Pļaujas svētki Ausekļu dzirnavās

Datums: 
7. Septembris, 2024
Reģions: 
Vieta: 
Ausekļu dzirnavas
Nozare: 

Pļaujas svētki Ausekļu dzirnavās

Tuvojas septembris un arī tradicionālie “Pļaujas svētki” Ausekļu dzirnavās. Lai daudzinātu latviešu darba tikumu un nodotu to nākamajām paaudzēm, 7. septembrī no plkst. 11 norisināsies rudens darbi lauku sētā.

Iecavas upes ielokā skanēs, rosīsies un zibēs senie darbarīki, svilps Tvaika mašīna, dunēs ūdensdzirnavas un prasmes rādīs amatnieki. Demonstrējuma laukā zied un sēklas raisa saulespuķes un kukurūza. Zeltainās auzu skaras gaida kūlīšu pļāvēju un kūlīšu sējējus, bet nobriedušie kartupeļi – talciniekus.

Svētku apmeklētāji varēs iepazīt rudens lauku darbus gan demonstrējumu laukā, gan muzeja plašajā teritorijā. Dažādu amatu meistari no visas Latvijas, ļaus ielūkoties daudzveidīgajos mājsaimniecības un lauksaimniecības darbos – graudu šķirošanā, kartupeļu šķirošanā un mazgāšanā kā arī piedāvās iespēju izzināt senču gudrības un tikumus, atklājot sava aroda interesantus stāstus. Varēs iemēģināt roku linu pārstrādē, vilnas krāsošanā, aušanā pie stellēm, vērpšanā, metāla izstrādājumu, koka priekšmetu un māla podu veidošanā.

Skārdnieka arodu demonstrēs meistars no Rīgas, bet podnieka arodu - podnieki no Latvijas un Lietuvas. Bārbeles amatnieki demonstrēs graudu pļaušanu un kulšanu ar kuļmašīnu “IMANTA”, kuru darbinās Tvaika mašīna.

Ūdens spēks ūdensdzirnavās iegriezīs miltu, putraimu un grūbu gaņģus. Maizes mājā saimnieces veidos un ceps pīrāgus. Lielajā katlā uz uguns saimnieces būs sarūpējušas gardus našķus no putraimiem, turklāt atpūtas laukumā saimnieki - slāpes remdinošus dzērienus. Vējdzirnavās varēs aplūkot sērkociņu kolekcijas izstādi.

Demonstrējumu laikā Ausekļu dzirnavu sētā, izzinot un mācoties seno arodu prasmes, varēs baudīt kultūras programmu. Deju priekšnesumus rādīs Stelpes VPDK “Stelpe”, Suntažu SDK “Suncele” un Iecavas eksotisko deju kolektīvs “Amira Nur”. Svētkus kuplinās un koncertu sniegs kapela “Augusti” no Līvāniem, bet par muzikālo noformējumu un labu atmosfēru visas dienas garumā rūpēsies Albīns Baļčūns un draugi.

Mazākajiem svētku dalībniekiem – atrakcijas, zirgu izjādes. Par skaistu braucienu ar laivu Iecavas upē parūpēsies kanoenoma.lv. Amatniecības darinājumu un mājražotāju tirdziņš!

Aicinām ikvienu seno amatu pratēju, amatnieku, mājražotāju un citus interesentus 7. septembrī būt svētku dalībnieku pulkā! Amatniekiem pieteikties pa tālr. +371 29197412 vai www.ausekludzirnavas.lv (aizpildot anketu).

SVĒTKU PROGRAMMA:

Plkst. 11 – svinīga svētku atklāšana un karoga pacelšana;
No plkst. 11:30 visas dienas garumā – seno lauksaimniecības un mājsaimniecības darbarīku, tehnikas un arodu demonstrējumi, muzikāli priekšnesumi un danči;
Plkst. 11:30 – 12:30 – demonstrējumu lauks (labības pļaušana ar izkaptīm un traktora vilkmes kulīšu pļāvēju, kūlīšu siešana, saulespuķu un kukurūzas novākšana, kartupeļu rakšana, zemes aršana un citi zemes darbi);
Ausekļu dzirnavu sētā:
Plkst. 12:30 – labības kulšana ar spriguļiem, muzikālie un deju priekšnesumi;
13:00 – labības vētīšana, šķirošana;
13:20 – labības kulšana - Tvaika dampja spēks darbinās kuļmašīnu “Imanta”, muzikālie un deju priekšnesumi;
13:00 – svētku maltīte no lielā putras katla, sviesta ķērnes, krējuma poda,
14:00 – kartupeļu un graudu šķirošana, pupiņu lobīšana, muzikālie un deju priekšnesumi;
14:30 – kukurūzas, saulespuķu smalcināšana, kartupeļu un sakņu mazgāšana;
15:00 – 17:00 graudu malšana, grūbošana un putraimu smalcināšana ūdens dzirnavās, muzikālie priekšnesumi, andele, dabas baudīšana un kopā būšana.

Ieejas maksa svētkos: pieaugušie un jaunieši no 16 g. – 7,00 eiro; pensionāri un cilvēki ar īpašām vajadzībām – 6,00 eiro; bērni (5-15 g.) – 3,00 eiro; Latvijas 3+karte (viens pieaugušais un bērni) – 13,00 eiro; Latvijas 3+karte (divi pieaugušie un bērni) – 20,00 eiro, uzrādot derīgu 3+ karti.

Atbalsta: Bauskas novada pašvaldība; Vecumnieku apvienības pārvalde, Kanoenoma.lv, Z/S “Silavēji.

"Pļaujas svētku" norisei, Bauskas novada pašvaldības atbalsts ir viens no deviņiem kultūras projektu konkursā atbalstītajiem pasākumiem; pašvaldība tā organizēšanai piešķīra 1720 EUR.

Kontaktinformācija: 
Tālr.: +371 26396878 ; +371 29197412 E pasts: ausekludzirnavas@gmail.com
Reģions filtram: