Iepazīstam Dienvidkurzemes novada saimniecības

GalerijaPrint

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Liepājas birojs oktobrī piedāvāja vienas dienas pieredzes apmaiņas braucienu lauku saimniecību pārstāvjiem Dienvidkurzemes novadā. Apmeklējuma tēma “Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana”.

Brauciena laikā dalībnieki no Dienvidkurzemes novada viesojās trīs lieliskās zemnieku saimniecībās. Tā bija laba iespējas tās iepazīt un pārņemt labāko  saimniekošanas un sadarbības pieredzi.

Katram savu siera ritulīti

Pirmā saimniecība, kurā viesojamies, bija SIA “Nīcas siers” (“Sapati”-1, Nīcas pagasts, Dienvidkurzemes novads; www.nicassiers.lv). Uzņēmums gatavo sieru no nepasterizēta rīta slaukuma govs piena, kas nāk no ģimenes zemnieku saimniecības “Birzmaļi-2” gotiņām, un to sāk apstrādāt, kamēr piens vēl ir silts. Ikkatrs siera ritulis ir siera meistaru roku darbs un veidots ar lielu atbildību pret siera kvalitāti.

Ideja par siera amatniecības ražotni (pievienotās vērtības radīšanu) radās 2017. gadā, kad tika uzrakstīts un iesniegts projekta pieteikums Biedrības “Liepājas rajona partnerība” izsludinātajā LEADER uzņēmējdarbības attīstības projektu konkursā.

Nīcas sieru ražotnē tiek ražoti: Zemnieku siers, Zemnieku siers ar amoliņu, Zemnieku siers ar baziliku un papriku, Zemnieku siers ar ķimenēm, puscietais siers, kas gatavots pēc Nīderlandes sieru Gaudas metodes, un cietais siers, kas tiek gatavots pēc Itālijā izstrādātas receptūras. Dažiem siera veidiem līdz to realizācijai ir jāgaida vairāki mēneši.

Nīcas sieru produkcija tiek tirgota dažādos Dienvidkurzemes, Liepājas tematiskajos tirdziņos. Vieni no galvenajiem patērētājiem ir Bernātu “Dzintariņš”, kurš piedāvā savā ēdienkartē ceptu Nīcas sieru. Produkcija tiek piedāvāta arī vairākos Rīgas restorānos. Kopš 2024. gada Nīcas sieru produkciju var nopirkt arī Lats veikalos.

Viesošanās laikā bija iespēja iepazīties ar Nīcas siera ražošanas tehnoloģiju un varējām nodegustēt vairāku veidu sierus.

 

Maizes klaipiņam vērtība ir neizsakāma

Dodamiestālāk uz Rucavas pusi, uz maizes ceptuvi “Alejas” (“Alejas’’, Rucavas pagasts, Dienvidkurzemes novads; www.alejasmaize.lv). Alejas maizes ceptuve ir dibināta 2013. gadā, un šeit darbojas uzņēmīgā Kurzemes saimniece Gunita Pričina ar savu ģimeni. Uz “Aleju” mājām Gunita Pričina atnākusi dzīvot 1995. gadā, kad tikko apprecējusies. Taisot remontu, mājā nojaukta vecā krāsns, bet tās ķieģeļi vēlāk izrādījās noderīgi, kad Gunitai nācies domāt, kā līdzekļus iztikai būtu iespējams nopelnīt mājās, pieskatot trīs bērnus.

Gunitas mamma jau reiz bija ieteikusi pamēģināt cept maizi – nu viņa to atgādināja vēlreiz, piesakot, ka naudu, ko samaksāt mūrniekam, viņa iedošot. Rucavā labi zināmais un pieredzējušais mūrniekmeistars Edgars Šliseris ātri vien uzmūrējis maizes krāsni, tā viņam bijusi devītā, vēlāk Gunita pierunājusi uzmūrēt vēl divas krāsnis, kaut arī meistars nu jau ir cienījamos gados.

Maizīte tiek cepta no dabīgā ierauga malkas krāsnī. Produkciju var iegādāties dažādos mājražotāju tirdziņos, arī Liepājas Pētertirgū un Andelland Liepāja (Krūmu iela 62, Liepāja). Pastāvīgajiem klientiem iespējama piegāde mājās,  vai norunātajā laikā tiekoties busiņā Nīcas centrā. Pircēji laipni gaidīti arī pašā "Aleju" saimniecībā. "Aleju" sētā bieži dzirdama lietuviešu valoda, jo Aleju maizi iecienījuši netālu esošās Lietuvas pierobežas iedzīvotāji. Pieredzes brauciena dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar maizes ražošanas tehnoloģiju.

Veselības bagātība – dzērvenīte

Dienas noslēgumā viesojamies saimniecībā SIA “Purva dzērvenīte” ("Baseini", Rucava, Rucavas pagasts, Dienvidkurzemes novads) ciemos pie Irēnas Riežnieces. Rucavas pagasta Nidas purvā audzēt lielogu dzērvenes sāka viņas vecāki kopš 1994. gada. Šobrīd lielogu dzērvenes Nidas purvā aug 14,3 hektāru platībā.

Lielākā daļa ražas aizceļo uz Poliju, bet dažas tonnas saimniecība pārdod vietējos tirdziņos un nodod pārstrādei. Pēc tam saviem klientiem piedāvājot plašu sortimentu – svaigas dzērvenes, dzērveņu sulas, dzērveņu sukādes un dzērveņu našķus. Pieredzes brauciena dalībnieki iepazina dzērveņu audzēšanas procesu un jau gatavo produkciju.

Ar patiesu gandarījumu, iegūtajiem pozitīviem iespaidiem un pieredzi no Dienvidkurzemes novada apmeklētajām saimniecībām, kā arī lepnumu par savu novadnieku veikumu dodamies mājup. Ar nepacietību gaidot turpinājumu, iepazīstot vēl citas saimniecības 2025. gada pavasarī.

 

Uz tikšanos Dienvidkurzemes novadā (www.dienvidkurzeme.travel)!


 

Aiva Kasaproviča,

LLKC Liepājas biroja uzņēmējdarbības konsultante

 

Pieredzes brauciens tika organizēts LAP 2014.-2020. apakšpasākuma “Saimniecību un mežu apmeklējumu nodrošināšana”, LAD līguma Nr. LADNr.10.2.1-2.36/23/P21, ietvaros un pasākumu atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Foto galerija: 

Pievienot komentāru