Mājražošana

Zemnieku saimniecība “Smilškalni” audzē, pārdod un pārstrādā dažādas ogas – zemenes, avenes, upenes, kazenes, aronijas, smiltsērkšķus, ķiršus un pīlādžus. Saimniecības pamatdarbība ir ogu audzēšana, bet papildus tiek veikta pārstrāde.

Saimnieks Dainis Erbss “Dāros” jau piecpadsmit gadus gatavo kazas piena svaigos sierus, kas plašāk zināmi kā “Dāru kazu siers”. Dainis ar dzīvesbiedri Tatjanu darbojas Tukuma novada Tumes pagastā, apsaimniekojot 64 ha zemes.

Zemnieku saimniecība “Juri” atrodas Rušonas pagastā, Riebiņu novadā un ir pazīstama kā viena no pirmajām bioloģiskajām saimniecībām un mājražošanas uzņēmumiem novadā.  Saimnieki Juris un Lidija Lubāni gatavo sieru pēc senākām tradīcijām un mūsdienu receptēm.

Otrā mājražotāju darba grupas sanākšana notika 16. augustā. Šoreiz lektore bija inženierzinātņu doktore Ilga Gedrovica, LLU Pārtikas tehnoloģijas katedras vadošā pētniece, viesdocente.

Ja gribat satikt cilvēku, kurš ir patiesi iemīlējies tajā, ko dara, tad dodaties uz “Virslavu” mājām, kas atrodas Strenču novada Jērcēnu pagastā.

Pēc veiksmīgi aizvadītas pirmās tikšanās reizes, kurā tika runāts par Saldus mājražotāju darbības attīstību, paši pasākuma dalībnieki ierosināja, ka būtu noderīgi, ja nākamā tikšanās reizes tēma būtu par pārtikas produktu iepakošanu un virzīšanu tirgū.

Lapas