Bioloģiskās saimniekošanas pieredze dažādu nozaru saimniecībās

GalerijaPrint

Tukuma puses lauksaimnieki 3. un 7. februārī piedalījās LLKC Tukuma konsultāciju biroja organizētos pieredzes apmaiņas braucienos par tēmu  “Bioloģiskā saimniekošanas pieredze dažādu nozaru saimniecībās, bioloģiskās lauksaimniecības pievienotās vērtības palielināšana un realizācijas iespējas”.

Ikšķilē ieradāmies Libertu bērzu sulas pasaulē. Šeit, ģimenes uzņēmumā SIA “Sula”, no bērzu sulām tiek gatavots vīns.

Viss aizsācies, kad astoņpadsmit gadu vecumā Linards Liberts devies uz Rīgu mācīties. Domājot, kā nopelnīt, uzsācis siet pirtsslotas. Desmit gadus ildzis pirtsslotu siešanas bizness. Tās realizētas visur – veikalos, degvielas uzpildes stacijās, uz vietas, piegādātas pēc pasūtījuma, eksportētas uz ārzemēm. 2010. gadā Linards pievērsies bērzu sulām un produktiem, ko var pagatavot no šīs sulas. Pirmais produkts, kas ticis pagatavots no bērzu sulām, bijis bērzu sulas sīrups. Produkts, kur no vairāk kā 100 litriem bērzu sulas pagatavots 1 litrs sīrupa. Sanācis daudz darba un maz sīrupa... Vēlāk saimnieks no bērzu sulām pamēģinājis saraudzēt vīnu, un tapušas pirmās sešas muciņas bērzu sulas vīna. Vēl pēc gada tika aizsākta pagraba būvniecība. 2011. gadā sākta bērzu sulas vīna ražošana. Pagrabā Linards uzņem ciemiņus, stāsta par bērzu sulu tecināšanu, vīna darīšanu, dzirkstošā vīna iegūšanu, izmantojot klasisko šampanieša raudzēšanas metodi. Uzzinājām visvienkāršāko veidu, kā pagatavot vīnu mājas apstākļos, kas notiek, ja vīnam pievieno daudz cukura, un ko darīt, ja rezultātā sanācis etiķis. Saimnieks piedāvā produkcijas degustāciju. Viss, kas šeit tiek baudīts, ir dabīgs un īsts. Tiek stāstīts par Libertu sulas urbšanas komplektiem, kurus realizē arī ārpus Latvijas. Tos glītās kastītēs palīdz sakomplektēt visa ģimene un radinieki. Uzzinājām, ka 2019. gadā no 200 bērziem iegūti ap 12 000 l bērzu sulas. Aptuveni 6 t sulas realizēts “Madara Cosmetics, kur tā tiek sasaldēta un vēlāk izmantota kosmētikas ražošanai. Vēl iepriekš, 2018. gadā, tika iegūti 36 000 l bērzu sulas, kad produkcija tikusi eksportēta arī uz Ķīnu. Linards Liberts piedalījies izstādēs Ķīnā, Vācijā, Londonā, Maskavā. Nav liela māksla produktu saražot, bet jādomā, kā to realizēt, saka saimnieks. Uzņēmuma produkcija ir bioloģiski sertificēta. Tam ir liela nozīme, iekarojot eksporta tirgu. Jo ārzemju pircējs, ieraugot jaunu produktu, vismaz saprot, ka tas ir ražots no kaut kā dabīga. Bet mums prieks par saimniekiem, viņu idejām, spēju pastāvēt, vēlmi dzīvot un strādāt Latvijā.

Vēl viens drosmes stāsts – Māris Legzdiņš un “SierŠtelle”. Uzņēmumā SIA “Malevss” tiek ražots augstas kvalitātes siers.

“SierŠtelles” siera ražotne iemājojusi vēsturiskā ēkā Ogrē, pie pašas Ogres dzelzceļa stacijas. Līdz otrajam pasaules karam šajā namā bija dzīvojamā māja un veikals. Vēlāk tur bijusi milicija – ar cietumu un atskurbtuvi. Pēc tam tā vairs netika apdzīvota un nonākusi avārijas stāvoklī. Ogrēnietis Māris Legzdiņš to nopircis atklātā izsolē 1997. gadā sava uzņēmuma SIA „Malevss” attīstībai. Sākumā atjaunotajā ēkā durvis vērusi kafejnīca – restorāns “Policijas akadēmija’98”, bet vēlāk uzsākta siera ražošana. Uzņēmumā tiek ražoti 33 dažādi siera veidi. “SierŠtelles” produkcija ir roku darbs. Dienā tiek saražoti ap 400 kg siera. Pavisam uzņēmumā strādā 11 darbinieku. Bet pirms svētkiem (Jāņiem, Lieldienām) darbā iesaistās visi, tai skaitā arī uzņēmuma vadītājs. Kā top “SierŠtelles” siers? Siers tiek gatavots no augstvērtīgiem produktiem: piena, kvalitatīva skābā krējuma un olām. Visskaistākais produkts ir siers ar 8 garšām vienā ritulī. Uzņēmuma SIA “Malevss” vērtības ir Latvija, ģimene un veselīgs uzturs.  

Ogrē pabijām uzņēmuma SIA “Manas Garšas” ražotnē. Uzņēmums ir bioloģiski sertificēts. Tas piedāvā garšvielas un rada savus garšvielu maisījumus. Uzzinājām daudz jauna par dažādām garšvielām no visas pasaules, to pielietojumu. Viss sākās ar sāli. Uzņēmums  pirms pieciem gadiem ar sāli piedalījās izstādē “Riga Food”. Šobrīd ražotnē ir ap 25 veidu sāls. Baiba Grīnberga, kura ir sertificēta uztura speciāliste mūs iepazīstināja ar dažādiem sāls veidiem, piemēram, – Persiešu zilo sāli, ar ļoti zemu Na saturu, Melnās lavas sāli no Havaju salām (ar aktīvo ogli), Sarkanās lavas sāli (ar augstu Mg un Fe saturu), kas, starp citu, labi garšo ar šokolādes desertiem, ar Indijas okeāna sāli (kas izskatās kā piramīdveida kristāliņi), Zaļo bambusa sāli, kūpinātu sāli. Otra liela garšvielu grupa ražotnē ir dažāda veida pipari. Uzzinājām par citronpipariem (Timutas, Butānas, Japānas, Amdalimānas), Tasmānijas pipariem, Kubebas pipariem, kas nav stipri, un kurus liek pie tējas un deserta, Madagaskaras pipariem, kurus gadā pasaulē iegūst vien 2 tonnas u.c. Interesanti nogaršot dažāda veida cukurus – kļavu, bērzu, kokosziedu cukuru u.c. Pirms gada uzņēmums sāka gatavot garšvielu cukuru, bet jaunums ir “Veselīgās piedevas suņiem un kaķiem”, kas tiek eksportētas arī uz Honkongu. Uzņēmums iepērk arī garšaugus no Latvijas saimniecībām, tomēr problēma ir iegādāt bioloģiski sertificētu produktu. To, ka daži garšaugi aug brīvā dabā, nenozīmē, ka ir bioloģiski audzēti. Jāiziet sertifikācija.

Paldies saimniekiem par viesmīlīgo uzņemšanu un iedvesmojošiem pieredzes stāstiem!

Sarma Rotberga,

Tukuma novada lauku attīstības konsultante

Saimniecību apmeklējumi tika nodrošināti Latvijas Lauku attīstības programmas (LAP) investīciju pasākuma 2014.-2020. gadam “Zināšanu pārneses un informācijas pasākumi” apakšpasākuma “Atbalsts saimniecību un mežu apmeklējumiem” ietvaros, LAD līguma Nr. LAD011018/P43. Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Foto galerija: 

Pievienot komentāru