Jaunpils var lepoties ar savu alus darītavu
Lai gan Jaunpils alus darītava darbojas tikai kopš 2017. gada maija, šeit ražoto alu atzinīgi novērtējuši ne tikai jaunpilnieki, bet arī viesi. Ideja par alus ražotni radusies SIA “Līvas grupa” īpašniekam Agrim Smelterim, kurš sākotnēji alu brūvējis mājās. Tas bijis viņa hobijs jau desmit gadus, un pamazām tas izaudzis līdz biznesa idejai, kas īstenota kopā ar meitu Sandru. Jaunais alus brūzis izveidots Jaunpils centrā 1860. gadā celtā šķūnī, kas pilnībā atjaunots un tam piešķirts nosaukums “Šķūnis Baltais Centrā”.
Ideja par ģimenes uzņēmumu noskatīta Itālijā, kur darbojas daudzi nelieli ģimenes uzņēmumi. Agris Smelteris ļoti vēlējies ražot alu «ar bērnības garšu», tāpēc arī nolemts ražot eilus (augšējās rūgšanas alus), kas raksturīgi Anglijai. Lielākoties Latvijā tiek gatavots lāgera tipa alus. Savukārt “Jaunpils alus” saimniece Sandra Smeltere stāsta, ka zināšanas par alus ražošanu smēlusies grāmatās un receptes gatavojot pati. Jaunpils alus darītavā tiek ražotas divas alus šķirnes – “Jaunpils eils” un “Jaunpils lauku alus”. Iesals kvalitatīva alus ražošanai tiek iegādāts Jelgavas novada Staļģenes iesalnīcā, kā arī Vācijā un Anglijā. Uzņēmumā esošās jaudas atļauj realizēt līdz vienai tonnai alus dienā. Ģimenes uzņēmumā nodarbināti četri darbinieki. Alus darītavā var iegādāties alu līdzņemšanai vai arī baudīt uz vietas alus bārā. Vēl tas tiek pārdots Rīgā, veikalā “Alus pasaule”. Produktu var iegādāties dažāda tilpuma oriģinālos iepakojumos ar Jaunpils simboliku, kā arī nopirkt skaistas, pieskaņotas glāzes, kas noderēs kā dāvanas svinīgos brīžos. Alus ražošana devusi lielāku dažādību novadā. Klientiem katru dienu pieejams svaigs un labs alus.
Iepriekš piesakoties, Jaunpils alus darītava piedāvā alus darītavas apskati un iepazīstina ar alus gatavošanas procesu, iespēju degustācijās nobaudīt dažādas alus darītavā radītās alus šķirnes.
Vita Petrova,
Jaunpils novada lauku attīstības konsultante
Pievienot komentāru