Lauksaimniecībā lieto mazāk minerālmēslu

Lauksaimnieciskajā ražošanā izmantoto minerālmēslu (slāpeklis un fosfors) daudzums 2022. gadā visā ES bija 9,8 miljoni tonnu, liecina jaunākie ES statistikas biroja Eurostat dati.

Minerālmēslu lietošana samazinājusies par 10,3 % salīdzinājumā ar 2021. gadā izmantoto daudzumu un par 15,9 % salīdzinājumā ar relatīvo maksimumu 2017. gadā.

Minerālmēslu izmantošanas samazināšanās ES 2022. gadā daļēji bija saistīta ar straujo mēslošanas līdzekļu cenu kāpumu pēc Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu un sankciju piemērošanu Krievijai.

Slāpekļa mēslošanas līdzekļu izmantošana ES lauksaimnieciskajā ražošanā samazinājās līdz aptuveni 8,9 miljoniem tonnu 2022. gadā, kas ir par 9,4 % mazāk. Slāpekli saturošu mēslojumu lauksaimniecībā visvairāk izmantoja tajās valstīs, kuras ir arī vienas no galvenajām ES lauksaimniecības produktu ražotājām, īpaši Francijā (2 milj. tonnu) un Vācijā (1,1 milj. tonnu). Fosfora mēslošanas līdzekļu izmantošana ES lauksaimniecībā bija 0,9 miljoni tonnu. Samazinājums par 17,9 %, salīdzinājumā ar 2021. gadu. Valstis, kurās 2022. gadā lauksaimniecībā visvairāk izmantoja fosfora mēslojumu, bija Francija, Spānija, Itālija un Rumānija; tās veidoja aptuveni pusi no ES kopējā patēriņa.

Pēc Agri-Prese materiāliem informāciju sagatavoja Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja

COPA/COGECA kategorija: 

Pievienot komentāru

Plain text

  • HTML tagi nav atļauti.
  • Mājas lapu adreses un e-pasta adreses automātiski tiek pārveidotas par saitēm.
  • Rindas un rindkopas tiek pārnestas uz jaunu rindu automātiski.