Grilē nēģus un strebj zupu Pāvilostas Nēģu svētkos

GalerijaPrint

Pēc divu gadu pārtraukuma Pāvilostas novadpētniecības muzeja pagalmā vienā no novembra sestdienām atkal norisinājās tradicionālā Nēģu diena – ekskluzīvās delikateses svētki. Saulainie laikapstākļi, smaržīgi grilētie nēģi un uz dzīvās uguns vārītā nēģu zupa apmeklētājus vilināja straumēm.

Cilvēki kā izslāpuši

Pēdējos divus gadus Nēģu diena izpalika Covid ierobežojumu dēļ, pagājušajā gadā nēģu grilēšana un zupas vārīšana notika vien Pāvilostas ziemas tirdziņā, taču šogad pasākums atgriezās ar jaunu sparu – papildus nēģu pagatavošanas meistarklasei un zupas vārīšanai muzeja pagalmā norisinājās arī radošās darbnīcas bērniem, vecākiem ar bērniem bija iespēja apmeklēt mobilo darbnīcu “Bērnam droša māja”, savukārt muzeja otrajā stāvā bija skatāma filma par zveju Vidzemē, arī muzeja Tīklu mājā, izmantojot 3D brilles, bija skatāma filmiņa par zveju.

“Šogad mēs uztaisījām plašāku programmu un esam ļoti priecīgi, jo redzam, ka cilvēki pēc šiem diviem gadiem ir kā izslāpuši. Nedomājām, ka  būs tik daudz ļaužu!” redzot muzeja pilno un dzīvīgo pagalmu, priecājās Pāvilostas novadpētniecības muzeja vadītāja un galvenā Nēģu dienas organizatore Irina Kurčanova.

Īpašu uzmanību šoreiz saistīja arī muzeja pagalmā novietotais akvārijs ar dzīviem, vēl no paša rīta zvejotiem nēģiem. Šo ideju organizatori aizņēmušies no nēģu svētkiem Salacgrīvā, kur savulaik devušies pieredzes apmaiņas braucienā. Tur akvārijs apskatei atradies blakus Svētupei.

I. Kurčanova pastāstīja, ka Nēģu diena tradicionāli tiek rīkota, lai pagarinātu tūrisma sezonu Pāvilostā, turklāt jāņem vērā arī tas, ka šogad šis pasākums norisinājās laikā starp valsts svētkiem – 11. un 18. novembri. “Tā kā Nēģu svētki iekrīt patriotiskajā nedēļā, šogad mums ir moto: Latvijas garšas un amatu prasmes. Tagad cilvēkiem būs nēģi uz svētku galda arī 18. novembrī,” sacīja I. Kurčanova, uzsvērdama, ka no šī pasākuma labums nākot arī vietējiem uzņēmējiem, sevišķi jau zvejnieku saimniecībām “Saiva” un “Kaija”.

Nespēj vien gatavot

Savu meistarklasi nēģu grilēšanā demonstrēja zvejnieku saimniecības “Saiva” pārstāvji. “Šim pasākumam nēģus krājām kādu pusotru mēnesi. Katru dienu gājām un pa kādam kilogramiņam vai diviem izcēlām – var teikt, ka nekā daudz nebija. Šorīt no rīta aizgājām uz upi, un bija tās zivis!”  par pēdējā brīža veiksmīgo lomu priecājās “Saivas” īpašnieks un garšu meistars Valērijs Kurčanovs.

Te veidojās garas rindas, jo sabraukušie tā vien kāroja nogaršot tikko pagatavotās, siltās delikateses. Nēģi jau tad būtu pietikuši, bet, ņemot vērā lielo pieprasījumu, visi pie tiem tomēr netika. “Uz Nēģu svētkiem jau ir tā, ka cilvēks atbrauc, grib to nēģi nobaudīt, pagaršot, bet tagad mēs fiziski nevaram paspēt pagatavot. Būs jāatvainojas cilvēkiem, ka tāda situācija sanākusi,” atzina V. Kurčanovs.

Spriežot pēc garajām rindām, nēģi vēl joprojām ir pieprasīti, pat par spīti savai cenai. “Ir tādi, kas pastāvīgi katru gadu ņem pa vienam trauciņam. Iepriekšējos gados viss bija labi ar visu kovidu – vai nu cilvēki bija ietaupījuši, sēžot mājās un nekur ārā neejot, vai nu vēl kā, bet tad viņi bija laimīgi, ka viņiem pieveda kādu zivtiņu klāt,” pastāstīja “Saivas” īpašnieks.

Līdzīgi kā pie grilētajiem nēģiem, cilvēku rinda veidojās arī pie zupas katla. Pāvilostā tā tiek gatavota pa savai gaumei. “Tā kā mēs paši viņu vārām, zupa ir Pāvilostas gaumē. Mēs to vārām tikai ar burkāniem, kartupeļiem, sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām, pašās beigās pieliekam ceptus nēģus. Nēģis jāvāra tik ilgi, kamēr zupa uzmet burbuli,” receptē dalījās zupas galvenā pavāre un Pāvilostas kultūras nama vadītāja Silva Vārsberga.

Nēģu zupai iestrādnes tika sagatavotas jau iepriekšējā dienā un šoreiz zupa tika gatavota uzlabotā versijā, pievienojot “Dzintara” kausēto sieriņu. “Latvijas garšas taču ir jāgaršo!” uzsvēra I. Kurčanova. Viņa norādīja, ka latvieši jau izsenis bijuši nēģu ēdāji un naski tos turpina baudīt vēl joprojām.

“Lietuvieši un igauņi nēģus tik daudz vairs nepazīst. Skandināvijā un Krievijā arī tos ēd, bet viņiem ir citādākas receptes, kur ar etiķi taisa. Salacgrīvā vāra nēģu soļanku, tā ir pilnīgi citādāka. Mēs zupā liekam uz oglēm ceptos nēģus, un tur ir tas smeķis. Ja viņš ir katlā uz uguns apcepts, turklāt uz dzīvās uguns svaigā gaisā, tad tā garša uzreiz ir citādāka.”

Arī gardās zupas visiem, diemžēl, nepietika. “Pāri par simts litriem jau ir izvārīts un izēsts. Nevienu gadu nav iespējams visus pabarot un visu Latviju jau nepabarosim!” noteica S. Vārsberga.

Vismaz pagaršot

Uz Nēģu dienu Pāvilostā bija ieradušies ļaudis no dažādām Latvijas un Kurzemes pusēm. Vesels autobuss nēģu baudītgribētāju bija atbraucis pat no Talsiem.

Liepājnieks Edgars bija speciāli braucis, lai nogaršotu nēģus, tāpēc gatavs izstāvēt garo rindu. “Citu variantu jau nav. Te tikai nevar dabūt tos, kurus es gribētu – tos, kuri želejā,” noteica vīrietis.

Daudzi no pasākuma devās prom ar baltām kulītēm, kurās smaržoja nupat iegādātie nēģi no zvejsaimniecības “Kaija”. “Katru dienu jau nēģus neēd, tāpēc reizēm var arī kaut ko tādu pagaršot. Gribēju bišķiņ paskatīties visu notiekošo un interesēja arī tā nēģu zupa – garšoja labi,” pastāstīja ventspilniece Indra.

Kuldīdznieki Mairita un Edgars uz Pāvilostu regulāri braucot atpūsties un vienkārši pastaigāt, bet svētku nēģus gan viņi šeit nebija iegādājušies. “Kuldīgā lētāk ir,” abi noteica.

Grobiņniece Inese, kura pirmo reizi apmeklēja Nēģu dienu, bija paguvusi izstāvēt rindu pie zupas katla un to atzina esam garšīgu. “Nēģu zupu es nebiju ēdusi. Es visādas citādākas zupas esmu ēdusi un man vienmēr gribas ko jaunu pagaršot un pabaudīt. Ar dziesmu rinda arī kaut kā ļoti ātri pagāja uz priekšu,” viņa smaidot pastāstīja.

Arī liepājniece Dace Kapiņa uz Nēģu dienu bija ieradusies pirmo reizi. “Man ir labi draugi, kuri painformē par notikumiem, un gribēju ar ģimeni kopā pavadīt sestdienu. Te arī bērni var laiku pavadīt savā nodabā. Zivis man kā tādas gan negaršo, bet zupu es pagaršoju. Domāju, ka nākamgad arī braukšu.”

Agnese Grīnberga, laikraksts “Kurzemes Vārds”

Pasākums notika Zivsaimniecības sadarbības tīkla pasākumu ietvaros.

Foto: Andris Gertsons

Foto galerija: 

Pievienot komentāru