Lāču ģimene Viesītē rada jaunus produktus
Ar pārdomātu darbu un gādību ierīkotie saimniecības graudaugu un citu kultūru lauki zaļo Sēlijas dabiskajā un skaistajā vidē. Tagad, jūnija vidū, jau briest jaunā raža un tur, starp laukiem un ražotni Viesītē, darbos un radošās domās rit uzņēmīgās Lāču ģimenes ikdiena.
Uzņēmums dibināts 13. maijā pirms divpadsmit gadiem kā konvenciāla augkopības saimniecība, bet pēc pieciem gadiem uzsākts saimniekot, izmantojot bioloģiskās saimniekošanas metodes. Tāda saimniekošanas prakse ir tuva Zanes un Māra pārliecībai un viņi to attīsta un pilnveido. Saimniecībā visus darbus viņi dara abi, bet lieli palīgi ir 6 un 14 gadus vecie bērni Gustavs un Elīna. Kopā darbojoties, Lāču ģimenei allaž rodas dažādas jaunas idejas un jauni mērķi. LLKC tālmācībā tika apgūts lauksaimniecības mācību kurss, tomēr, kā atzīst saimnieki, jāmācās ir visu mūžu. Dzīvē ik uz soļa rodas tādas situācijas, kurās jāatrod pareizais risinājums. Māra vaļasprieks ir fotografēšana un filmēšana, interesantākie ikdienas mirkļi un lauku darbu gaita iemūžināta un publiskota sociālajos tīklos. Šie video ir tik sirsnīgi, atklāti un pieredzes bagāti, ka tos apskatījuši vairāki tūkstoši cilvēku. Saimniecības laukos realizēšanai un pārstrādei tiek audzēti kvieši, auzas, griķi, zirņi, rudzi, bet sarkanais āboliņš iekļauts augu maiņā augsnes uzlabošanai. Izveidojusies sadarbība ar Agroresursu un ekonomikas institūtu dažādu kultūru un šķirņu izmēģināšanā, lai atrastu saimniecībai piemērotākās.
Pamazām attīstoties, radās doma par izaudzēto graudu pārstrādi. Ģimenes maltītei gatavojot makaronus, Māris iedomājās: “Ja pašiem garšo, kāpēc gan lai tos negatavotu pārdošanai citiem!” Tika sameklēta un no Itālijas pasūtīta iekārta pastas gatavošanai, Viesītē iegādātas un labiekārtotas ražošanas telpas. Tas prasīja laiku un pacietību, kārtojot dokumentāciju, saskaņojumus un atļaujas, PVD sertifikāciju, mēģinot un eksperimentējot, lai ražotais produkts apmierinātu gan pašus, gan pircējus. Recepšu izstrādē Zane un Māris vadās pēc tā, kas pašiem garšo un pēc godīgām draugu atsauksmēm. Kopš 2021. gada sākuma SIA “Spāres-L” pircējiem piedāvā augstvērtīgus bioloģiskus produktus – makaronus no bioloģiskajiem kviešu miltiem un bioloģiskām olām, makaronus no Speltas un divgraudu kviešiem. Darbības sākumā bija arī makaroni no pilngraudu auzu miltiem un no griķu miltiem tiem patērētājiem, kas dod priekšroku pārtikai ar zemu glutēna sastāvu. Nepārtraukti tiek meklēti varianti, lai produktu kvalitāte būtu vislabākā.
Saimniecībā iepriekš audzētajām kviešu šķirnēm raža bija laba, tomēr tiem nebija pietiekoši augsta kvalitāte – mazs lipekļa saturs, kas ir vajadzīgs makaronu ražošanā. Senā graudu kultūra Speltas jeb plēkšņainie ziemas kvieši un divgraudu (emmer) kvieši bija meklētais risinājums makaronu ražošanā. Speltas un divgraudu kviešiem ir daudz pozitīvu uzturvērtības īpašību, kuras nav citiem graudaugiem un kviešu formām. Šie kvieši aug plēkšņu apvalkā, kas pasargā no slimībām un kaitēkļiem, tāpēc tie piemēroti bioloģiskai audzēšanai. Emmer kviešus var lietot ne tikai miltu veidā (tie ir brūni), bet arī vārītus – līdzīgi kā rīsus. Zane ir mēģinājusi cept arī maizi, pati gatavojusi ieraugu. Taču pārstrādes procesā to lobīšana ir energoietilpīga. Pēc izlobīšanas no viena maisa Speltas graudu paliek 1 spainis graudu, pārējais ir sēnalas. Tā kā saimniecībā audzē ap 100 bioloģiskās Dominant un Australorp vistas, tad sēnalas tiek izmantotas vistu pakaišiem. Taču, palielinoties apjomam, jādomā par to izmantošanu un pievienotās vērtības radīšanu arī citam nolūkam.
Realizēts LEADER projekts – iegādātas dzirnavas un sublimācijas iekārta no Amerikas, par saviem līdzekļiem iegādāta lobīšanas iekārta. Pārdošanai tiek malti ’Kaupo’ šķirnes rudzu milti un kviešu milti. Šogad izveidoti jauni bioloģiski produkti: Speltas makaroni un no divgraudu kviešiem – Emmer makaroni, kā arī Speltas pankūku maisījums ar sublimētām pašu saimniecībā iegūtām olām un Emmer pankūku maisījums, pievienotais bioloģiskais cukurs tiek iepirkts. Sausos maisījumus varēs jaukt gan ar pienu, gan ar ūdeni, kā atzīts, tad pankūkas ir vienādi garšīgas. Šādi gatavoti bioloģiski pankūku maisījumi ir inovatīvi, jo Latvijā tādi vēl nav pārdošanā. SIA “Spāres-L” arī kādā citā jomā būs pirmie Latvijā, jo PVD atzīšanas procesā ir divu veidu sublimētās gatavās maltītes: griķu maltīte un vistas zupa ar dārzeņiem. Kā top sausās maltītes? Zane skaidro: “Mēs tās sublimējam jeb saldējot žāvējam, tādā veidā produkts saglabā savu garšu, 97% no uzturvērtības un iegūst daudz ilgāku uzglabāšanas laiku bez ķīmisku vielu lietošanas.“
Mūsu sarunas laikā Zane atver paciņu, ielej tajā karstu ūdeni un pēc 10 minūtēm baudām garšīgu un sātīgu griķu maltīti. Latvijā šobrīd zināmi ir tikai sublimēti augļi un našķi. Zane un Māris var būt lepni par to, ka ir izveidojuši garšīgu, ērti pagatavojamu un ilgi uzglabājamu produktu. Tas ir viegls, aizņem maz vietas, piemērots lietošanai ceļojumos vai citās situācijās. Paciņā ir skābekļa absorbētājs, kas neļauj produktam oksidēties un pagarinās tā glabāšanas termiņš. Igaunijā ražo līdzīgu produktu, kura glabāšanas ilgums ir astoņi gadi.
“Mums ir vēl jāpierāda, ka mūsu produkts ir labs,” piebilst Zane.
Lai produkti atbilstu visām Latvijas un ES prasībām un normatīviem, tie tiek pārbaudīti, sertificēti, saskaņoti un uzraudzīti. Par to rūpējas ne tikai ražotāji, bet arī Pārtikas un veterinārais dienests un Priekuļu Sertifikācijas un testēšanas centrs.
Uzņēmuma mājaslapā parādīts, kā top produkcijas izejvielas – sākot no lauku darbiem līdz to nonākšanai uz galda. Katrs pārdošanā esošais produkts ir izlolots, izstrādātas receptes, ko gatavot no šiem produktiem. Izveidots interneta veikals www.sparefood.lv, kur var atrast tās vietas, kur var iegādāties “Spāres-L” produkciju. Izvēlētie produkti tiek piegādāti uz pircējam tuvāko Omnivas pakomātu Latvijas, Lietuvas vai Igaunijas teritorijā. Saskaņojot laiku, produktus var saņemt arī klātienē – Viesītē, Bērzu ielā 3 b.
Zane un Māris Lāči ir izvirzījuši reālus mērķus un, attīstītot zināšanas un prasmes, neatlaidīgi iet ceļu to sasniegšanai. Lai jaunajai ģimenei nezūd gandarījums par to, ko viņi dara, bet mums, patērētājiem, prieks par jauniem produktiem mūsu galdā!
Anita Putka,
LLKC Jēkabpils nodaļas uzņēmējdarbības konsultante
Foto: no Lāču ģimenes arhīva
Pievienot komentāru