Citiem piedāvā to, kas garšo pašai
Lauku labumu veikala "Ķocis" saimniece Iveta Ķēniņa pirms vairākiem gadiem atvēra tirdzniecības uzņēmumu, kurā labprāt iegriežas gan jaunās ģimenes ar bērniem, gan seniori.
Protams, veikala durvis ver arī citi pircēji, bet pieminētās iedzīvotāju grupas jo īpaši piedomā pie tā, ko likt galdā, lai maltīte būtu veselīga. Iveta "Ķocī" pārdod to, ko pati ir nogaršojusi, viņa zina, kā tiek audzēti pieejamie augļi, dārzeņi, kā tiek iegūta nopērkamā gaļa, ir droša par piedāvātās maizes un miltu kvalitāti. Šie ir tikai daži produkti no visa plašā klāsta, ko var ieraudzīt veikala plauktos.
Iveta atceras, ka, iekārtojot tirdzniecības vietu, veikusi pamatīgu remontu, mainīts pat jumts. Lai iegūtu līdzekļus uzņēmējdarbības uzsākšanai, uzrakstīts projekts un saņemts LEADER programmas atbalsts, izmantots "ALTUM" kredīts, kura pieteikumu sagatavoja LLKC Ventspils biroja ekonomiste Sandra Cela. Noderējis arī Ventspils novada pašvaldības atbalsts. Pirmo reizi tas izlietots Ivetas bioloģiskajā saimniecībā Ugālē, bet otro reizi veikalā, kad nopirktas aukstuma vitrīnas. Bioloģiskajai saimniekošanai viņa nav atmetusi ar roku, bet samazinājusi dārzeņu audzēšanas apjomus, jo darbs veikalā prasa daudz laika. Ugālē Ivetai ir divas lielas siltumnīcas, tāpēc pavasarī var novākt agro dārzeņu ražu, divus hektārus aizņem cidonijas, vagās aug kartupeļi, bietes, burkāni, arī sīpoli. Uzturēšanās un darbošanās laukos ir meditatīvs process, kas ļauj padomāt par dzīvi, sakārtot domas un novērtēt dabas skaistumu, kas iedvesmo jauniem darbiem. Tā kādā reizē Iveta aizdomājusies, cik vērtīgs ir tas, ko mēs ēdam un dzeram, un sākusi meklēt informāciju par to, kur varētu iegādāties veselībai draudzīgu pārtiku. Tā viņa uzzinājusi, ka Latvijā ir izveidoti tiešās pirkšanas pulciņi. Ivetai pašai bija, ko piedāvāt tirdzniecībā, turklāt viņa gribēja nopirkt citu cilvēku saražoto produkciju. Nekas cits neatlika, kā pašai Ventspilī nodibināt tiešās pirkšanas pulciņu, atsaucās daudz cilvēku. Radās domubiedru grupa, izveidojās laba atbalsta komanda, kura izmantoja Ventspils Olimpiskā centra sporta viesnīcas vadības labvēlību un iekārtoja vienu telpu viesnīcā, kur pulciņa dalībnieki varēja saņemt iepriekš pasūtītos produktus. Reizēm atvesto labumu pietrūka, reizēm kāds pulciņa dalībnieks netika dežurēt, lai izdalītu citiem pasūtījums. Tā pamazām Ivetai radās doma par to, ka vajadzētu vietu, kurā pie kārotā varētu tikt jebkurā laikā, turklāt ne tikai tiešās pirkšanas pulciņa aktīvisti, bet arī citi interesenti. Tā dzima ideja par "Ķoci", bet pagāja diezgan ilgs laiks, līdz tika atrastas piemērotas telpas – ēkas īpašnieks atļāva Ivetai brīvi izpausties, veidojot interjeru tā, kā viņa bija ieplānojusi. "Sapratu, ka veikalam nevar būt šaurs koncepts, piemēram, tikai bioloģiski milti, maize un kartupeļi. Jābūt plašam preču klāstam un tādam, ko gribētos nopirkt katru dienu. Pazinu konditoru Oskaru Gūtmani no Piltenes, piedāvāju viņam tirgot ceptuves produkciju, un tā pamazām pirms vairākiem gadiem viss sākās. Nu veikals ir pilns ar plauktiem, vairs nav vietas, kur nolikt jaunus – tik plašs ir piedāvājuma klāsts. Esmu sākusi tirgot arī saldētu produkciju, jo par to ir interese," saka Iveta. Visbiežāk viņa pati brauc pakaļ precēm, tādēļ zina, kādos apstākļos tās ir ražotas, un tas ir svarīgi, jo netrūkst pircēju, kuri uzdod jautājumus par izvēlēto produktu. Protams, notiek sadarbība ar Ventspils novadā saimniekojošajiem zemniekiem un mājražotājiem. Viņi lielākoties piedāvā dārzeņus un gaļu, bet netrūkst arī rokdarbnieču darinājumu, tādēļ veikalā var nopirkt arī filcējumus un adījumus. Iveta uzslavē savus piegādātājus, jo tie ir uzņēmīgi cilvēki, kuriem ir daudz labu ideju un lielas darbaspējas. Viņi neiespringst kar katru nopelnīto eiro, bet dara to, kas pašiem patīk.
Iveta saka: "Es arī nelieku astronomisku, bet gan demokrātisku uzcenojumu, jo vēlos, lai "Ķocī" var iepirkties jebkurš, kas to vēlas. Maniem klientiem ir svarīga kvalitāte, tāpēc viņi neskaita centus, bet izvēlas veselīgus produktus. Uzticamo pircēju lokā netrūkst senioru, kuri regulāri nāk pēc kartupeļiem vai āboliem, arī gaļas, jo viņu jaunība ir pagājusi laukos un šie cilvēki zina, kā jāgaršo vienai vai otrai lietai. Arī jaunās ģimenes ar bērniem ļoti piedomā pie tā, ko liek galdā."
Arī Ivetas darbību ietekmēja kovids un ekonomiskā situācija valstī, jo veikala apmeklētāju skaits tomēr ilgtermiņā sarūk. Nesen tika likvidēts blakus esošais “Rimi” pārtikas veikals, bet Iveta negrasās padoties un pat kaļ jaunus nākotnes plānus. Viņa nav atmetusi ieceri rīkot meistarklases, tādējādi iepazīstinot pircējus ar produktiem, kurus viņi vēl nav nogaršojuši, pastāstot, ko no tiem var pagatavot.
Marlenas Zvaigznes teksts un foto
Pievienot komentāru