Stāsts par uzdrīkstēšanos – ar garšu

GalerijaPrint

Šis ir raksts par darbīgo un atraktīvo uzņēmēju no Rēzeknes puses Karīnu Adijāni. Jeb stāsts par uzdrīkstēšanos un mīlestību pret to, ko cilvēks dara.

Skatot karti, kā nokļūt līdz Lendžu pagasta “Kļavu” mājām, kur dzīvo Karīna ar ģimeni, uzreiz radās doma, ka šis nu gan ir labs maršruta mērķis ceļotājiem. Viena pagasta robežās ir iespēja vērot ne tikai skaisto dabu. Šeit ir viss. Gan nodrošinātas naktsmītnes, gan iespēja baudīt vairāku mājražotāju sarūpētos lauku labumus, ieskaitot māla darbus, ko piedāvā vietējie keramiķi, gan izgaršot izcilu kafiju.

Karīnai ir savs piedāvājums, par ko viņa pati aktīvi stāsta un raksta sociālajos tīklos. Latgales tūrisma asociācijas mājaslapā lasāms: “Mani sauc Karīna Adijāne, un saldējums ir mans mīļākais gardums! Dzīvojam laukos, ir sava saimniecība, piens, biezpiens, augļi, dārzeņi, gardie lauku labumi – saldējums, sieri un saldumi ar bērnības garšu!”

“Soltais lauku gardums”

Rezultātā ir izveidots un reģistrēts ražošanas uzņēmums mājas apstākļos “Soltais lauku gardums”, kura piedāvājumā pamatā ir dabīgs saldējums, sieri. Arī konditorejas izstrādājumi ar diezgan plašu sortimentu, tomēr Karīna atzīst, ka turpmāk vairāk tiks gatavoti cepumi, kūkas, kuru pamatā būs biezpiens.

Saldējums garšo daudziem, bet uzdrošinoties to pagatavot un piedāvāt citiem, tas iegūst pavisam citu jēgu. Arī ar to vien, ka Karīna dievina šo produktu, būtu par maz. Ir vajadzīga uzņēmība, atbildība un  zināšanas, lai iekļūtu nišā, kura ir jau tik piesātināta.

Latvijā saražotā saldējuma apjoms pieaug ar katru gadu. Tās jau ir vairāk nekā 11 000 tonnas. Lai arī apmēram 40% no tām tiek eksportētas, tikpat daudz saldējums tiek ievests. Mums ir lielie uzņēmumi, kas ražošanas modernizācijā spēj investēt miljonus. Paralēli tomēr izveidojušies un attīstījušies mazie ražotāji, kuri atraduši noietu savam produktam.

Karīna uzņēmējdarbību uzsāka pārdomāti: apkopojot un izvērtējot informāciju, mācoties. Rezultātā, salīdzinoši ne tik ilgā laikā, pircējam tiek piedāvāta diezgan plaša produkcijas izvēle. Šobrīd mājas apstākļos tiek gatavoti saldējumi “Zemeņu prieks”, “Šokolādes samts”, “Mājas rabarbers”, “Svaigā piparmētra”, “Kaņepe vaniļā” un citi. Klienti  visvairāk novērtē saldējumu “Nātres burvība”. Katram savas izjūtas. Karīna stāsta, ka no pavasarī ievāktajām nātrēm saldējumam atšķiras ne tikai garša, arī krāsa ir izteiktāka, nekā no vēlāk ievāktajām. Visas izejvielas un piedevas tiek aprēķinātas un svērtas atbilstoši izveidotajai un pārbaudītajai receptei. Nekādi konservanti netiek pielietoti. Iecienītais saldējums “Gardais mango” īpašs ar to, ka gatavots uz siera sūkalu bāzes, nav ne piens, ne krējums. Saldējumu gatavošanā tiek izmantots savā saimniecībā iegūtais piens un krējums. Tas, cik taukvielām un olbaltumvielām bagāti ir šie mājas produkti, lielākoties mums ir zināms. Tāpēc saldējuma gatavošanā īpaši jāpiedomā, jāizvērtē, kā sagatavot mūsdienās pieprasītu produktu.

Apgūtas zinības vairākās programmās

Šeit lieti noderēs gūtās zinības Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijā (RTA), kurā Karīna apgūst studiju programmu “Pārtikas produktu pārstrāde”. Pēc profesijas viņa ir apģērbu modelētāja. Pirms mācību uzsākšanas RTA pārtikas jomā, Karīnai piedāvāja turpināt studēt apģērba dizainu augstākā līmenī. Vienā un tajā pašā laikā nāca divi piedāvājumi. Izvēlējās sev tuvāko, gribējās arī pamēģināt ko jaunu.

Studijas dod iespēju padziļināti izpētīt un analizēt produktu gatavošanas praktisko un teorētisko pusi. Karīna vēlas izprast katru sīkumu, atrast kādus knifus, lai klienti baudītu kvalitatīvu un pieprasījumam atbilstošu produktu. Tiek iegūta jauna informācija, ļoti daudz nāk klāt papildu piedāvājumi, tie ir semināri, pieredzes un ārpus studiju pasākumi. Noder pasniedzēju padomi, dotās atbildes uz jautājumiem.

Sadarbība ar novada mājražotājiem

Karīnas ģimenes saimniecība darbojas ar bioloģiskās lauksaimniecības metodi. Tomēr saldējums neatbilst šai klasifikācijai. Dažas izejvielas, piemēram, kaņepes tiek iepirktas no novadā esošas saimniecības, kura nav sertificēta kā bioloģisks ražotājs. Būtiski, ka Karīna meklē un veido sadarbību ar novadā esošajiem mājražotājiem. Nesen izskanēja vēlme no smiltsērkšķu audzētājas par sadarbību, kam Karīna arī piekrita. Gaidāms interesants sadarbības rezultāts ar turpat vai kaimiņos esošo maizes un smalkmaizīšu meistari Ingūnu Šulbergu par saldējumu ar rudzu maizi. Viss ir izdarīts, atlicis vien degustācijas process. Gan Ingūna daudz mācījusies no kļūdām, gan arī tagad Karīna saka, ka gadās visādi. Pievieno vairāk vai mazāk izejvielu, vērtē. Tā jau arī veidojas receptes. Viņa uzskata, ka vajag dalīties ar citiem savos novērojumos, kļūdās. Konkurence ir, bet katram ir kas savs. Mājās gatavotie produkti atšķiras no lielražotāju preces. Protams, ar dabīgo garšu.

Neatlaidīgi tirda doma par pašu uzdrīkstēšanos, apzinoties noieta iespējas, riskus. Ideja: kā tā radās, zinot šīs jomas priekšnosacījumus?

Karīnas ģimene veikalos un kafejnīcās meklēja saldējumu bez sintētiskām piedevām jeb E vielām. Tādu neatrada. Iepatikās saldējums “Molberts”, kas šķita ļoti tuvs dabīgajam, to arī ņēma kā pieredzi. Gribējās paeksperimentēt, lai garšotu arī tiem, kuri saldējumu praktiski neēd. Šāda iespēja radās, kad Karīna iestājās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Rēzeknes biznesa inkubatorā. Pusgada laikā iegūts svarīgākais. Gan izzinošā daļa, gan skatīts un pētīts atbilstošs zīmols, praktiski šeit notika arī saldējuma degustācija. Tomēr pirmie, kuri izmēģina jaunās receptes, ir mājinieki. Vērtējumu šobrīd dod arī studiju biedri. Ir veiktas aptaujas, ko uzlabot, mainīt.

Īstenot ideju par saldējuma gatavošanu īpaši veicināja pēdējos gados esošā cenu politika piena realizācijas tirgū. Saimniecībā ir slaucamās govis. Pārdot pienu tik lēti negribējās, tāpēc tika domāts, ko darīt, kā produktu apspēlēt, lai gūtu labumu. Tā arī radās mājas saldējums “Soltais gardums”. Ko darīt ar piena produkciju ziemas sezonā, kad saldējums nav tik aktuāls? Te nu nāca palīgā Karīnas vīrs ar ideju, iesakot, ka vajag gatavot sieru. Šobrīd sortimentā ir gan cietie, gan  svaigie sieri. Var iegādāties sierus ar dillēm, papriku vai persilādi.

Laiks un vieta atradās arī konditorejas produktiem. Kur nu vairs bez mandeļu cepumiem, siera radziņiem, kanēļmaizītēm un iecienītajām kūciņām “Vecrīga”. Tomēr turpmāk, kā iepriekš minēts, gatavojot cepumus, kūkas, vairāk tiks izmantots biezpiens. Vēl ir tortes, protams, pamatā tās ir siera kūkas ar dažādu noformējumu un piedevām.

Laba komunikācija ļauj atrast pircēju

Pirms reģistrēt uzņēmumu un uzsākt saldējuma pārdošanu, Karīna veica analīzi par situāciju tirgū. Viņai iepatikās Dvietes saldējuma ražošanas uzņēmuma darbošanās stāsts, kas ir jau ar pasenu vēsturi. Tas bijis dzinulis: ja viņi noturējušies tirgū tik ilgi, tātad ir pircējs. Stingri nolēmusi, ka viņa arī atradīs savu pircēju.

Karīna stāsta, ka viņu darbība ir pašā sākumā. Saldējums un citi produkti tiek un arī turpmāk tiks gatavoti pēc iepriekšējā pasūtījuma, saziņai izmantojot sociālos tīklus, mobilos sakarus. Pagaidām darbošanās notikusi hobija līmenī, tomēr vajag arī nopelnīt. Ziemā iesāktās sarunas ar uzņēmumiem par saldējuma noieta plašākām iespējām devušas rezultātu. Šobrīd izveidojusies sadarbība ar kebabnīcu Rēzeknē “Ausmeņa kebabs” un restorānu “WeKnow”. Karīnas ģimenes sarūpēto produkciju var iegādāties lielākajās vai īpašajās tirgus dienās Viļānos, Kārsavā, Ludzā un Rēzeknē. Saldējumu un citu lauku labumu izbaudīšana labi saderas ar dažnedažādām aktivitātēm dabā. Tuvākā un tālākā apkārtnē sezona turpinās notikumiem bagāta. Jūnija vidū pabūts Rīgā. Par dalību tirdziņā “Saldumu&Kārumu” festivāla laikā Karīnai ir tiešs vērtējums: ”Patika, interesanti, ir, uz ko tiekties. Tu brauc un nezini, kas ir labāk, kas sliktāk. Gūta sava veida jauna pieredze”.

Pirms Līgo svētkiem no Kļavu mājām sagaidīta patīkama ziņa. Teju pabeigti lielākie remontdarbi, un Karīnas ģimene savās mājās jau uzņēmusi ciemiņus, piedāvājot tiem gan atpūtu, gan meistarklases.  Skaistā apkārtne atbilst, lai šeit risinātos sarunas. Vai vienkārši baudītu dabu un lauku labumus.

Vasaras plānos bija paredzēta dalība pasākumā “Mājas kafejnīcu dienas”. Tomēr visu nevar paspēt. Pārlūkojot, sanāk pagarš darāmo darbu saraksts. Tomēr visam savs laiks, kas arī motivē domāt, plānot un rīkoties.

Viena no tirgus menedžmenta sastāvdaļām ir reklāma. To, cik aktīvi Karīna iesaistās dažādās akcijās, cik aktīvi izmanto sociālo lietotņu iespējas, mēs redzam. Reklāmās lielie uzņēmēji iegulda arī lielus līdzekļus, īpaši piedomājot pie formām, pie produkta izskata. Kā ar šo tiek galā mazais ražotājs?

Karīnai sociālie tīkli, un ne tikai, arī sarunu uzsākšana, prezentācijas, bija liels izaicinājums un vislielākais pārbaudījums. Uzrunāt, aicināt, rādīt! Viņa atzīst, ka agrāk labprāt iejuka pūlī, lai nepamana. Bet nu Karīna ir uzdrīkstējusies atļauties būt pamanāmai. Viņa pateicīga cilvēkiem, kuri uzklausa, uzdod jautājumus. Ja publikai interesē, ir vieglāk un patīkamāk. Laba komunikācija ļauj atrast pircēju. Meklēt un atrast.

Būtisks ir latgaliskais skanējums

Reklāmai nepieciešams veltīt daudz laika un enerģijas. Pašā sākumā tās veidošanā tika piesaistīts cits cilvēks. Tad saimniece sapratusi, ka cits nevar zināt visus sīkumus, nianses, un atbildību uzņēmusies pati. Arī pie logo izveidošanas veikusi aptauju. Vai vārdu “Soltais” angliskot, vai atstāt latvisko? Tie, kuri darbojas uzņēmējdarbības jomā, ieteikuši pielietot angļu valodu. Pašai tomēr tuvāks latgaliskais skanējums.

Būtisks ir iepakojuma jautājums. Karīnai ir sava nostāja par plastmasas iepakojuma pielietošanu. Eksperimentējot palikts pie tā, ka saldējumam izmanto stikla burciņas. Tās ir vairākkārtīgi izmantojamas, produkts tajās nezaudē savas sākotnējās īpašības. Interesants ir Karīnas variants. Klientam tiek iedots kupons par burciņas atgriešanu, ja sakrāj šādus sešus, saņem pretī dāvanu. Tā ir kā atgriezeniskā saite. Atlicis izdomāt, kādā veidā klientam ērtāk atgriezt taru atpakaļ.  

Siera iepakojumam pamatā izmanto cepamo papīru. Daži konditorejas izstrādājumi tiek fasēti gaumīgos iepakojumos. Pamatā izmanto papīra maisiņus, kas ir labi, tomēr sanāk ļoti dārgi. Jāinteresējas, jāmeklē atbilstošākie varianti.

Produktu gatavošanai un uzglabāšanai mājas apstākļos, kā arī realizācijai ir savi nosacījumi. Ieguldīti lieli līdzekļi telpu labiekārtošanā. Lai piesaistītu līdzekļus darbu ātrākai virzībai, izmantota iespēja piedalīties pašvaldības izsludinātajā projektu konkursā “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai Rēzeknes novadā”. Projekta ietvaros iegādātas iekārtas saldējuma gatavošanai. Karīnai tas sagādājis neviltotu prieku, jo ar jauno saldējamo mašīnu  9 līdz 10 minūšu laikā var sagatavot divus litrus saldējuma.

Ne vien viss produkcijas sagatavošanas cikls ir laikietilpīgs, laika patēriņu prasa arī nepieciešamās dokumentācijas sakārtošana. Tāpēc Karīna labprāt izmanto grāmatvedības pakalpojuma saņemšanu LLKC Rēzeknes birojā. Sadarbība ar iestādēm izveidojusies pozitīva. Viņa uzsver darbinieku pretimnākšanu, kuri palīdz, iesaka. Ir izveidojusies krietni pabieza mape ar Pārtikas un veterinārā dienesta saistošo dokumentāciju.

Lepojos ar dabīgu produktu

Karīnas uzņēmību var tikai apbrīnot. Tā ir mīlestība, kas dod spēku. Pret  zemi, pret vietu, kur dzīvo, pret tuvajiem. Viņas lielais paldies ir ģimenei, kur katrs dara, atbalsta, palīdz.

Karīna uzsver: “Es lepojos ar dabīgu produktu, kas nāk ar mīlestību no laukiem, un ticu, ka īstas garšas baudījums slēpjas vienkāršībā un dabas bagātībā, ko sniedz mūsu pašu zeme”.

Anastasija Saleniece,
LLKC Rēzeknes biroja lauku attīstības konsultante

Foto: personīgais arhīvs un Amanda Anusāne

Foto galerija: 

Pievienot komentāru