Aicina ielīgošanas tirdziņš “Lobs Lobam”

Datums: 
22. Jūnijs, 2018
Reģions: 
Vieta: 
Subinaite (laukumā pie autoceļa Rēzekne – Rīga)
Nozare: 

Pirmsjāņu laikā, 22. jūnijā, “Latgales upes līčos” Sakstagala pagasta Subinaitē, laukumā pie autoceļa Rēzekne – Rīga visi tiek aicināti uz ielīgošanas tirdziņu “Lobs Lobam”, kurā būs iespēja izvēlēties un iegādāties vietējos labumus Līgo svētku svinēšanai. Tirdziņa sākums plkst. 12.00.

Īpašs piedāvājums šajā tirdziņā būs vietēji audzētās zemenes, kas kaismīgi sarkanas un sulīgas vasaras saulgriežos ir sirds un auglības simbols. Tirdziņa apmeklētājus iepriecinās ne tikai svaigi lasītās ogas, bet arī zemeņu kokteiļi, pankūkas un karameles ar zemenēm, “Pērtnieku gardumu” zemeņu deserti un kūciņas, kā arī citi šo karalisko ogu iedvesmoti pārsteigumi.

Savukārt, roku, zināšanu un dvēseles darba kopību ielīgošanas tirdziņā plaši pārstāvēs un apliecinās amatniecības meistardarbi – pievilcīgā Latgales keramika, rūpīgi veidoti koka darinājumi un pinumi, eleganti ādas izstrādājumi, “siltie” rokdarbi – adījumi, tamborējumi, plecu lakati, filcētas pirts cepures, izsmalcināti austie linu galdauti un dvieļi, lupatu paklāji dzīvespriecīgās krāsās, izcilas dabīgās ziepes ar kazas pienu, medu un pat ar dzintara putekļiem…

Šis gads dabā ir pārsteidzošs ar visu augu agrāku ienākšanos. Daudzi ārstniecības augi jau ir ievākti un tirdziņā būs iegādājami tēju veidā. Tāpat nopērkami būs arī dažādi garšaugu maisījumi, garšaugi eļļā, sukādes, ievārījumi. Būs pieejami arī Jāņu vainagi, meijas, zāļu pušķi, pirtsslotas, kļavu lapu cepures.

Protams, piedāvājumā būs pieejams arī mājās gatavotais siers, kam noteikti ir jābūt Jāņu mielastā. Tā zeltainā krāsa un apļa forma simbolizē sauli un pasauli tās veselumā. Tāpēc pastāv uzskats, ka ēdot Jāņu sieru, tiek iegūta daļa no saules spēka. Saldumu Līgo svinēšanai dos jaunais medus, ko nupat kā lieliskā pavasara kvalitātē sarūpējuši mūsu pašu bitenieki, kā arī pašceptā maize, pīrāgi un plātsmaizes. Pīrāgiem arī ir sava nozīme Līgo svētku galdā, jo grauds, no kā iegūst miltus, ir dzīvības un spēka simbols.

Mūsdienu līgošanas paradumos neatņemamu vietu ir ieņēmis šašliks. Vai tam ir kāda simboliska nozīme? Gan jau ka ne, bet gaļas grilēšana Līgo vakarā rosina uz līksmu kopīgu darbošanos – kāds sakurina cepšanas vietu, kāds saver iesmiņus, kāds uzņemas cepēja lomu, kādam allaž gribas dalīties šašliku marinēšanas un cepšanas pieredzē, savukārt, cits vienkārši vēlas būt blakus, iedzert kvasu vai aliņu un draugu lokā baudīt Līgo vakara burvību… Tāpēc, protams, ielīgošanas tirdziņā netrūks dažnedažādu gaļas izstrādājumu.

Sava teikšana būs arī zivju cienītājiem. Un kurš gan nav pagaršojis Nagļu pagastā kūpinātās karpas vai Pērtniekos ražotās zivju delikateses, bet, ja nu tomēr tā vēl nav iepazīta garša, tad Līgo svinēšana, nudien, tam ir piemērots laiks.

Lai ielīgošanas tirdziņš “Lobs Lobam” “Latgales upes līčos” paliktu spilgtā atmiņā, tiks sarūpēti arī pārsteiguma brīži. Apmeklētājiem būs iespēja iemēģināt roku loka šaušanā, bērni varēs vizināties ponija mugurā un arī gūt prieku piepūšamajās atrakcijās. Atklāt sevī mākslinieka garu palīdzēs radošā darbnīca “Līgo saulgriežu akmenī”, bet var gadīties, ka kāds iepazīs savas dziļākās apziņas vibrācijas tirdziņa laikā tiekot pie hennas tetovējuma. Savukārt, pirts rituālu cienītāji varēs baudīt sauso pērienu, kā arī turku putu masāžu Latgales gaumē. Un, ja vien laika apstākļi būs labvēlīgi, emociju gammu paspilgtinās lielais gaisa balons, atlidojot un nosēžoties pie tirgus laukuma.

Sagaidot Jāņus, aicinām sarūpēt savām ģimenēm, radiem un draugiem neaizmirstamus Līgo svētkus ar tirdziņā “Lobs Lobam” iegādātajiem labumiem, gūtajām sajūtām un vietējās garšas baudījumu!

Tirgoties gribētāji var pieteikties, sazinoties ar SIA “Latgales upes līči”, zvanot uz tālruni 28353731 vai sūtot informāciju uz e-pastu: latgalesupeslici@inbox.lv

Pasākumu organizē SIA “Latgales upes līči”, atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība un nodibinājums “Lauku ekonomikas attīstībai Rēzeknes novadā”.

Kontaktinformācija: 
SIA “Latgales upes līči”, tel.28353731
Reģions filtram: