Atzinība par īsto garšu
Īvandniece Ieva Knupke no zemnieku saimniecības “Paegļi”ieguvusi otro vietu konkursā “Laukiem būt!”nominācijā par lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšanu gaļas pārstrādē.
Konkursu rīkoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), lai jaunus cilvēkus mudinātu laukos sākt uzņēmējdarbību.
I. Knupke stāsta, ka patiesībā doma par gaļas pārstrādi radusies vīram Mārtiņam Paeglim – viņa to tikai organizējusi. „Vīram garšo gaļa, bet veikalos dabiskus kūpinājumus nevarējām atrast. Desu sastāvs vispār nav saprotams,” teic uzņēmēja. „Izdomājām pamēģināt mājās gaļu pārstrādāt paši, ja reiz mums laukos ir īpašums. Uzcēlām kūpinātavu, veikalā nopirkām svaigu gaļu un nokūpinājām. Īstā garša uzreiz jau neizdevās. Soli pa solim eksperimentējām, līdz atradām savējo. Iegaršojās ģimenei, draugiem un radiem, kurus cienājām. Tad spriedām: kāpēc gan tā nevarētu būt biznesa ideja.”
Vispirms Ieva mācījusies LLKC Kuldīgas biroja kursos jaunajiem lauku uzņēmējiem. Iegūta plaša informācija, tostarp zinības lauksaimniecības nozarēs, ekonomikā, uzklausīti veiksmes stāsti. Bija jānoliek eksāmens, lai konkursā tiktu tālāk. Jau pusfinālā “Paegļu”produkcija izcēlusies ar dabisko un īpašo mājas kūpinājumu garšu, kāda veikalos nav atrodama. Tā esot viņu pievienotā vērtība. Top vairākas desu šķirnes, kupāti un kūpinājumi. Pagaidām produkcijai noiets ir pašu ģimenē, radu un draugu lokā. Tirgum tā tiks piedāvāta, kad pilnībā būs labiekārtots pārstrādes cehs un, kā Ieva saka, uzņēmējdarbība sākta pa īstam.
„Ideju nākotnei ir daudz: mēs varētu sadarboties ar zemniekiem, kuri audzē mājlopus un vistas, jo paši ar to nenodarbosimies. Tāpat realizācijā varētu kooperēties ar citiem lauku labumu ražotājiem, veidot pārtikas grozu pa vairākām atšķirīgām saimniecībām un tad nogādāt plašākā tirgū, jo te laukos visu nevarēs izpārdot.”
Konkursā “Laukiem būt!”bija četras nominācijas un ar prēmijām godalgoti pirmo četru vietu ieguvēji. Vēl no mūspuses ceturtā vieta piešķirta kuldīdzniecei Annai Krickai par veselīgiem un dabai labvēlīgiem ogu, augļu un dārzeņu konserviem.
„Konkurss nav pašmērķis, bet tas stimulē darboties,” atzīst Ieva Knupke. Naudas balva palīdzēšot izaugsmei, bet Valsts Lauku tīkla dāvātais upeņu krūms tiks iestādīts Īvandes “Paegļu” dārzā, un ogas ar laiku varbūt izmēģinātas kādā kūpinājumu veidā.
Dainas Tāfelbergas teksts un foto
No laikraksta “Kurzemnieks''
Pievienot komentāru