Gulbenē darbu sāk kafejnīca “Dadža kūkas”

GalerijaPrint

Dagmāra Jermacāne-Špate janvāra beigās Gulbenes centrā atvēra jaunu kafejnīcu “Dadža kūkas”. Savu uzņēmumu SIA “Ecco ds” viņa nodibināja 2018. gadā, bet veikals – kafejnīca ir uzņēmuma papilddarbības nozare.

Dagmāra kopā ar vīru Sandi, bērniem Emīliju un Matiasu ir tā jauno latviešu ģimene, kura ir atgriezusies uz dzīvi Gulbenes novadā. Desmit gadus Dagmāra un Sandis dzīvoja un strādāja  Anglijā un Norvēģijā: pati – loģistikas nozarē, vīrs – būvniecībā. Kad bērniem pienāca laiks uzsākt skolas gaitas, viņi izlēma, ka ģimenei jāatgriežas Latvijā. Tā pirms diviem gadiem viņi iegādājās īpašumu Lejasciema pagasta “Zellenēs”. Dagmāra kopā ar bērniem laukos sāka dzīvot 2017. gada vasarā, vīrs atgriezās vēl pēc gada. Visi ārzemēs nopelnītie līdzekļi tika ieguldīti saimniecības atjaunošanā – iegādāts traktors, tā aprīkojums, uzceltas divas siltumnīcas, remontēta un atjaunota dzīvojamā māja. Lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir apmēram 18 ha, bet tajā jau mīt piecas gaļas liellopu telītes un pundurkaziņas.  Lauksaimniecība gan vairāk ir Sanda pārziņā, jo Dagmāra cep kūkas.

Dagmārai ļoti patīk cept kūkas un tortes. “Norvēģijā uz bērnu jubilejām,  vai ejot ciemos pie draugiem, gribējās skaistas un garšīgas kūkas. Sāku cept pati, tas bija mans hobijs. Garšoja visiem – bērniem, draugiem, radiem. Savu radīto kūku meistardarbu bildes ievietoju sociālajos tīklos, radās arī pasūtījumi,” stāsta Dagmāra. Tas mudināja Latvijā īstenot savu sapni – atvērt kafejnīcu un piedāvāt savas kūkas gan ikdienas, gan svētku mirkļiem. Dagmāras kūkas ir atšķirīgas no mājas kūkām. Viņa ir daudz mācījusies pašmācības ceļā, uzkrājusi vērtīgu pieredzi Skandināvijā.

Šobrīd kafejnīcas piedāvājumā ir dažādi eklēri, groziņi, tējas kūkas, sešu veidu tortes, zefīri. Īpaši gardas ir “Oreo” kūkas, to sastāvā ir tumšie “Oreo” cepumiņi ar īpatnējo garšu, kā arī “Sarkanā samta” kūka. Dagmāra ir atvērta sadarbībai ar vietējiem ražotājiem. Jau tagad kūkām tiek izmantotas mājas olas, tās piegādā uzņēmēji no Tirzas pagasta. Kafejnīcā tiek pārdots arī medus no “Lukstiņu dravas”. Sezonas laikā saimniece labprāt iegādātos vietējās ogas un augļus.

Dagmāra 2018. gadā piedalījās Gulbenes novada pašvaldības grantu konkursā komercdarbības uzsākšanai “Starteris” un uzņēmuma attīstībai ieguva 3000 eiro lielu finansējumu. Par šiem līdzekļiem iegādātas kafejnīcas aprīkojuma iekārtas. Telpu remontu un iekārtojumu gan veica par saviem līdzekļiem, daudz darba šeit ieguldīja Dagmāras vīrs Sandis. Tagad Dagmāra turpina apgūt zināšanas LIAA Madonas biznesa inkubatora inkubācijas programmā. Par ļoti vērtīgām viņa uzskata tirgzinības un pārdošanas mācības. Tāpat Dagmāra atzinīgi novērtēja konkursā “Laukiem būt!” iegūtās zināšanas. Šobrīd sadarbībā ar dizaineru notiek “Dadža kūku” zīmola izstrāde.

Dagmāras dzimtā puse ir Gulbenes novada Stradu pagasts. Pirmo profesiju viņa apguva Smiltenes tehnikumā lauku tūrisma specialitātē. Tehnikumā iegūtās zināšanas lieti noder pašreizējā darbā ar klientiem. Dagmāras ikdiena šobrīd ir ļoti piesātināta – darbs kafejnīcā, mācības, laiks bērniem, mājsaimniecība. Bet ir arī tālāki plāni un ieceres. “Šobrīd redzējums par biznesa tālāku attīstību ir. Vēlme būtu pēc lielākām telpām kafejnīcai. Varētu iekārtot skaistu rotaļu stūrīti bērniem, organizēt bērnu ballītes, kā arī meistarklases pieaugušajiem. “Dadža kūkām” ir Facebook profils, vēlos atjaunot informāciju Instagram profilā,” par nākotnes plāniem stāsta Dagmāra.

Anita Rozenberga,

Gulbenes novada lauku attīstības konsultante

Foto: Dagmāra Jermacāne-Špate  un Anita Rozenberga

Foto galerija: 

Pievienot komentāru