Par vīnogām pie mums un Eiropā

Atskatoties uz šogad realizētajiem LAP mācību un saimniecību apmeklējumiem, vēlētos izdalīt īpašu vietu vīnogu audzēšanai un to pārstrādei. Ja pirms daudziem gadiem šķita, ka vīnogas piederas tikai siltajām zemēm, tad tagad tā jau ir atsevišķa nozare, kas iedzīvojusies dažādos Latvijas reģionos.
Lai nostiprinātu zināšanas un iepazītu audzēšanas un vīna darīšanas knifiņus, devāmies pie Eiropas meistariem Spānijā, Itālijā un Grieķijā.
Spānijā Galīsijas reģions ir slavens ar to, ka piedāvā gardēžiem labāko ēdienu gan no sauszemes, gan no jūras. Turklāt Galīsija ierindota pasaules top 10 vīna tūrisma galamērķu sarakstā un tiek pamatoti uzskatīta par siera gardēžu paradīzi. Albarinjo – baltā vīnoga, kas devusi nosaukumu arī vienam no prestižākajiem vīna reģioniem Rias Baix, aug Galīsijā. Šo reģionu slavenu dara arī Santjago de Compostela – populārākais svētceļnieku galamērķis Eiropā. Galīsiju dēvē arī par Spānijas “Skotiju” te valdošo laika apstākļu dēļ. Lielā nokrišņu daudzuma iespaidā viss ir zaļojošs un plaukstošs, tāpēc nereti ēkas klāj zaļa apsūbējuma kārtiņa. Un cilvēki te ir pavisam mierīgi, nesteidzīgi.
Apmeklējām Pazo Baion vīna ražotni krāšņajā Salnes ielejā, kas lepojas ar visskaistākās vīna saimniecības slavu pasaulē. Izcila vīna darītava, kas izvietota 15. gs. celtnē. Šeit tiek audzētas Albariños šķirnes vīnogas tradicionālā veidā – uz pergolām, 30 ha platībā. Pēc vairākkārtējas īpašnieku maiņas 2008. gadā tika uzsākts vērienīgs vīna tūrisma projekts. Iegādātas labākās iekārtas modernā ražošanas cehā. Vīnu dara tikai no vienas vīnogu šķirnes. 5% no ieņēmumiem uzņēmums iegulda sabiedriskos pasākumos. Nodarbina cilvēkus ar ārstētām atkarībām. Tam ir speciāls valsts atbalsts. Ražas novākšanā, kura ilgst 15 dienas, strādā ap 60 cilvēku. Vīna darītava ir kooperatīva Condes de Albarei sastāvā, kas nodrošina lielus piegādes apjomus un ļauj slēgt labus darījumus. Ražošanas cehā dalībnieki varēja skatīt modernākās iekārtas, speciālu formu nogatavināšanas mucas, kas paredzētas, lai uzlabotu produkta kvalitāti. Ražotne ir nozīmīga vietējā ciemata iedzīvotājiem darbavietu nodrošināšanai.
Itālijā grupasdalībnieki devās uz Marche reģiona Cingoli, lai iepazītos ar inovācijām vīnogu laukos. Uzzināja par inovatīvām audzēšanas tehnikām, līdz minimumam samazinot resursu izmantošanu vīnogu lauku uzturēšanā. Vīnogulāju rindstarpās tiek pļauta zāle, tās nekad neuzar. Arī stādot vīnogulājus, laukus neuzar. Augsnes aršana ir viens no veidiem, kā būtiski tiek zaudētas organiskās vielas. No izaudzētajām vīnogām saimniecībā tiek darināts vīns. Apskatījām, kādas tehnoloģijas tiek izmantotas vīna darīšanā šobrīd un arī, kā vīns tika darināts agrāk. Katrs saimnieks nāk ar savu skatījumu un praksi. Vienmēr varat paņemt sev noderīgāko un ieviest savā saimniecībā. Kādā no bioloģiskajām saimniecībām, kurā tiek ražoti arī ievārījumi un džemi, ievērojām, ka visas augļu sastāvdaļas tiek liktas lietā. Piemēram, no citronu sulas, kura tiek pievienota džemu ražošanas procesā, pāri paliek mizas. Tās savukārt tiek izmantotas Limoncello tradicionālā dzēriena ražošanā. Tā kā šajā konkrētajā reģionā citroni neaug, tie tiek pasūtīti no bioloģiskās saimniecības Sicīlijā. Rezultātā saimniekam ir vēl viens produkts sortimenta bagātināšanai. Apmeklējot saimniecības, varam ik uz soļa pamanīt kādu jaunu lietu, ko pielāgot savai saimniekošanai. Jautājām, kā notiek cīņa ar salnām. Vairāki saimnieki atbildēja, ka īpaši nekā, vien lūdzot augstākus spēkus, lai gaisa temparatūra nenokrīt līdz nullei. Tad būšot skaidrs, ka daļa ražas tiks zaudēta, un tik lielus laukus, kādi ir Itālijā, arī nav iespējams saglābt.
Pēdējais šī gada pieredzes apmaiņas galamērķis veda uz Grieķiju. Winery Petit Oineonas ir ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar bioloģisku vīnogu audzēšanu un vīna ražošanu, dibināts 2007. gadā. Vietā, kur tiek audzētas vīnogas, laika apstākļi un valdošie vēji ir īpaši labvēlīgi kvalitatīvu vīnogu audzēšanai, vienlaikus tās pasargājot no slimībām, kas ir ļoti svarīgs aspekts, saimniekojot bioloģiski. Valdošiem vējiem ļoti svarīga nozīme ir vīnogu vienmērīgai nogatavošanai, kā rezultātā saražotajiem vīniem piemīt absolūta šķirņu garšas izpausme. Augstas kvalitātes bioloģiski audzētas vīnogas piešķir uzņēmuma ražotajiem vīniem prestižu un izcilību. Fakts, ka vīna dārzs atrodas tieši blakus vīna darītavas iekārtām, dod ievērojamas priekšrocības Petit Oineonas vīnu ražošanai, vienmēr nodrošinot izejvielu izcilu kvalitāti un saīsinot transportēšanu. Uzņēmumā vīns tiek darināts ar aromātiski saderīgām vietējām izejvielām, pamatā vadoties pēc pircēju gaumes un pieprasījuma. Produkcijas kvalitātes un attīstības koncepta izstrādē notiek sadarbība ar Aristoteļa universitāti Selanikā. Ražošana, kuras pamatā ir ilgtspējības noteikumi un stingra uzskaite, būtiski veicina vīna darītavas kvalitātes saglabāšanu. Domājot par vides saudzēšanu un ilgtspēju, uzņēmums veic visu ražošanas procesu modernizāciju, sākot no vīnogu audzēšanas, līdz pat vīna iepildīšanai pudelēs un gatavās produkcijas transportēšanai, nodrošinot enerģijas taupīšanu un veicot pasākumus CO2 emisiju samazināšanā. Petit Oineonas vīni pakāpeniski iegūst atzinību gan valstī, gan ārzemēs. Investīcijas gan kultūraugos, gan infrastruktūrā sniedz iespēju palielināt ražošanu un vienlaikus – uzņēmuma apgrozījumu. Investīciju aktivitāšu ietekme izpaužas pārdošanas apjomos un valsts pārstāvniecībā ārzemēs starptautiskās izstādēs un zīmolu veikalu plauktos. Ražoto vīnu kvalitātes un izejvielu izcelsmes reģiona atzīšana ir svarīga šo aktivitāšu privilēģija.
Mācību procesa nodrošināšanai Latvijā savas saimniecības mums atvēlēja Tukuma novada Kandavas pagasta z/s “Drubazas” un SIA “Mazburkas” Smārdes pagastā.
Kopš pagājušā gadsimta 90. gadu beigām “Drubazu” saimnieki – Dzērvju ģimene – savā saimniecībā veido un attīsta vietu tūrismam, dabas izziņai, īsteno vides aizsardzības projektus, kā arī audzē vīnogas un dara vīnu. Pirmos 150 stādus viņi iestādīja 2010. gadā, katru gadu dārzu paplašinot. Vīnogu dārzā aug Latvijā selekcionētas vīnogu šķirnes: ‘Zilga’, ‘Supaga’, ‘Guna’. Ir arī kolekcijas dārzs. Mājas vīnus saimnieki sākuši darīt 2011. gadā. Tos gatavo no dažādām ogām un augļiem (vīnogas, avenes, upenes, smiltsērkšķi, ķirši, ērkšķogas, dzērvenes, brūklenes, pīlādžogas, plūmes, āboli, ķirbji). “Drubazu” saimnieki bija pirmie Latvijā, kas sāka darīt ķirbju vīnu. Tagad saimniecības vadītājs ir Ģirts Dzērve (1989), kurš pārņēmis saimniecību no saviem vecākiem. Latvijas klimatā audzētajām vīnogām ir pluss: spēcīgs aromāts un lielāka izturība pret slimībām un salu. Tāpēc pie mums nav nepieciešama regulāra miglošana, bez kā nevar iztikt Eiropā, bet ir jāiegulda liels roku darbs vīnogulāju kopšanā, tāpēc vīnogulāju platība “Drubazās” nav liela.
SIA ,,Mazburkas” piedāvā bioloģiski audzētas vīnogas, vīnogu sulu, vīnus. Saimniecība piedāvā arī namiņus atpūtai un svinībām, no kuriem paveras skaists skats uz vīnogu dārzu. Tā kā saimniecība nodarbojas arī ar aitkopību, tad nereti apmeklētājus pārsteidz skats ar kaut ko baltu zem vīnogu stādiem. Tā ir aitu vilna, kuru pēc ,,safrizēšanas” izmanto gan kā aizsardzību pret izsalšanu, gan kā mēslojumu, tā kā tas ir dabīgs materiāls. Katram saimniekam savs skatījums un savi knifiņi.
Pateicoties mācību pasākumiem un saimniecību apmeklējumiem, esam saņēmuši daudzas labas dalībnieku atsauksmes par iespēju apgūt prasmes un izvērtēt savu situāciju, lai ar jaunu sparu turpinātu darboties un attīstīt savas saimniecības.
Jana Tramdaha,
LLKC Tukuma biroja vadītāja
Saimniecību un mežu apmeklējumi tiek nodrošināti Latvijas Lauku attīstības programmas (LAP) investīciju pasākuma 2014.-2020. gadam “Zināšanu pārneses un informācijas pasākumi” apakšpasākuma “Atbalsts saimniecību un mežu apmeklējumiem” ietvaros, LAD līguma Nr. 10.2.1-2.36/23/P23. Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.
Pievienot komentāru