Sarunu festivālā LAMPA – pirmo reizi arī Lauku telts

GalerijaPrint

Vasaras viducī Cēsīs notika jau 10. sarunu festivāls LAMPA, kurā pirmo reizi piedalījās arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības  centrs (LLKC). Divu dienu garumā “Lauku teltī” kopumā norisinājās deviņas diskusijas par un ap tēmu “No lauka līdz galdam”. No festivāla apmeklētājiem – vairāk nekā 25 000 cilvēku – teju 400 ieklausījās arī “Lauku telts” sarunās. Festivāla sarunu un diskusiju ieraksti līdz gada beigām palēnām tiks iekļauti LLKC un “Novada Garšas” ziņu plūsmā, lai katrs var sekot LAMPAs diskusijās runātā tālākai virzībai.

Ne vienam vien interesēja, kāds sakars ir ilgtspējīgai pārtikas sistēmai un augsnes auglībai. Savukārt saruna par to, cik mums ir svarīga pārtikas pašpietiekamība, bija kā turpinājums 2022. gadā organizētajam Starpnozaru dialogam par risku un krīzes vadību Latvijas pārtikas sistēmā. Plašu interesi raisīja arī diskusija par skolu maltītēm un to patieso vērtību – nav noslēpums, ka plašākai vietējo pārtikas produktu izmantošanai skolu ēdināšanā būtiska ir  vecāku un sabiedrības iesaiste. Klātesošie uzzināja, ka pašlaik tiek izstrādāta skolēnu ēdināšanas koncepcija, kuru prezentēs jau rudenī.

Elīna Ozola, LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja: “Patiesībā šis ir jautājums ne tikai par vietējā produkta plašāku izmantošanu, bet par skolu maltītes un šajā darbā strādājošo vērtību vispār. Cik daudzi zina, kā sauc viņu bērnu skolas pavāru vai ēdinātāju? Cik daudzi seko līdzi bērnu ēdienkartei izglītības iestādēs un uzdod jautājumu par to, no kādām izejvielām maltīte gatavota? Cik daudzi izprot visu pārtikas kvalitātes shēmu nozīmi, visus tos “logo”, kas redzami uz pārtikas? Labi būtu jau tas, ja iesākumā bērnu vecākos, pašos bērnos un jauniešos parādītos šī interese, tas jau būtu liels solis sabiedrības kopējās intereses paplašināšanā.”

Planētas pārapdzīvotība un fakts, ka aizvien  ir valstis, kurās valda bads, pievērsa lielu uzmanību diskusijai “Ceturtdaļšķīvja miskastē jeb, kas ir apritīga pārtika?”.  Tā Interreg projekta Circular Foodshift ietvaros bija saruna par apritīgu pārtiku, vēršot uzmanību tieši uz ēdinātāju lomu tajā. Neviltotu interesi raisīja diskusija “Iekšējais skaistums jeb neredzamā pārtikas kvalitāte”, kuras ietvaros patērētājs varēja izzināt nianses, kuras jāņem vērā, izvēloties pārtikas produktus.

Vissmaržīgākā un izzinošākā noteikti bija diskusija “Vietējais pret ievesto”, kurā ikviens varēja uzzināt, kādi vietējie produkti var aizstāt, piemēram, lasi – forele, citronu – cidonija vai rīsus – grūbas. Ēdinātāji un uzņēmēji dalījās arī savā pieredzē par to, kādēļ biežāk izvēlas ievestos, ne vietējos produktus. Tikmēr sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu bija iespēja izzināt, vai un kādas Latvijā vēl pieejamas dabiskās pļavas un kādēļ to esamībā tik liela nozīme ir gaļas liellopu audzētājiem.

LLKC nu jau otro gadu popularizē arī Eiropas pārtikas kvalitātes shēmas, izceļot tajās iekļautos Latvijas produktus. LAMPAs apmeklētājiem sarunā “Pārmanto tradīcijas” bija lieliska iespēja ne vien uzzināt, kādi mūsu produkti šajā shēmās rodami, bet arī saprast, kādēļ tas ir svarīgi un kāds labums no šīm shēmām pašam produktu ražotājam.

LLKC akvakultūras eksperti bija parūpējušies arī par kādu ļoti praktisku diskusiju “Dīķis kā mazdārziņš”, skaidrojot, vai un kā savā piemājās dīķi iespējams izaudzēt pašam savu zivi.

Kopumā deviņās diskusijās piedalījās 36 dalībnieki, tostarp no Zemkopības ministrijas un arī LLKC, BIOR, AREI, bija pārstāvēti arī uzņēmēji –  “Rāmkalni Nordeco”, “Balticovo”, “Zutiņi”, “Zivs uz ledus” u. c., kooperatīvi “Ekoloģisks.lv” un “Latvijas Liellops”,  Latvijas Dabas fonds, Gaļas liellopu audzētāju biedrība, Zaļā brīvība, LDUSA, “Jūras zeme”, Latvijas Vēžu un zivju audzētāju asociācija, kā arī zinātnieki no LBTU, RTA, LU.

Abās festivāla dienās LLKC arī mazos apmeklētājus aicināja uz MiniLAMPAs telti, iepazīstinot ar konkursu bērniem un skolēniem “Šodien laukos”, kā arī ļaujot izmēģināt jaunos EIT food projekta FoodEducators materiālus par pārtikas ražošanu, piemēram, kā rodas ievārījums vai pagatavojams sezonāls kokteilis.


 

Ilze Rūtenberga-Bērziņa,

LLKC sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Foto: Uģis Avots

Foto galerija: 

Pievienot komentāru