Pieredzē pie Līvānu novada uzņēmējiem

GalerijaPrint

Tūrisma, pirtslietu, mājražošanas un amatniecības interesentu grupa 9. jūlijā devās LLKC Jēkabpils konsultāciju biroja organizētajā braucienā “Saimniekošanas dažādošana: lauku vides tūrisma saimniecību attīstība – vietējās produkcijas noieta veicināšana, mārketinga projektu veidošana, tūrisma produkta prezentāciju organizēšana” pie Līvānu novada uzņēmējiem. Līvānos un  novada pagastos ir daudz dažādu jomu pieredzējušu un veiksmīgu uzņēmēju, šoreiz devāmies pie pieciem no viņiem, lai gūtu iedvesmu, praktisku pieredzi, uzzinātu dažādus noderīgus sīkumus, kas ikdienas darbā tomēr ir ļoti būtiski.

Sākām ar Turku pagasta Turku pirts ciema apmeklējumu, tas ir viens no tematiskā biznesa piemēriem Latgales plānošanas reģiona pārrobežu projektā. Mūs sagaida saimniece Kristīne Šišlova. Viņai ir ilggadēja pieredze uzņēmējdarbībā, sākot no siltumnīcām un puķu audzēšanas, līdz viņa nonāca pie sava īstā aicinājuma. Šobrīd Kristīni dēvē par pirtnieci, zāļu sievu, ārstniecības augu pazinēju, kulināro eksperimentētāju, un viņa jau ieguvusi plašu atpazīstamību. Brauciena dalībnieki apskata plašos augu stādījumus, balto, melno un māla pirti, kas izraisa vislielāko interesi. Kristīne gatavojas novada Mājas kafejnīcu dienām, kas notiks nedēļas nogalē. Mums tiek piedāvāts pagaršot daļu no viņas sagatavotajiem produktiem, kas tapuši no augiem – čili želeju, ievārījumu no ozolzīlēm, pesto no vietējiem augiem, tomātu un aveņu etiķi un citas neparastas lietas. Viņa dalās ar savām receptēm un atbild uz daudzajiem dalībnieku jautājumiem par augu īpašībām, to iedarbību, par pirts gudrībām.

Tālāk ceļš ved uz Sutru pagasta Krivoki ciema “Latiņiem”, kur tiekamies ar citu pirtnieci, augu valsts pārzinātāju Gitu Usāni. Viņas pieredze – augu izmantošanā pirts rituālos, tējām, sīrupu, augu pulveru, izvilkumu un dabīgās kosmētikas gatavošanā. Vispirms Gita izrāda un pastāsta par pirti, nakšņošanas iespējām, tad dodamies uz viņas mūsdienīgi iekārtoto namiņu, kur top dažādas lietas no dabas un vietējiem augiem. Darbojoties ar augiem, izjūtot dabas ritmus, ziedu un augu spēku, Gita veidojusi savus produktus, brauciena dalībnieki tos var izmēģināt un degustēt. Viņas meistarklasēs var iemācīties, kā pagatavot pašiem savu kosmētiku, uzzināt par dažādām tējām un to sniegto efektu. Noslēgumā kopīgi top dziedējoša ziede un katram dalībniekam iespēja to paņemt līdzi. Radoši un noderīgi pavadīts laiks!

Tālāk – iepazīšanās ar labsajūtas kompleksa “Avotiņš” tūrisma pakalpojumu piedāvājumu atpūtai, pasākumu, nometņu un  sporta spēļu rīkošanai. Mūsu ierašanās laikā vēl saglabājies nedēļas nogalē notikušo kāzu noformējums. Vēlāk, pusdienojot pasākumu šķūnī, jūtamies kā īpašie viesi. Labsajūtas komplekss “Avotiņš” atrodas skaistā vietā Daugavas krastā, kur līdzās mūsdienīgiem objektiem pastāv neskarta daba, klusums un miers. Kopā ar saimnieci Daci Jankovsku un viņas palīgiem – dēliem un mammu – iepazīstam plašo teritoriju, apskatām, vietu, kur Daugavā ietek avots. Tā dēļ arī radies šīs vietas nosaukums “Avotiņš”. Autobusā, dodoties uz nākamo vietu, brauciena dalībnieki vēl dalās iespaidos par šīs vietas viesmīlību, skaistumu un pozitīvo gaisotni.

Jau esam Līvānos pie uzņēmējas, iecienītas lektores, jauno uzņēmēju iedvesmotājas ne tikai Jēkabpils konsultāciju birojā, bet daudz plašāk – Marikas Rudzītes-Griķes. Viņa mūs sagaida kopā ar mammu Emeritu, un dalībnieki ērti iekārtojas terasē, lai uzklausītu stāstu par to, kā radās "Handmade Latgola" – vieta, kur saglabātas tradīcijas un radītas jaunas vērtības. Kā saka Marika: “Šeit ir trīs vienā – apskates vieta, ekskluzīva naktsmītne un Latgales amatniecības izstrādājumu iegādāšanās vieta.” Bet mēs – brauciena dalībnieki – redzam, ka te ir daudz vairāk kā tikai trīs. Te var iznomāt laivas un saņemt arī citus papildus piedāvājumus. Mūsu grupai arī īpašais – dodamies uz Dubnu, apskatot "Spēka aleju", Dubnas krastu, ko ietekmē un veido palu ūdeņi. Jauni iespaidi, pārdomas, sajūtas.

Noslēgumā “SIA “Revima”, Līvānu ķiploks – uzņēmums 2023. gada Latgales reģiona Uzņēmēju gada balvas nominācijā “Gada mājražotājs” ieguvējs. Ierodoties mūs sagaida saimnieks, bet te redzams ģimenes kopdarbs un izaugsme. Sākums ar pirmajām 40 burciņām līdz tūkstošiem burciņu šobrīd. Saimnieks Māris stāsta par mājražotāja pieredzi, realizētiem projektiem un gūtajām atziņām produkcijas ražošanā un pārstrādē, kā top jauni, inovatīvi produkti, kā tos pozicionēt tirgū. Brauciena dalībniekiem iespēja nodegustēt un novērtēt ražotos produktus. Gūtā atziņa – ar neatlaidīgu darbu, ģimenes spēku, izdomu, neatlaidību var sasniegt labus rezultātus.

Līvānu novada uzņēmēji dara daudz, viņi rada vērtības, lai varētu dzīvot, darboties un labi justies savā novadā. Paldies viņiem par atsaucību un dalīšanos pieredzē!

Apmeklējums tiek īstenots LAP 2014.-2020. apakšpasākuma “Saimniecību un mežu apmeklējumu nodrošināšana ”, LAD līguma Nr. 10.2.1-2.36/23/P23, ietvaros.

Anita Putka,
LLKC Jēkabpils KB uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru