai saimniecība netiktu pārvērsta par izmēģinājumu lauciņu. Jebkurā gadījumā pieredze, kā tiek audzēti dārzeņi “Purmaļos”, ir noderīga gan nozares profesionāļiem, gan iesācējiem.
Rakstot par zemnieku saimniecības “Purmaļi” īpašnieku Vilni Vehi un pieminēt tikai viņa prasmes dārzeņu audzēšanā un realizācijā, būtu nepateikt neko daudz par viņu kā cilvēku. Visā Valkas novadā un, protams, īpaši Ērģemes pagasta Turnā Vilnis ir pazīstams kā aktīvs pašdarbnieks un sportists. Lielākā Viļņa kaislība ir deja, un viņš nesaprot, kā Covid-19 laikā varēja dejot attālināti, līdz ar to dejots netika. Turnavieši ir pieraduši arī, ka Vilnis piedalās vietējā teātra uzvedumos un Turnas tautas nama organizētajos pasākumos. Izrādot pārsteigumu, kā visu var paspēt, viņš saka, ka saimniecībā jau viņš nav viens, jo pie viņa strādā 12 cilvēki, kuri pamatā ir vietējie un uz kuriem viņš var paļauties, jo viņi strādā ar pilnu atdevi. “Bez viņiem es viens neko nevarētu paveikt,” tā Vilnis. Man arī palicis prātā viņa teiktais par to, ka ir jāstrādā un nedrīkst padoties, lai viņa darbiniekiem būtu šis darbs. Tāda laba misijas apziņa, no kuras ieguvēji ir tik daudzi. Atgriežoties pie “veiksmes stāsta”, iespējams, tomēr šis tāds ir, katrā gadījumā visiem tiem, kuri “Purmaļos” ir atraduši darba vietu un vēl vairāk visiem tiem, kuri var iegādāties un ēst kvalitatīvi izaudzētus un garšīgus dārzeņus.
Valda Empele,
LLKC Valkas KB uzņēmējdarbības konsultante
Pievienot komentāru