Lauka dienas dalībnieki apmeklē projekta GOOD “Dzīvās laboratorijas”

Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centrs ir viena no vietām deviņās partnervalstīs, kur Eiropas projekta GOOD ietvaros izveidotas dzīvās laboratorijas (Living Laboratories LL). Šajās laboratorijās tiek testēti un demonstrēti inovatīvi nezāļu ierobežošanas paņēmieni, kas palīdzētu samazināt herbicīdu lietošanu, vienlaikus uzlabojot ražošanas efektivitāti un ilgtspēju.

Priekuļos pētījumi norit divos atšķirīgi apsaimniekotos sējumos:

* bioloģiskajā ziemas rudzu un konvencionāli (integrēti) apsaimniekotā zirņu laukā.

Pētītās metodes un pieejas

Bioloģiskajā laukā tiek izvērtētas divas nezāļu ierobežošanas metodes:

  • mehāniskā nezāļu ierobežošana – ecēšana divas reizes sezonā;
  • nezāļu provocēšana – izmantojot vēlo sējas termiņu, lai mazinātu konkurētspējīgu nezāļu attīstību.

Konvencionālajā laukā tiek vērtētas četras metodes:

  • herbicīda lietošana – pilnā deva,
  • herbicīda lietošana - samazināta deva,
  • ecēšana vienu reizi,
  • ecēšana divas reizes.

Papildus tam tiek testēti dažādi segsējas risinājumi, kas kalpo gan augsnes nosegšanai, gan nezāļu nomākšanai. Rudzu sējumā pavasarī sēts baltais, sarkanais un inkarnāta āboliņš. Savukārt laukā ar zirņiem rudenī iesēti trīs dažādi starpkultūru maisījumi:

1. eļļas rutks – baltās sinepes – auzas,

2. ziemas rudzi – eļļas rutks – facēlija,

3. ziemas rudzi – vīķi – griķi – facēlija.

Novērošana un dati

Lauka izmēģinājumos tiek veikts augu biomasas izvērtējums, nosakot:

  • kultūraugu un nezāļu sugu skaitu un daudzveidību,
  • augsnes nosegtspēju (gan kultūraugiem, gan nezālēm).

Šie dati ļauj analizēt katras metodes ietekmi uz nezāļu ierobežošanu, ražas potenciālu un vidi saudzējošu praksi. Pirmā izmēģinājumu dati liecināja, ka labākais bioloģiskajā rudzu laukā bijis variants ar pavasarī pasējā sēto balto āboliņu, bet konvencionālajā zirņu laukā – variants, kurā kā starpkultūra pirms zirņu sējas izmantots maisījums: eļļas rutks-baltās sinepes-auzas. Tieši šie pēc pirmā gada rezultātiem labākie varianti tika izvēlēti pētījumu turpināšanai otrajā sezonā. Kā papildus variants šogad tiek izvērtēta arī mikrobioloģiskā preparāta Trihodermīns (tirgotāja ieteiktā deva) pielietošana pamatkultūrai. Šādā veidā tiek pārbaudīta hipotēze, ka mikrobioloģiskā preparāta pielietošana sekmē pamatkultūrauga straujāku un spēcīgāku attīstību, tādējādi tas spēj labāk konkurēt ar nezālēm.

Pieredzes apmaiņa ar lauksaimniekiem

2025. gada 3. jūlijā Priekuļos norisinājās lauka diena, kurā piedalījās lauksaimnieki, pētnieki un nozares profesionāļi. Dalībnieki ne tikai iepazinās ar pētījumu gaitu un pirmajiem rezultātiem, bet arī aktīvi diskutēja par herbicīdu lietošanas samazināšanas iespējām praksē. Viedokļi dalās. Tāpēc jo īpaši vērtīga ir Dzīvās laboratorijas dotā iespēja reāli dabā pārliecināties par vienas vai otras metodes efektivitāti.


 

Materiālu sagatavoja:

Dr.agr.Līvija Zariņa

Projekta GOOD izmēģinājuma/demonstrējuma dzīvās laboratorijas līdzvadītāja,

AREI vadošā pētniece

Plašāka informācija par GOOD projektu pieejama https://www.goodhorizon.eu/ vai sazinoties ar LLKC projektu vadītāju Jessicu Girardi (jessica.girardi@llkc.lv).

Pievienot komentāru