Mārupes novada uzņēmēju pieredzes stāsti un iedvesma

GalerijaPrint

Aprīļa sākumā devāmies saimniecību apmeklējumā uz Mārupes pusi, lai iepazītu Latvijas saimniecības, kurās ar radošu pieeju, pārdomātu plānošanu un neatlaidīgu darbu top produkti ar augstu pievienoto vērtību. Katrā no šīm vietām meklējām atbildi uz jautājumu – kā no lauksaimniecības resursa radīt ko vairāk?

Braucienu iesākām z/s "Orhidejas" Mārupē, kur kādreizējā ganāmpulka vietā jau 23 gadus ar puķkopību nodarbojas Māris Strēlnieks. Četrās siltumnīcās tiek audzēti ap 30 tūkstoši augu – dažādas ziemcietes, ap 30 tomātu šķirnes un citi ekskluzīvi augi. Saimnieks dalījās pārdomās par attīstību un izaicinājumiem šajā nozarē. Šeit pievienotā vērtība slēpjas sortimenta daudzveidībā un specializācijā uz kvalitatīvu, ne-masveida produkciju.

Tālāk devāmies uz IK "Dabas Gardumi" Liepsalās, kur mūs uzņēma Ieva Sprīža ar vīru. Saimniecība apsaimnieko 54 ha, audzējot avenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas, sausseržus, piparmētras, ābolus, plūmes u. c. Īpašs uzsvars tiek likts uz pārstrādi – top augļu salmiņi, marmelādes, ievārījumi. Ar ES līdzfinansējumu izveidota 60 m² pārstrādes ēka ar mazu veikaliņu un atsevišķa aukstuma noliktava, kur uzglabāt ražu. Šī infrastruktūra ļauj strādāt efektīvi un saglabāt kvalitāti. Saimnieki uzsver, ka komerciālā ražošana atšķiras no piemājas dārza – viss jāplāno precīzi un ar ilgtermiņa skatu.

Pēc tam viesojāmies z/s "Mārlapiņi", kur saimnieko Māris Lapiņš. Saimniecība pirms astoņiem gadiem sāka ar dažiem produktiem, šobrīd jau piedāvā ap 30 veidu produktus no mārrutkiem. Produkti top, sadarbojoties ar citiem audzētājiem, iepērkot izejvielas un koncentrējoties uz pārstrādi un zīmola attīstību. Šis ir labs piemērs tam, kā ar mērķtiecīgu darbu iespējams radīt stabilu piedāvājumu un uzticību tirgū.

Brauciena noslēgumā apmeklējām "Lāču" maizes ceptuvi, kura no pieciem cilvēkiem izaugusi līdz gandrīz 300 darbiniekiem. Iepazināmies ar maizes cepšanas procesu, zīmola attīstību un to, kā tradīcijas var savienot ar modernu ražošanu un eksportu.

Šis brauciens kalpoja kā spilgts atgādinājums – pievienotā vērtība lauksaimniecībā rodas ne tikai produktā, bet arī attieksmē, stāstā un spējā pielāgoties.

Pasākums īstenots LAP 2014.-2020. apakšpasākumā “Saimniecību un mežu apmeklējumu nodrošināšana ”, LAD līguma Nr. 10.2.1-2.36/23/P23.

Materiālu sagatavoja:

Katrīna KĻIMOVSKA 
LLKC Talsu konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante
Tālrunis: +371 29266510
E-pasts: katrina.klimovska@llkc.lv

Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests

Eiropas Komisijas tīmekļa vietne par ELFLA

 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru