Kuldīgas konsultāciju birojs rīko vasaras aktivitātes bērniem

GalerijaPrint

Šogad Kuldīgas konsultāciju birojs jūlijā un augustā organizēja trīs dienu nometni “Šodien laukos” un divu dienu aktivitāti “Izzini dabu laukos”, kuru laikā bērniem bija iespēja uzzināt un nedaudz vairāk saprast, kā ikdienas gājums norit laukos pie dabas.

Nometnes pirmajā dienā bērni satikās “Kempings Nabīte”, Padures pagastā, Kuldīgas novadā, un savstarpēji iepazinās. Pēc rīta aktivitātes bērniem bija iespēja uzzināt par siera un sviesta pagatavošanu, un arī praktiski darboties. Dienas otrajā pusē tika rīkota nodarbība un sadarbība ar kanisterapijas suņiem, dažādas spēles un aktivitātes dabā.

Otrajā nometnes dienā bērni tika iepazīstināti ar vienu no vadošajiem lauksaimniecības uzņēmumiem SIA “Amazone”, kurā apvienoti trīs uzņēmumi: ražošana, tirdzniecība un izglītošana. Uzņēmums iepazīstināja ar lauksaimniecības tehnikas parku, pastāstīja par tehnikas izmantošanu. Katram nometnes dalībniekam bija iespēja redzēt procesu, kā grauds nonāk no lauka līdz kaltei. Kopīgi devāmies arī uz laukiem, kur tika noteikta gan graudu, gan rapša gatavība ražas novākšanai. Tālāk bērniem bija tikšanās ar konkursa “Laukiem būt!” 3. vietas ieguvēju Baibu Mežiņu, kura pastāstīja par savu biznesa ideju un tās īstenošanu sadarbībā ar LLKC.  Bērni tika iepazīstināti ar dabā sastopamo augu dažādību un to pielietošanu tējas karotīšu gatavošanā. Praktiskās nodarbības laikā tika pagatavotas karameles ar “Šodien laukos” logo.

Trešajā dienā devāmies uz Alsungas pusi, kur amatu mājā tika rīkota praktiskā nodarbība ar Latvijā iegūstamo derīgo izrakteni mālu – katram bija iespēja pagatavot sev tīkamu trauku. Pēc māla veidošanas darbnīcas devāmies uz “Mežvidu labirintu” veikt praktiskos uzdevumus, piedalīties dažādās spēlēs un aktivitātēs. Pirms dienas noslēguma kopā ar suitu saimnieci Skaidrīti Nagliņu uz ugunskura tika pagatavota skābeņu zupa. Nometnes noslēgumā katrs dalībnieks saņēma apliecinājumu par piedalīšanos nometnē.

Savukārt divu dienu aktivitātē “Izzini dabu laukos” pirmajā dienā devāmies uz Radošo māju “Smilgāji” Vānes pagastā, kur īpašuma saimnieki ir izveidojuši skaistu stikla siltumnīcu pļavas ielenkumā. Šeit bērniem tika dota iespēja piedalīties ūdenskliņģeru meistarklasē. Darbojoties jaunieši uzzināja gan, kā tiek pagatavota paša mīkla, gan – ko tad īsti nozīmē šis vārdu salikums “ūdenskliņģeris”. Visi ar prieku darbojās, izbaudīja saimnieces gatavoto burkānkūku un sulu, un galu galā katrs tika arī pie sava gatavotā garduma. Kamēr mūsu gatavotais šedevrs sildījās krāsniņā, saimniece bija sagatavojusi orientēšanās spēli, kuras laikā bērniem bija iespēja ne tikai palauzīt galvu, lai atrastu nepieciešamos kontrolpunktus, bet arī iepazīt apkārtni un izbaudīt lauku sētas piedāvātās iespējas. Kā atzina paši bērni, meistarklase, gan orientēšanās spēle bija ļoti aizraujoša un izzinoša un ūdenskliņģeri ļoti gardi.

Pēc meistarklases devāmies uz saimniecību z/s “Lejaskroķi”, kur saimnieko “Laukiem būt!”   2023. gada dalībniece Maija Zilberta ar ģimeni. Abavas senlejā, Amulas upes ielokā  saimnieki ir izveidojuši skaistu vietu, kur sajust bērnības vēsmas. Aktivitātes dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar saimniecību, uzzināt par trušiem, kazām, mājputniem un to audzēšanu, kopšanu, barošanu. Katram bija iespēja sajust laukos ritošo ikdienu, pabarojot un samīļojot dzīvniekus.  Bērni baudīja dienu pie dabas, spēlējot dažādas spēles un izzinot procesus, kas notiek laukos.

Otrajā dienā devāmies uz Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra mācību un demonstrējumu centru “Lielozoli” Slampes pagastā, kurš izveidots, lai veicinātu sabiedrības izglītošanu par lauksaimniecību un ar to saistītām tēmām. Bērniem bija iespēja apskatīt iekopto teritoriju, kā arī apmeklēt mežā izveidoto taku. Kolēģes Esmeralda Kalderauska-Svikule un Anna Dūviņa no Meža konsultāciju pakalpojumu centra pastāstīja par dažādām ar nozari saistītām tēmām un kopā ar bērniem devās izzināt izveidoto taku, lai ar spēļu un uzdevumu palīdzību gūtu zināšanas par mežu. Pēc takas izpētes aktivitātes dalībniekiem bija iespēja nedaudz ielūkoties arī zivsaimniecības nozarē, pārbaudīt savas zināšanas par zivīm un piedalīties dažādās aktivitātēs. 

Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla aktivitāte “Informatīvie pasākumi jauniešiem un skolēniem”. Pasākums tiek rīkots saskaņā ar Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas un SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” noslēgto līgumu Nr. 2023/131 no 29.12.2023.


 

Elēna Ķemere,

LLKC Kuldīgas biroja uzņēmējdarbības konsultante

Autores foto

Foto galerija: 

Pievienot komentāru