Jauno mācību gadu sāk ar šokolādi Trikātā

GalerijaPrint

Jau visos LLKC birojos sākušās mācības lauku jauniešiem VLT aktivitātē “Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai”. Kā ierasts, Valkas un Valmieras biroji šo pasākumu organizē kopā. Neskatoties uz situāciju valstī, kas saistīta ar Covid-19 saslimstības  rādītājiem, bijām nolēmuši, un daļēji tas arī izdevās, informatīvās dienas pasākumu organizēt klātienē. Par pasākuma vietu izvēlējāmies Trikātas pagasta saieta namu “Depo”, jo ģeogrāfiski mācību dalībniekiem tas ir kā viduspunkts. Tomēr ne viss izdevās, kā plānots, jo, kā tagad mēdz teikt, notika hibrīdpasākums, kad viena daļa dalībnieku bija klātienē, bet otra daļa sekoja pasākumam tiešsaistē. Jau informatīvās dienas sākuma kopējo video tiešraidi saslēdzām mūsu dalībniekiem Zoom platformā, bet ar tiem, kuri bija uz vietas, skatījāmies lielajā ekrānā. Arī lektori, tieši tāpat, Valmieras novada pašvaldības izpilddirektora vietniece,  attīstības pārvaldes vadītāja Evija Nagle savu stāstu par Valmieras novada attīstību un plānoto atbalstu uzņēmējdarbībai un iedzīvotājiem prezentēja, izmantojot Zoom platformu. Savukārt mēs par pasākumu “Laukiem būt!” vienlaicīgi runājām ar klātesošajiem un tiem jauniešiem, kuri bija ekrānam “otrajā pusē”. Tā bija pilnīgi jauna, vēl nebijusi pieredze mūsu darbā, kuru apgūt prasa situācija valstī ar pandēmijas izplatību un saistītajiem drošības pasākumiem tās ierobežošanai. Tagad, kad ir izziņota stingra “mājsēde”, ir pat vieglāk plānot darbu, jo ir zināmi noteikumi.

Ar sirdi, domām un rokām šokolādē

Tomēr ne visu iespējams izdarīt attālināti. Mūsu informatīvās dienas plānojumā bija paredzēta viesošanās pie Trikātas pagasta uzņēmējas Raisas Jablonskas, kurai turpat blakus saieta namam “Depo” atrodas viņas uzņēmums “R Chocolate". Tieši satikt Raisu un uzklausīt stāstu par to, kā viņa nonākusi līdz savam uzņēmumam un kā tas attīstījies,  vēlējāmies. Un, protams, arī degustēt viņas izlolotās dažādās šokolādes trifeles un citus produktus, un tā nu ir lieta, kas “caur ekrānu” nav iespējama.

Var teikt, ka apstākļi Raisu piespieda kļūt par uzņēmēju. Pirms sava uzņēmuma izveidošanas viņa strādāja turpat Trikātas pienotavā un bija siera meistare, bet tad izveidojās SIA “Latvijas piens” ar jaunuzceltu ražotni Jelgavā un par tā sastāvdaļu kļuva arī AS “Trikātas siers”. Sākotnēji bija solījums, ka Trikātā siera ražošana tiks saglabāta, bet, kad tā nenotika, Raisa izlēma nepārcelties uz Jelgavu, bet palikt Trikātā un sākt savu uzņēmējdarbību. Nav tā, ka bijis skaidrs uzreiz, ka tā būs šokolāde. Raisa domā, varbūt atgriezās senais sapnis – pirms viņa sāka mācīties par piena meistaru, vēlējās būt konditore. Nu jau aiz muguras mācības meistarklasēs ārzemēs, lai apgūtu šokolādes ražošanu un arī pirmās kļūdas notikušas. “R Chocolate” darbu sāka 2013. gadā un no tā brīža tapušas vairāk nekā 7 trifeļu garšas, dažādu figūru šokolādes, kā arī galvenokārt vasaras sezonā klienti tiek priecēti ar 6 veidu garšu saldējumiem. Savukārt pirms Ziemassvētkiem top liels dažādu šokolādes eglīšu un gardās šokolādes sirsniņu daudzums. Visus šos kārumus uzņēmumā ražo, izmantojot Spānijā ražotus tumšās, piena un baltās šokolādes čipsus, tie ir nedaudz dārgāki kā citi, bet Raisa tos atzinusi par garšas ziņā pārākiem. Uzņēmuma attīstībai piesaistīts arī LEADER  programmas finansējums, bet lielākais paveikts pašu spēkiem. Vēl šogad pabeigta degustāciju telpa, priekšā ražotnes veikaliņa paplašināšana un, protams, jaunu šokolādes garšu atklāšana. Runājam arī par pandēmijas laika ietekmi uz uzņēmumu. Raisa atzīst, ka šokolāde nav tas produkts, kuru var tirgot ar interneta starpniecību. Pārdot jau var, bet piegāde ir atkarīga no laika apstākļiem. Tādā karstā vasarā kā šī būtu pilnīgs neprāts piegādāt šokolādi pakomātā, tāpat ziemā. Tāpēc tirdzniecības ierobežojumi ir samazinājuši uzņēmuma apgrozījumu. Šajos apstākļos netiek piedāvātas arī šokolādes gatavošanas meistarklases, kas bija ļoti iecienītas. Raisa ir optimiste, viņa plāno tālāku uzņēmuma modernizāciju un jaunu produktu izstrādi, lai varētu iepriecināt savus klientus, kuri vienmēr atgriežas, un tā uzņēmējam ir laba zīme.

Paldies Raisai Jablonskai par sirsnīgo uzņemšanu un atklāto sarunu, tas iedvesmo jauniešus ticēt tam, ka arī viņu plāni īstenosies.

Valda Empele, 
LLKC Valkas konsultāciju birojs

Foto no uzņēmuma “R Chocolate” mājaslapas

Foto galerija: 

Pievienot komentāru