Pārtikas izmaksas šodien eiropiešus uztrauc vairāk nekā pirms dažiem gadiem, kļūstot par galveno faktoru, kas ietekmē izvēli pārtikas iegādei, otrajā vietā atstājot garšas faktoru. Gandrīz puse aptaujāto uzskata, ka arī pārtikas nekaitīgums ir svarīgs, un 41% ES iedzīvotāju uzskata, ka viņu iegādātā pārtika ir droša.
Šādi dati iegūti 2022. gada Eirobarometra aptaujā par pārtikas nekaitīgumu ES, kas ir ceturtais šāds apsekojums kopš 2005. gada. Pamatojoties uz intervijām ar 27 000 cilvēkiem, tas sniedz mainīgu priekšstatu par to, kā eiropieši izvēlas pārtiku, viņu informētību un bažas par pārtikas nekaitīgumu, un kam viņi uzticas, lai saņemtu informāciju par pārtikas nekaitīguma jautājumiem.
Ar pārtikas nekaitīgumu saistīto problēmu sarakstā eiropiešiem pirmo vietu ieņem pesticīdu atliekas pārtikā (40%), kā arī antibiotiku, hormonu vai steroīdu atliekas gaļā (39%). Mazāk cilvēku satrauca augu slimības (11%), jaunu biotehnoloģiju izmantošana (8%) un pārtikas ražošanā pielietotās nanotehnoloģijas (5%).
Apmēram 6 no 10 (61%) kā vienu no galvenajiem informācijas avotiem par pārtikas risku norāda televīziju vai internetu, kam seko ģimene, draugi, kaimiņi vai kolēģi (44%), un interneta meklētājprogrammas (37%). Vairāk nekā 8 no 10 respondentiem uzticas ārstiem (89%), augstskolu/valsts finansētiem zinātniekiem (82%) un patērētāju organizācijām (82%).
https://www.ag-press.eu/news/efsa-cost-concern-eu-consumers-food-safety-close-behind
Pēc AG-Press materiāliem sagatavoja Iveta Tomsone
Pievienot komentāru