Saimniecība "Jaunvecumi" sāk zemeņu un gurķu audzēšanu modernā siltumnīcā

Ideja par zemeņu audzēšanu Gata Felša prātā pirmo reizi iešāvās jau 2019. gadā, piedaloties LLKC mācībās Nīderlandē. Taču tikai šogad šis sapnis ir kļuvis par īstenību – SIA “Jaunvecumi” Talsu novada Ģibuļu pagastā ir uzsākusi zemeņu un gurķu audzēšanu modernā, pašu spēkiem būvētā siltumnīcā.

Gata pamatnodarbošanās līdz šim bijusi graudkopība, taču, kā viņš pats atklāti saka, šī nozare šobrīd ir grūti prognozējama. “Ja kas krasi nemainīsies, tad labi nebūs,” viņš piebilst. Tieši šī situācija pamudināja meklēt alternatīvas, un zemenes kļuva par pirmo soli jaunā virzienā.

600 m² lielā siltumnīca izveidota pilnībā bez projektu finansējuma – ieguldīti lieli privātie līdzekļi un neskaitāmas darba stundas. “Visu darījām paši – sākot ar izpēti, audumu un iekārtu izvēli, līdz pat katlu kombinēšanai un montāžai,” stāsta Gatis. Apkurei tiek izmantotas granulas, bet viss tiek vadīts attālināti – temperatūras, mitruma, laistīšanas un aizkaru sistēmas kontrolētas ar aplikācijām ar telefona palīdzību, ko iespējams vadīt no jebkuras vietas.

Šogad siltumnīcā aug vairākas augstražīgas zemeņu šķirnes – Rendezvous, Flair, Parlando un M. Centenary Tray.  4000 stādi iegādāti no Vācijas un Nīderlandes, iestādīti 10. martā, un jau 7. aprīlī saimniecībā redzami pirmie ziedi. Ja viss noritēs, kā plānots, pirmās ogas būs gatavas jau aprīļa beigās.

Zemenes siltumnīcā aug podos, ko Gatis uzskata par mūsdienīgāku un efektīvāku metodi, salīdzinot ar tradicionāli izmantotajiem audzēšanas maisiem. Interesanti, ka, neraugoties uz šīs metodes priekšrocībām, Lauku atbalsta dienests šobrīd zemeņu audzēšanu podos neatbalsta – kas Gata ieskatā neatbilst šodienas lauksaimniecības tehnoloģiju attīstības tendencēm. Jūnija sākumā zemenes nomainīs gurķu stādi. Gatis ar dzīvesbiedri Laini Aukmani rūpīgi strādā, lai katrs elements siltumnīcā būtu pārdomāts un efektīvs – arī laistīšanas sistēma ir īpaši pielāgota viņu vajadzībām.

Saimniecībai patīk eksperimentēt arī ar jauniem virzieniem – zem mākslīgā apgaismojuma aug 200 zemeņu stādi no sēklām, tostarp šķirnes Delizz un Soraya. “Soraya jau piecus gadus pasaulē tiek atzīta par gardāko šķirni, taču tai ir viens kuriozs – tā saglabājas svaiga tikai līdz 12 stundām pēc novākšanas,” stāsta Gatis. Tā būs ogu delikatese īstiem garšas entuziastiem.

Lai nodrošinātu dabisku augu apputeksnēšanu, jau nākamnedēļ siltumnīcā tiks ielaists ap 300 kameņu – ceļojušas garu ceļu no Vācijas, šīs čaklās "viesstrādnieces" būs galvenās atbildīgās par zemeņu ziedu apputeksnēšanu. Gatis smej, ka tās būs ar darba līgumu uz pilnu slodzi, bez brīvdienām – jo ogu sezona nepazīst atpūtu.

SIA “Jaunvecumi” plāno pirmās ogas un gurķus tirgot galvenokārt internetā, tostarp saimniecības Facebook lapā, Gatis un Laine rāda lielisku piemēru, kā apvienot zināšanas, tehnoloģijas un pašiniciatīvu, veidojot nākotnes lauksaimniecību  Latvijā.

Katrīna Kļimovska,

LLKC Talsu biroja uzņēmējdarbības konsultante

Pievienot komentāru