Bioloģiskajā lauksaimniecībā ir spēks!
Gulbenes puses lauksaimnieki piedalījās LLKC Gulbenes konsultāciju biroja organizētajā divu dienu pieredzes apmaiņas braucienā par tēmu “Bioloģiskā saimniekošanas pieredze dažādu nozaru saimniecībās, bioloģiskās lauksaimniecības pievienotās vērtības palielināšana un realizācijas iespējas”.
Vispirms dodamies uz Cēsu novada Nītaures pagasta “Lejas-Sucēm”. Saimniecība ir Breša laika zemnieku saimniecība, konkursa “Sējējs 2022” veicināšanas balvas saņēmēja, kas attīstījusies par daudznozaru bioloģisko saimniecību. Tiek audzēti gan graudaugi, gan siltumnīcu un sezonālie dārzeņi, puķes, pagalmā redzami mājputni un truši, ir arī govis, aitas un cūkas. “Lejas-Suces” iesaistījušās tiešās tirdzniecības kooperatīvā “Zaļais grozs”, kur arī tiek realizēta lielākā saražotās produkcijas daļa. Saimniecība piedāvā lauku sētas apskati tūristiem, izveidots jauks namiņš, kurā tiekam cienāti ar siltu tēju, kafiju un uzkodām, klausoties saimnieces Sanitas pieredzes stāstā un gūstot iedvesmu. Kā bonuss visam, dodoties projām, tiek, dota atļauja doties dārzā un katram pēc sirds patikas izrakt sev vēlamo krizantēmu!
Uzņēmuši pozitīvo enerģiju no Sanitas, braucam tālāk uz Ogres novada Madlienas pagastu, kur atrodas SIA “Atmati”. Tā ir ģimenes uzņēmums, kas dibināts 2012. gadā. Saimniecība nodarbojas ar aitu un jēru audzēšanu. Patlaban ganāmpulkā ir jau 300 aitas un, lai būtu iespēja savu saražoto produkciju pārdot ar pievienoto vērtību, ir izveidots pašiem savs gaļas fasēšanas cehs. Saimniecība atrodas ļoti izdevīgā apvidū, jo pavisam nelielos attālumos darbojas vairākas kautuves, kas sniedz kvalitatīvu pakalpojumu, līdz ar to sava kautuve saimniecībai nav izdevīga. Gaļa tiek dalīta un fasēta pēc klientu individuālajām vēlmēm. Lielākā produkcijas daļa tiek realizēta Rīgā. Gata un Guntas devīze – priekšnieki esam sev paši un darbu darām ar vislielāko mīlestību pret dabu. Ticam sapnim, ka iespējams aizbraukt uz laukiem un izveidot ilgtspējīgu un augošu uzņēmumu.
Dienas izskaņā dodamies uz Madonas novadu. Tur Vestienas pagastā apmeklējam zemnieku saimniecību “Jāņkalni”. Tās koncepcija ir pavisam vienkārša — tā ir ģimenes saimniecība, kurā ar aizrautību tiek īstenotas dažādas idejas, lai varētu dzīvot veselīgi, gardi un pilnvērtīgi. Saimniecība pamatā nodarbojas ar integrēto augļkopību, taču nesen uzsākts arī bioloģiskais virziens, kur tiek audzētas cidonijas un rabarberi, kā arī saimniecības nozaru dažādošanai tiek veidots gaļas liellopu ganāmpulks. Smēlušies idejas, kā uzsākt ogulāju audzēšanu, kas ir galvenie “knifiņi” un kā ogas pārstrādāt, dodamies uz naktsmājām.
Rītam austot, ceļš mūs ved tālāk jaunos pieredzes meklējumos. Apmeklējam Madonas novada Ļaudonas pagasta SIA “Burkānciems”. Saimniecība dibināta 2014. gadā kā kazu saimniecība, sierotava. Taču pēc ilgus gadus veiktiem ekonomiskajiem aprēķiniem saimnieki nonākuši pie lēmuma paši vairs neaudzēt kazas, bet gan pienu iepirkt no vietējām kazu un govju saimniecībām. Saimnieki Ruta Grauduža un Stefans Millers ražo svaigo sieru, Fetas, Mocarellas un Camambert veida sierus, kā arī puscietos sierus, kas tiek nogatavināti 2 mēnešus. Saimniecība piedāvā siera ražotnes apskati, siera degustāciju un iegādi. Siers galvenokārt nopērkams tirdziņos, arī Kalnciema ielas tirdziņā Rīgā.
Tālāk dodamies uz Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta “Strautmaļiem”. Šeit izveidota “Dainas Dārznieku skola”, kur ir plašs augu kolekcijas dārzs un permakultūras daiļdārzs. Daina eksperimentē ar augu kombinācijām un permakultūras metodēm, kā arī savas zināšanas nodod tālāk, vadot dažādus kursus un meistarklases. Dārzs tiek veidots tā, lai būtu kā paraugs un mācību materiāls cilvēkiem, kuri ierodas uz Dainas izveidotās Dārznieku skolas mācībām.
Pēdējais mūsu nelielā brauciena mērķis ir “Lubānas vīnotavas” apmeklējums. Tā atrodas bijušās Lubānas muižas klētī. Uzņēmums ir maza ģimenes vīna darītava ar lieliem mērķiem un aizrautību radīt un darīt. Ideja par vīna darīšanu Oskaram radās 2009. gadā, kad vasarā ogu raža bija tik bagātīga, ka to nebija kur likt. Tad viņam atmiņā atausa fakts, ka padomju laikos vectēvs bija gatavojis vīnu, un receptes tika pierakstītas uz skapja durvīm. Dārgumu meklētāja gars nav ļāvis likties mierā, un nu tikai bija jāatrota piedurknes, lai ķertos pie darba. Aizrautība un ģimenes vērtības vīnotavā ir cieņā, tāpēc arī Oskara sieva Tija vienmēr ir lietas kursā par to, kas notiek vīnu pasaulē. Izmantojot pasaulē atzītas tradicionālas vīna darināšanas metodes, no Latvijas labumiem – ogām, augļiem un rabarbera – top baltie un dzirkstošie vīni, kā arī kvalitatīvi destilāti. Uzņēmuma mērķis ir radīt kvalitatīvu vīnu īstiem vīna cienītājiem, ko baudīt mājās, restorānos vai vislabāk - kā tūristam, apmeklējot vīnotavu Lubānā. Latvijas augļu un ogu vīnu vērtība ir roku darbs un neparedzamais radīšanas process, bet tieši tā var iegūt vīnus ar īsto Latvijas garšu. Uzņēmuma attīstībai realizēti vairāki projekti – ražošanas un degustācijas telpu ierīkošanai un iekārtu iegādei. Saimnieks labprāt dalās ar savu pieredzi, veiksmes un neveiksmes stāstiem, par apstākļiem, kas var gan uzlabot, gan sabojāt ražojumu.
Dodoties mājup, visi bijām gandarīti, pieredzes stāstos katrs atradis sev vēlamo pamudinājumu turpmākai darbībai. Visapkārt dzirdamas jaunas idejas un nākotnes plāni, kā arī viennozīmīgi nostiprināta pārliecība, ka bioloģiskajā lauksaimniecībā ir spēks!
Saimniecību apmeklējumi tika nodrošināti Latvijas Lauku attīstības programmas (LAP) investīciju pasākuma 2014.-2020. gadam “Zināšanu pārneses un informācijas pasākumi” apakšpasākumā “Atbalsts saimniecību un mežu apmeklējumiem”, LAD līguma Nr. LAD011018/P43.
Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.
Simona Berkolde,
LLKC Gulbenes konsultāciju biroja vadītāja
Pievienot komentāru