Bioekonomikas attīstības pieredze Cēsu novadā

Cēsu novadā tiek īstenota drosmīga un inovatīva iniciatīva – Bioreģiona izveide. Te veidojas jauna izpratne un uzskatu maiņa par ekonomikas attīstību, kas tiecas uz bioloģisku, videi draudzīgāku attieksmi. Lai saprastu, kas ir bioekonomika, Jēkabpils novada lauksaimnieku, mājražotāju, amatnieku grupa devās pie dažiem no 4655 (lursoft.lv) Cēsu novadā reģistrētajiem aktīvajiem uzņēmējiem un viņu atbalstītājiem.
Agroresursu un ekonomikas institūta "Priekuļu pētniecības centrs" ir vieta, kur demonstrējumos zinātne satiekas ar praksi. Lauka izmēģinājumi un selekcijas darbs Priekuļos tiek veikti jau 110 gadus, šobrīd gan bioloģiskajā, gan integrētajā audzēšanas sistēmā, pielietojot inovatīvas metodes. Ar Pētniecības centra darbību, pētījumiem, projektiem iepazīstināja centra vadītāja Baiba Palse un vadošā pētniece Līvija Zariņa. Ieskatījāmies telpās, kur notiek darbs pie jaunu šķirņu izveides, apmeklējām kartupeļu glabātuvi un redzējām jaunu kartupeļu šķirni, kurai vēl nav iedots oficiāls nosaukums. Saņēmām atbildes uz dalībnieku uzdotajiem jautājumiem un devāmies tālāk.
Ģimenes uzņēmums “Labas saknes” ražošanā izmanto vietējos dārzeņus, garšaugus bezatlikumu tehnoloģijā – par to pastāstīja uzņēmuma garšrade Mg. sc. ing. Daina Eglīte-Antona. Galvenais produkts ir burkāns, no kura tiek izmantots maksimāli viss. Nelielajā ražotnē tiek spiesta burkānu sula. No sulas spiešanas procesa pāri palikušajiem burkānu biezumiem taisa veselīgos čipsus – dažādu garšu sāļos variantus: ar tomātiem, ķiplokiem, ar spinātiem, kale kāpostiem, dillēm, pikantais variants ir ar papriku. Tiek gatavota arī topinambūru pasta, ko iecienījuši ārzemju patērētāji un kartupeļu-kāpostu skābsalmiņi. Daina ir izveidojusi apmēram 300 savu produktu patērētāju izpētes statistiku, kas raksturo cilvēkus, kas izvēlas konkrētos produktus. Piemēram, čipsus ar tomātiem un čili izvēlas programmētāji, grāmatveži, savukārt ar spinātiem – cilvēki, kas spējīgi ieviest pārmaiņas un ir elastīgi, bet topinambūru – komandas cilvēki, kas veido sadarbību, skābsalmiņu cienītāji ir sirdī jauki un dzīvespriecīgi. Šobrīd tiek testēts jauns produkta veids – ar bietēm, seleriju un sēklām. Arī mūsu grupas dalībnieki piedalās balsošanā par sev tīkamāko produktu. Uzņēmuma garšrade Daina meklē jaunus produktu veidus un šobrīd pēta zaļos griķus, kā fermentēšana ietekmē bioloģisko aktivitāti. Vēlot sasniegt iecerēto, turpinām sava brauciena maršrutu.
Apmeklējām Cēsu Radošo un digitālo kvartālu “Rainis”. Centrs kalpo biznesa attīstībai, tā mērķis ir attīstīt uzņēmējdarbībai nepieciešamo publisko infrastruktūru, veicināt inovācijas. Kopstrādes iespējas jaunu, komerciālu produktu un pakalpojumu veicināšanai dažādu nozaru uzņēmumos. Anete Rudmieze, uzņēmējdarbības atbalsta un inovāciju attīstības vadītāja, pastāstīja un parādīja uzņēmēju darba telpas. Visinteresantākais brauciena dalībniekiem likās apmeklēt darba telpu, kurā atrodas Sēņu laboratorija Spora – funkcionālo sēņu uzņēmums. Telpā atrodas siltumnīca, kurā tiek audzēta sēne Ežu dižadatene, laboratorijā tiek zinātniski pētīts tās bioloģiski aktīvo vielu saturs un labvēlīgā ietekme uz cilvēku veselību.
Noslēgumā apmeklējam ģimenes uzņēmuma z/s “Kliģeni” siltumnīcas. Uzņēmums dibināts 1992. gadā, nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu – ziedu, stādu, dārzeņu audzēšanu. Dārzniecība ir lielākais segto platību dārzeņu audzētājs Vidzemes reģionā, kurā strādā uz inovācijām tendēta komanda. Ražošanas vajadzībām izmanto videi draudzīgus, efektīvus risinājumus, samazinot resursu patēriņu un vienlaikus nodrošinot labākus audzēšanas apstākļus. Uzņēmumam piešķirta kvalitātes zīme Zaļā karotīte par dārzeņu augsto kvalitāti. Dārzniecības darbinieki bija ļoti atsaucīgi, izrādīja siltumnīcas un iepazīstināja ar tomātu, gurķu, ziedu audzēšanas niansēm.
Notikušajā saimniecību apmeklējumā ir radušās jaunas atklāsmes un informācija, pārbaudīta pieredze, kuru iespējams ieviest ikdienas dzīvē. Dalībnieku vārdā saku: PALDIES! visu apmeklējuma vietu cilvēkiem, kuri mūs uzņēma, rādīja, stāstīja, ļāva nogaršot savus produktus.
Apmeklējums tika īstenots LAP 2014.-2020. apakšpasākuma “Saimniecību un mežu apmeklējumu nodrošināšana ”, LAD līguma Nr. 10.2.1-2.36/23/P23, ietvaros.
Anita Putka,
LLKC Jēkabpils biroja uzņēmējdarbības konsultante
Pievienot komentāru