Gavari – ar mūsdienīgu pieeju dārzeņkopībā

GalerijaPrint

Jānis Gavars studēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauksaimniecības fakultātē, un jau tad saprata, ka viņa vieta ir laukos. Pēc studiju beigšanas Jānis atgriezās vecāku saimniecībā, kura tobrīd intensīvi nodarbojās ar dārzeņu audzēšanu, un viņš nolēma turpināt iesākto.

Jānis 2016. gadā startēja ELFLA pasākumā “Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem uzņēmējdarbības uzsākšanai” un pārņēma vecāku saimniecību savās rokās. Projekta ietvaros tika iegādāts traktors un zemes apstrādes tehnika – augsnes frēze, arkls, piekabe, starprindu ravētājs un dārzeņu sējmašīna. 

Z/s “Mazie Gavari” ir ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar bioloģisku augkopības, dārzeņkopības produkcijas audzēšanu un dārzeņu pārstrādi. Šobrīd apsaimnieko ap 28 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes, no kuriem 13 ha aizņem griķi, pārējā platība – dārzeņi. Tiek audzēti cietes kartupeļi, kāļi, bietes, burkāni, dažādu veidu kāposti, cukīni, gurķi, tomāti, zaļumi un sīpolloki. Lielākā daļa dārzeņu tiek pārstrādāta saimniecībā. Tiek gatavoti skābēti kāposti un piedāvāti dažādi mizoti sakņaugi vakuumā. Uzņēmumā ir produkcijas pārstrādes un uzglabāšanas telpas. Kopš 2011. gada saimniecība ir ieguvusi mājražotāja statusu. Produkcijas pirmapstrādes process – dārzeņu mazgāšana, mizošana un griešana ir roku darbs. Ņemot vērā, ka “Mazie Gavari” ir ģimenes saimniecība, tad darba procesā ir iesaistīti visi ģimenes locekļi. Lielākā atbildība gulstas uz paša saimnieka pleciem. 

Svarīgākie bioloģiskās saimniekošanas pamatprincipi, kas jāievēro dārzeņu audzēšanā, ir pareiza augsnes apstrāde un augu maiņas plāna ievērošana. Zaļmēslojums (eļļas rutki, griķi) palīdz nodrošināt dārzeņiem nepieciešamās barības vielas un būtiski uzlabo augsnes auglību.

Spriežot par saimniecības attīstību, saimnieks min, ka, lai arī saimniecībā apsaimniekotās zemes platības nav pārāk lielas, tomēr dārzeņu audzēšanai tās ir pietiekošas. Saimnieks uzsver: ”Dārzeņu audzētājiem 28 ha apsaimniekotās zemes platība ir praktiski tas pats, kas graudu audzētājiem 150–200 ha zemes.”

“Mazo Gavaru” saražotā produkcija nav plaši pieejama tuvākajā apkārtnē. To ietekmē zemais pieprasījums un lauku teritorijas faktors. Daudz lielāks pieprasījums ir galvaspilsētā, līdz ar to produkciju realizē Kalnciema kvartāla tirdziņā, vairākos bio produkcijas veikalos Rīgā un Ikšķilē.

Papildus saimniecība aktīvi strādā pie jaunu sadarbības partneru piesaistes. Lai izpētītu konkurentu piedāvāto produkciju, veicinātu uzņēmuma atpazīstamību un dibinātu jaunus kontaktus, “Mazie Gavari” piedalījās izstādē “Riga Food 2017”. Izstādē saimnieks guva atziņu, ka šobrīd nodrošināt noteiktu produkcijas daudzumu visa gada garumā nav iespējams.

“Mazo Gavaru” produkcijas klāstā tiek piedāvāti skābēti kāposti un dažādi mizoti sakņaugi (kāļi, burkāni, kā arī vārītas bietes) vakuumā.  Saimnieks uzsver, ka ražošanas procesā nākas saskarties ar dažādām grūtībām, kuras eksperimentējot var pārvarēt un rezultātā var gūt svarīgas atziņas uzņēmuma ražošanas procesa pilnveidošanā.

Saimniecības īpašnieks atzīst, ka zemes platības 28 ha apjomā ir pietiekošas, tomēr pie tā nedrīkst apstāties. Uzņēmuma mērķis ir paplašināt zemes platības, palielināt ražošanas apjomus, mehanizēt roku darbu un iegūt jaunus sadarbības partnerus. Viens no ilgtermiņa mērķiem ir realizēt saražoto produkciju tuvākajā apkārtnē, kā arī startēt pašvaldības iepirkumos, lai ar savu produkciju nodrošinātu izglītības iestādes. 

Jānis Gavars 2015. gadā piedalījās LLKC Preiļu nodaļas mācībās “Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai”. Saimniecība izmanto Preiļu konsultāciju biroja augkopības konsultanta pakalpojumus.

“Mazie Gavari” saimnieko harmonijā ar dabu, ievērojot ilgtspējīgu lauksaimniecības praksi!

Jolanta Augšpūle,

LLKC Preiļu konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru