Zemnieki apmeklē Jelgavas novada pārtikas pārstrādes saimniecības

GalerijaPrint

Jūlija vidū LLKC Cēsu biroja organizētajā saimniecību apmeklējumu dienā Cēsu novada un apkārtnes zemnieku grupa devās uz Jelgavas novadu, lai uzzinātu, kā šeit saimnieki lauksaimniecības produktu  pārstrādē izmanto jaunākās tehnoloģijas.

Pirmo apmeklējām Vircavas pagasta saimniecību “Mūsu avenes”, kur audzē vasaras un rudens avenes ap 3 ha platībā, krūmcidonijas, zīdkokus, sausseržus, rabarberus un sezonas dārzeņus mazākās platībās. Saimniecībā var iegādāties izaudzētās un jau salasītās ogas, tā piedāvā arī aveņu pašlasīšanu un ir atvērta tūrismam – šeit saimnieces izrādīja savus laukus un stāstīja par to, kā tiek meklēti labākie risinājumi kultūru audzēšanā, kā arī iepazīstināja ar izmantotajām tehnoloģijām pārtikas produktu ražošanā. Šeit tiek izaudzēts izejmateriāls vairāku pārtikas produktu ražošanai, piemēram, cidoniju sukādēm, sulai, sīrupam, aveņu sulai, ievārījumam, garšvielām no ķiplokiem un sīpoliem. Dalībnieki varēja nogaršot vairākus saimniecībā tapušos produktus un izzināt to gatavošanas procesus.

Zemnieku saimniecībā “Pasakas”, kas arī atrodas Vircavas pagastā, redzējām plašus laukus un siltumnīcas, kur audzē vairākas kultūras – zemenes, papriku, čili, tomātus un vēl dažādus dārzeņus. Saimnieks mūs sagaidīja ar plašu stāstījumu par izaudzētās produkcijas pārstrādi, dodot nogaršot visdažādākos augļus un dārzeņus. Šeit pārstrādē tiek izmantota liofilizēšana, kad produktus īpaši zemā temperatūrā sasaldē un izžāvē. Rezultātā produkti saglabā savu izskatu un arī visas vērtīgās vielas – no tiem tikai izdalīts ūdens. Apmeklējuma dalībnieki apskatīja gan siltumnīcas un laukus, gan tehniku un liofilizēšanas iekārtas.

Apmeklējuma dienu noslēdzām zemnieku saimniecībā “Vārpas”, kuras pārtikas produktu pārstrādes cehs atrodas Lielplatonē. Saimniecība jau piecpadsmit gadu nodarbojas ar produktu pārstrādi un šobrīd saražoto produktu dažādība pārsniedz vairākus desmitus. Ģimenes saimniecībā paši izstrādā savu receptūru un ražo konservus, sālījumus, skābējumus un dažādas dārzeņu mērces. Visiecienītākie produkti ir mazsālītie gurķīši un zaļumu pesto. Šeit skābē arī kāpostus. Produkciju var iegādāties piecās dažādās tirdzniecības vietās Rīgā un Jūrmalā un saimniecībā uz vietas. Daļu no izejvielām izaudzē pašu zemē Elejā. Pārtikas ražošanas cehā saimniece izrādīja ražošanas iekārtas un katram tika atbildēts uz  interesējošajiem jautājumiem gan par ražošanas procesu, gan pielietotajām tehnoloģijām.

Apmeklējuma tēma:  “Jaunāko tehnoloģiju izmantošana lauksaimniecības produktu ražošanas procesu, tehnoloģiju pilnveidošanā un drošas pārtikas ražošanā”, grupas Nr. LLKC11Ce04-L.

Saimniecību un mežu apmeklējumi tiek nodrošināti Latvijas Lauku attīstības programmas (LAP) investīciju pasākuma 2014.- 2020. gadam “Zināšanu pārneses un informācijas pasākumi” apakšpasākuma “Atbalsts saimniecību un mežu apmeklējumiem” ietvaros, LAD līguma Nr. 10.2.1-2.36/23/P23. Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.


 

Dace Siliņa,

LLKC Cēsu biroja projektu vadītāja

Foto galerija: 

Pievienot komentāru