Ogu pārstrādes pieredze zemnieku saimniecībā “Pasakas”

GalerijaPrint

Jelgavas novada Vircavas pagasta “Dravniekos-1” Deniss Skvorcevičs kopā ar vecākiem 2015. gadā iestādīja pirmos 80 000 zemeņu stādus. Vēlāk reģistrēta zemnieku saimniecība "Pasakas", kas patlaban  nodarbojas ar zemeņu, aveņu, arbūzu un ķiploku audzēšanu un realizāciju. Saimniecībā strādā visa ģimene, šogad tiek audzētas zemenes vairāk nekā 2 ha platībā, no kurām daļa plēves tuneļos agrākas ražas ieguvei.

Zemeņu šķirnes tiek pārbaudītas, atlasot vērtīgākās pēc garšas, izskata un uzglabāšanas īpašībām. Jelgavā pie tirdzniecības centra “VIVO” izvietots saimniecības stends, tiek apmeklēti izbraukuma tirdziņi, kur var iegādāties ogas, ir iespēja iegādāties uz vietas saimniecībā, kā arī tiek piedāvāta pašlasīšana. Klientiem saimniecība ērti atrodama aplikācijā Waze ZS “PASAKAS” un Facebook lapā  Z/S Pasakas.

Ogas ražas laikā galvenokārt tiek realizētas svaigā veidā, mazāka izmēra ogas tika pārdotas par zemāku cenu, tādēļ tika sākts domāt par ogu pārstrādes uzsākšanu, lai radītu ogām pievienoto vērtību, nodrošinātu bezatlikumu ražošanu un pagarinātu produktu uzglabāšanas laiku. 2022. gadā realizēts LEADER projekts “Ogu pārstrādes attīstība z/s Pasakas” ar mērķi iegādāties un uzstādīt moduļu ēku un divas liofilizācijas iekārtas ogu un dārzeņu pārstrādes veikšanai. Liofilizēšana vienkāršā valodā ir žāvēšana aukstumā – process, kad aukstumā ar vakuuma palīdzību ūdens no produkta tiek izsaldēts. Augļi un ogas saglabā savu garšu, krāsu, ogas izmēru, vitamīnus un šķiedrvielas, bet ievērojami tiek pagarināts produkta uzglabāšanas un realizācijas laiks. Svarīgākais – tas ir pilnīgi dabīgs, bez papildus piedevām un garšvielām.

Liofilizēt var gan augļus, gan dārzeņus, gan garšaugus. Saimniecībā pārstrādes produktiem izveidots atsevišķs zīmols un Facebook lapa – GrowHealthy. Šobrīd tiek piedāvāti gabaliņos sagriezti, čipsu formā vai miltos augļi un dārzeņi – burkāni, bietes, ķiploki, čili pipari, paprika, tomāti, ķirbji, cidonijas, sēnes, zaļumi, zemenes, avenes, melones, āboli, cidonijas un zemeņu tēja. Joprojām tiek eksperimentēts ar dažādu produktu formām un visu, ko var liofilizēt.

Jautājot par pieredzi liofilizēšanas uzsākšanā, saimniecības vadītājs Deniss Skvorcevičs  stāsta: “Uzsākot ir jārēķinās ar dokumentācijas sakārtošanu, PVD atļaujas saņemšanu un pārbaudēm, darba drošības prasību nodrošināšanu un pārbaudēm, lai veiktu savas produkcijas pārstrādi. Jāveic pieraksti ražošanai, daudzumiem, visam jābūt izsekojamam.

Pieredze pašā procesā rodas darot, īpašas receptes nav, veicam eksperimentus, liekot iekārtā visdažādākos produktus un to savienojumus. Tagad zvana daudz interesentu, kas vēlas uzsākt un jautā par iekārtām – praktiska pieredze ir visvērtīgākā. Dalos ar to, ko zinu. Mums liels ieguvums ir klienti, kas brauc uz vietas saimniecībā iegādāties gan svaigo, gan pārstrādes produkciju – iedodam nodegustēt un uzreiz saņemam atsauksmes un novērtējumu, izvērtējot par lielāku ražošanas apjomu. Pārsvarā klientiem garšo dabīgi produkti bez piedevām. Veicam arī individuālus pasūtījumus, piemēram, karamelizēti sīpoli konkrētam restorānam.

Pieprasītākie produkti ir zemenes, avenes, garšvielas. Liofilizētiem produktiem cena nav lēta, bet ir pamatota – pašizmaksa tiek rēķināta katram produktam. Ir jāveic izglītošanas process, bet cilvēki, kas iepazīst – pērk vēl un novērtē kvalitāti. Cilvēkiem patīk eksperimenti un jaunas lietas, un viņi dalās pieredzē par produktu izmantošanu, piemēram, jaunieši gatavo veselīgus smūtijus un pievieno liofilizētus produktus. Ļoti svarīga ir izejvielu kvalitāte – mūsu saimniecībā zemenes ir garšīgas un izteiktu garšu svaigā veidā – tad arī liofilizētam produktam ir laba garša, jo tās īpašības saglabājas, nevar negaršīgu zemeni liofilizet un cerēt uz garšīgu gala produktu, ne tikai garšas, bet arī izskata ziņā – jo kvalitatīvākas formas produkts tiek noplūkts – jo skaistāks izskatās liofilizēts, jo arī forma saglabājas.

Braukājot pa tirdziņiem, grūti veikt pārdošanu cilvēkiem, kas nav komunikabli – brauc mana sieva, kura veic izglītojošo procesu un ar aizrautību stāsta, pretējā gadījumā cilvēki lielākoties neizprot produkta vērtību, pēc šādas tirgus dienas balss nav, jo ļoti daudz jārunā, pats es vienu reizi pamēģināju un tas nav priekš manis.

Interesantākie produkti mums ir Cherry tomāti, kas subilmējot saglabā vienu no izteiktākajām garšām. Otrs ir jauniešiem, kas grilē un gatavo  burgerus – viņi iecienījuši karamelizētos sīpolus. Paši katru rītu dzeram zemeņu un citu dārzeņu smūtijus, lietojam ķiploku, sīpolu pulverus, kas ir ērti izmantojama garšviela jebkuram ēdienam.

Nākotnes plāni ir milzīgi – bet pietrūkst iekārtu, izvērtēju iespēju iegādāties jau jaudīgākas iekārtas un saldētavas, lai vairāk ar pārstrādi var nodarboties nesezonas laikā. Man galvā ir vīzija un attīstības ceļš skaidrs – produkcija iet labi, viss ir runāšana un pasniegšana, bez tā nevar, ja grib saglabāt cenu atbilstoši kvalitātei. Veicam eksperimentus ar ūdeni, kas iztvaiko no produktiem liofilizācijas procesā, lai apkarotu kaitēkļus un izmantotu cita veida produktiem. Turpināsim augt un attīstīties, klienti ir mūsu iedvesmas avots”.

 

Agnese Genava,

LLKC Jelgavas biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto: z/s “Pasakas” Facebook konts

Foto galerija: 

Pievienot komentāru