Kā Latvijā tapa citādie piena dzērieni un saldējumi
Mums katram piens asociējas ar govs jeb cita dzīvnieka pienu. Vai zināji, ka pienu var iegūt arī no augiem? Sojas, mandeļu, kokosa, kvinojas, auzu, griķu, kaņepju u. c. piens nu jau kļuvis par ikdienu daudziem pasaules iedzīvotājiem. Galvenais iemesls, kāpēc izvēlēties augu pienu un tā produktus, – alerģija, laktozes nepanesība jeb apzināta izvēle, piemēram, kļūt par vegānu vai veģetārieti.
Lai gan pasaulē jau plaši izplatīta augu valsts piena un tā produktu ražošana, arī Latvijā nu top jauns produkts – sojas un kaņepju piena saldējums no dabiskām izejvielām.
Kaņepju piens ir viens no pēdējā laika jaunumiem tirgū. Tas ir piemērots cilvēkiem, kuri nepanes laktozi vai ir alerģiski pret sojas produktiem, kā arī cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Šis piens satur ļoti daudz vērtīgo omega-3 taukskābju, tas ir bagāts minerālvielu avots.
Sojas piens ir iecienīts govs piena aizvietotājs vegāniem un cilvēkiem ar laktozes nepanesamību. Tā kā tas ir veidots no augiem, tam ir dabiski zems holesterīna līmenis, kā arī zems piesātināto tauku daudzums. Sojas piens ir vērtīgs olbaltumvielu, kalcija un kālija avots. Sojas piena sastāvā ir omega-3 un omega-6 taukskābes, kas palīdz aizsargāt asinsvadus no bojājumiem.
SIA “Grow Bite” sadarbībā ar Dārzkopības institūtu un SIA “Cietais Rieksts” kopīgiem spēkiem meklēja veidus, receptūru, augu piena saldējuma ar dabiskām piedevām ražošanai. Projekta “Bioloģisko lauksaimniecības augu piena (kaņepju un sojas pupiņu) saldējuma eksperimentālā izstrāde ar dažādu ogu, augļu un dārzeņu piedevām” ietvaros ir tapuši eksperimentāli izstrādes procesi šādam, dabiskas izcelsmes saldējumam bez: laktozes, glutēna, rafinēta cukura, ĢMO, konservantiem, krāsvielām un smaržvielām. Visas sastāvdaļas tika iegūtas Latvijā no bioloģiskās lauksaimniecības, tādā veidā samazinot alerģijas riskus.
Projekts saņēmis Lauku atbalsta dienesta finansējumu pasākumā “Sadarbība” 16.2. apakšpasākumā “Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei”.
Projektā tapušās atziņas un atsevišķi eksperimentu apraksti pieejami šeit:
AUGU SALDĒJUMA PROJEKTA BUKLETS (PDF)
Raksts tapis, balstoties uz projekta vadošā partnera “Grow Bite” sagatavotu materiālu.
Kristīne Ragaine-Volnianko,
LLKC Pierīgas konsultāciju biroja vadītāja
Pievienot komentāru