Radīts Krimuldas novadā
Ir apritējis gads, kopš zemnieku saimniecības “Mazlauri” īpašnieks Māris Rehtšprehers Lēdurgas pagastā, Krimuldas novadā kļuvis par atzītu pārtikas ražotāju. 2016. gada 28. februārī tika nogatavināts pirmais siera ritulis.
Saimniecība nodibināta 1993. gadā, sākotnēji tajā audzēja kartupeļus realizācijai, šobrīd galvenā nodarbe ir piena lopkopību. “Mazlauri” ir produktīva saimniecība un daudzus gadus Latvijā iekļaujas augstāko izslaukumu topā. 2016. gadā no govs iegūts 12 135 litru ekstra klases piena. Ganāmpulkā ir 120 liellopu vienības, tajā skaitā 70 slaucamās govis.
Sapnis par sava siera ražošanu Mārim bijis jau sen. Siera ceha izbūvei un aprīkojumam nav izmantoti ES struktūrfondu līdzekļi. Viss tapis par saimniecības līdzekļiem. Ražošana izveidota pēc iespējas ekonomiskāka. Siltums apkurei, ūdenim trauku mazgāšanai fermā, tāpat siera katla apsildīšanai savienots vienā līnijā, līdz ar to elektroenerģijas patēriņš ir ļoti minimāls. Ziemā apkurināšanai izmanto malku, siltajā laikā – koksnes granulas automātiskā režīmā.
Siera ražošanā ir iesaistījusies visa ģimene – dēls un dzīvesbiedre. Saimniecībā ražo divu veida sierus: puscieto Gaudas sieru tradicionālā vaska apvalkā un dabiskā linsēklu eļļas apvalkā. Otrs veids – itāļu Teleggio tipa pusmīkstais siers. Šeit strādā ar itāļu firmas piegādātiem siera ieraugiem, un šīs firmas sniedz arī nepieciešamās konsultācijas.
Sieri tiek gatavināti divus mēnešus, un pēc tam tos nod realizācijai. Ir arī sieri, kuri tiek nogatavināti četrus mēnešus, tie ir ar dabīgo apvalku. Saimnieks uzskata, ka Teleggio siers ir skābāks, Gaudas – maigāks. Siera gatavošanas procesam ar bloknotu rokās seko pats Māris.
No ražošanas izmaksām viena no dārgākajām ir piens, jo no 10 litriem piena sanāk 1 kg siera, un apkure. Vasarā nepieciešams kondicionieris, lai nodrošinātu pareizu mikrofloru, – jābūt konstantai temperatūrai no 10 līdz 13 grādiem, un mitrumam ap 80%. Dažkārt izmanto arī ventilatoru. Nedēļā saražo 100 kg siera.
Produkciju realizē “Rimi” tīkla veikalos Latvija preču veikalā “Klēts”, kooperatīva “Māršava” veikalā, Straupes un Skultes tirdziņos. Gaudas siers tiek izmantots arī burgeru ražošanai.
Ja produkcijas noieta apjoms augs, tad siera ražošanu palielinās, bet tās ir jau nākotnes ieceres.
Ināra Krasovska,
Krimuldas novada lauku attīstības konsultante
Pievienot komentāru