Edijs Dobilis – jauns un veiksmīgs mājražotājs

GalerijaPrint

Kolkas pagasta „Pūpoli” atrodas pavisam tuvu jūrai, neilgi pirms iebraukšanas Kolkā no Rojas puses. „Pūpolos” saimnieko Edijs Dobilis ar ģimeni. Saimniecību Edijs pārņēmis no tēva. Ģimenes uzņēmums nodarbojas ar zivju produkcijas pārstrādi – zivju kūpināšanu un tūrismu.

Vasaras sezonā tūristiem tiek piedāvāta atpūtas un telts vietas, laukums sporta spēlēm, tiek rīkotas degustācijas ar piedalīšanos zivju kūpināšanā, tiesa gan, iepriekš piesakoties. Ne Edijs pats, ne ģimenes locekļi zvejā neiet, bet zivis iepērk no vietējiem zvejniekiem un vairumtirdzniecības bāzēs. Lai nokūpinātu zivis, neko nedrīkst sasteigt.

Saimniecībā nodarbojas ar divu veidu kūpināšanu: karsto kūpināšanu, kurā sagatavošanas process ir ātrs (2–3 stundas), un auksto kūpināšanu, kam jāparedz krietni ilgāks laiks. Pirmapstrādē izejvielai tiek pievienotas tikai dabiskas garšvielas, līdz ar to gatavās produkcijas realizācijas termiņš ir īss. Aukstajā kūpināšanas procesā zivis sālījumā atrodas līdz trim stundām, un kūpināšana ilgst līdz pat 24 stundām. Šādi sagatavotas zivis paredzētas ilgākai uzglabāšanai. Lai iegūtu teicamu produkta izskatu un garšu, krāsns tiek kurināta ar alkšņu malku. Saimniecībā piedāvā kūpinātas butes, vimbas, brekšus, vēja zivis, lašus, asarus, skumbrijas u. c.

Pircēji ļoti iecienījuši saimniecībā ražoto zivju produkciju, lielākie pircēji ir tūristi, bet gardās zivis lielā cieņā ir arī vietējo iedzīvotāju vidū. Sezonas laikā darbs tiek paveikts pašu spēkiem, ar ģimenes locekļu pašaizliedzīgu darbu, strādājot gan brīvdienās, gan svētkos, un arī tad reizumis produkcijas pietrūkst. Ierodas daudz tūristu grupu, cilvēki vēlas redzēt zivju kūpināšanas procesu, nopirkt gardās, svaigi kūpinātās zivis, tās ir iespējams nobaudīt saimniecības teritorijā, kur šādai vajadzībai ierīkoti galdi un soli, un valda patīkama atmosfēra.  Dažkārt produkciju var iegādāties arī izbraukuma tirdzniecībā gadatirgos.

Edijs ir izvēlējies vienkāršāko uzņēmējdarbības formu, ieguvis saimnieciskās darbības veicēja statusu.  Zvejas produktu apstrāde mājas apstākļos ir reģistrēta Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Edijs aktīvi piedalās arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Talsu nodaļas rīkotajos ar zivsaimniecību saistītajos pasākumos – semināros, pieredzes apmaiņas braucienos, arī Talsu konsultāciju biroja rīkotajās “Laukiem būt!” mācībās.

Saimniecības attīstībai pagaidām nav piesaistīti nekādi Eiropas Savienības fondu līdzekļi, bet darbības paplašināšanai nākotnē  Edijs ir  iecerējis startēt Vietējās rīcības grupas “Ziemeļkurzemes biznesa asociācija” zivsaimniecības attīstībai paredzētajā projektu konkursā un iegādāties specializētu transportu,  kas aprīkots ar saldēšanas iekārtu un vitrīnu, tādējādi iecerēts  mazināt saimniecības sezonalitātes raksturu. Iegādājoties specializētu transportu, atvēsinot zivju produkciju un uzglabājot to atbilstošā temperatūrā, zivju produkcijas lietošanas termiņš tiktu pagarināts un būtu iespēja “nesezonā” to nogādāt pircējam. Pagaidām gan projekta atbalsta intensitāti  Edijs neuzskata par rentablu saimniecības attīstībai. Tūrismā plānots iegādāties trīs kempinga mājiņas viesu nakšņošanas iespēju nodrošināšanai.

Ilze Šteine

Dundagas novada piekrastes teritoriju attīstības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru